Audi Q8: Facelift v znamení dizajnových retuší a vynovenej svetelnej techniky

Vlajková loď nemeckej značky dostane v rámci modernizácie nové predné svetlá s technikou LED Matrix v kombinácii s laserovým lúčom. Ponuka motorov ostáva nezmenená, a to vrátane vidlicového osemvalca vrcholnej verzie SQ8.

11.09.2023 10:00
Audi Q8 Foto:
Zvonku sa dizajnéri zamerali na drobné vylepšenia predného a zadného nárazníku a tvaru svetiel.
debata

Audi Q8 s karosériou SUV-kupé je na trhu už štyri roky a pozíciu ingolstadtskej vlajkovej lode potvrdzuje monumentálnosťou a športovým zovňajškom, ktoré presne napĺňajú očakávania súčasných zákazníkov prémiových značiek. Keďže je ale prvá generácia Q8 v polovici životného cyklu, v Audi sa rozhodli dopriať jej modernizáciu, ktorá ju udrží vo forme a konkurencieschopnú.

Audi Q8
Audi Q8
+6Audi Q8

Zvonku sa dizajnéri zamerali na drobné vylepšenia predného a zadného nárazníku a tvaru svetiel. Vzadu navyše došlo k zmene vzhľadu koncoviek výfukového potrubia. Podstatnejšou zmenou sú ale samotné svetlá, ktoré dostali novú techniku. Vpredu sú po novom LED Matrix diódy pozostávajúce zo 24 segmentov na každej strane, ktoré dopĺňa jedna laserová dióda v každom svetle. Tá sa aktivuje až pri rýchlosti nad 70 km/h a laserový lúč dosvieti až do vzdialenosti 600 metrov. Pokiaľ ide o zadné svetlá, tie budú po novom svietiť diódami OLED.

Audi Q8 - 2023 Čítajte viac Audi Q8 dostalo revolučné laserové svetlá. Spájajú dva svety

Na výber bude päť farieb laku karosérie a disky kolies s rozmerom od 21 po 23 palcov. V interiéri sa zmeny obmedzili na nové dekoračné materiály, takže hlavným prvkom ostávajú dva centrálne dotykové displeje. Horný slúži ako infotainment a spodným sa ovláda ventilácia vo vozidle. Vodič má pred sebou digitálny kokpit, cez ktorý ovláda jazdných asistentov.

Audi Q8
Audi Q8
+4Audi Q8

Ponuka pohonných jednotiek ostala nezmenená, čo je dobrá správa pre priaznivcov vznetových agregátov aj milovníkov zážihových osemvalcov. Základom ponuky je verzia 45 TDI s vidlicovým naftovým šesťvalcom pod kapotou. Ten má výkon 170 kW (231 k) a krútiaci moment 500 Nm. Nad ním je verzia 50 TDI vybavená tým istým motorom, no so zvýšeným výkonom a krútiacim momentom na 210 kW (286 k), respektíve 600 Nm.

Audi Q8
Audi Q8
+6Audi Q8

Základným benzínovým motorom je vidlicový šesťvalec verzie 55 TFSI s výkonom 250 kW (340 k) a krútiacim momentom 500 Nm. Vrcholnou možnosťou je verzia SQ8 poháňaná vidlicovým osemvalcom s výkonom 373 kW (507 k) a krútiacim momentom 770 Nm, ktorá zrýchli z 0 na 100 km/h za 4,1 sekundy. Vo všetkých prípadoch prenáša silu motora na kolesá oboch náprav osemstupňová automatická prevodovka.

Modernizované Audi Q8 príde do predaja v priebehu septembra. Základná verzia má stanovenú cenu na 86 700 eur. Vrcholný variant SQ8 bude k dispozícii od 119 500 eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Audi #facelift #modernizácia #Coupé SUV #Audi Q8 #LED svetlá #Audi SQ8
Články podľa značiek