Kia Sorento: Facelift už po troch rokoch. A ‘brutálny‘

Kia opäť ukázala obrovské nasadenie. Na domácom trhu predstavila modernizované SUV Sorento, to len po troch rokoch od uvedenia na trh. Zmeny sú pritom omnoho väčšie, než sa bežne spájajú s termínom facelift.

01.08.2023 10:00
debata
Spredu modernizované Sorento prakticky... Foto: Kia
Kia Sorento - facelift 2023 Spredu modernizované Sorento prakticky nespoznáte. Má úplne novú masku, svetlá nárazník, kapotu aj blatníky. Pôsobí agresívnejšie ako pred faceliftom.

Kia prišla na trh so štvrtou generáciou Sorenta len v roku 2020. Je to teda stále relatívne mladý model, ktorý by mohol s modernizáciou počkať ešte aspoň rok. Lenže Kia šliape na plné obrátky. Na domácom trhu už ukázala jeho modernizovanú podobu. A tak ako naznačila odvážnym faceliftom miniatúrneho Pacanta, ani tu na rozsahu zmien nešetrila. Sorento spredu prakticky nespoznáte. Má úplne prepracovaný nárazník, masku, svetlá, kapotu aj blatníky. Asi najviac zaujme svetelná technika s dennými diódami v tvare písmena T a hlavnými LED modulmi, ktoré sú v deaktivovanom stave prakticky neviditeľné.

Vzadu je zmien pomenej. Nový je len nárazník a... Foto: Kia
Kia Sorento - facelift 2023 Vzadu je zmien pomenej. Nový je len nárazník a grafika svetiel. Očakávať môžeme nový dizajn diskov kolies a aktualizovanú paletu farieb karosérie.
Kia Picanto - facelift 2023 Čítajte viac VIDEO: Kia Picanto to ešte nevzdáva. Prichádza s modernizáciou

Asi neprekvapí, že na Sorente sa objavuje aj nové logo, ktoré sa „presťahovalo“ z masky na kapotu. Celkovo tak predná časť lepšie ladí s mladšími modelmi ako Kiou Niro či elektrickou vlajkovou loďou EV9. Pri zmenách profilu a zadnej časti už Kia nebola taká odvážna. Nový je len dizajn diskov kolies, pozmenená grafika svetiel a nárazník s výraznejšou striebornou vložkou. Očakávať môžeme aj aktualizovanú paletu farieb karosérie. Facelift Sorenta sa nemusí páčiť každému, v každom prípade už nepôsobí tak fádne ako pred modernizáciou. Kým exteriér je o čosi agresívnejší, o kabíne platí pravý opak.

Palubná doska prešla kompletnou rekonštrukciou.... Foto: Kia
Kia Sorento - facelift 2023 Palubná doska prešla kompletnou rekonštrukciou. Má novú zakrivenú obrazovku, úzke prieduchy ventilácie a dvojfunkcionálnu ovládaciu lištu, podobne ako čisto elektrické modely EV6 a EV9.

Úplne nová palubná doska je jednoduchšia, elegantnejšia a nesie veľký zakrivený displej infotainmentu, ktorý tvoria dve 12,3-palcové obrazovky. Pôvodne robustné prieduchy ventilácie v strednej časti nahradili úzke, takmer neviditeľné horizontálne štrbiny. Sorento tiež podľa vzoru elektrických modelov EV6 a EV9 dostalo dvojfunkcionálnu dotykovú lištu pre ovládanie klimatizácie alebo vstup do hlavných vetiev menu. Zachovalo si však klasický hardvér pre nastavenie hlasitosti rádia. Z prémiovej divízie Genesis si zase Sorento požičalo skener odtlačku prsta, vďaka čomu rozpozná majiteľa. Pomocou neho je teraz možné auto napríklad štartovať.

KIA EV9-GTLine (2023) Čítajte viac Luxusné 7-miestne SUV Kia EV9 prichádza na náš trh. Poznáme ceny

O technike nie je zatiaľ nič známe, ale predpokladáme, že pod kapotou ostanú pôvodné pohonné jednotky vrátane naftového motora 2,2 CRDi, ako aj hybridné a plug-in hybridné 4-valce 1,6 T-GDI v kombinácii s 8-stupňovou automatickou prevodovkou. Samozrejmosťou bude ponuka pohonu oboch náprav. Kedy sa modernizované Sorento dostane na trh, ešte nevieme. Očakávame však, že európska premiéra bude na jeseň a k prvým zákazníkom dorazí koncom tohto alebo začiatkom budúceho roka. Napokon, ide o facelift, takže výroba si nevyžaduje zásadné logistické zmeny.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kia #Kia Sorento
Články podľa značiek