Hyundai Tucson: Odolnejší vzhľad a revolúcia v kabíne

Modernizovaný Hyundai Tucson, ktorý sa predstaví začiatkom budúceho roka, prinesie inú interpretáciu anjelských svetiel a celkom novú kabínu. Inšpirácia elektromobilmi Ioniq je evidentná.

22.11.2023 10:00
debata
Anjelské svetlá Tucsonu zostanú, ale budú mať... Foto: Hyundai
Hyundai Tucson - facelift 2024 Anjelské svetlá Tucsonu zostanú, ale budú mať menej segmentov. Spolu s robustnejším nárazníkom a masívnejšou maskou získa Tucson odolnejší vzhľad.

Štvrtá generácia Tucsonu dorazila na trh koncom roka 2020. A spôsobila poriadny rozruch. Dôvodom boli jej inovatívne „anjelské“ svetlá, ktoré v deaktivovanom stave splývajú s matným chrómom, takže sú prakticky neviditeľné, no ak sú zapnuté, vytvárajú efektnú grafiku krídiel. Aby nám ale Tucson nezovšednel, Hyundai má pre budúci rok pripravenú modernizáciu. Upozorňuje na ňu prvými oficiálnymi snímkami. Z nich je vidieť, že anjelské svetlá Tucsonu síce ostanú, ale počet segmentov klesne z piatich na štyri.

Amazon Čítajte viac Hyundai bude autá predávať cez internetový obchod Amazon. Už v roku 2024

Spolu s masívnejšou štruktúrou prednej masky tak bude Tucson pôsobiť robustnejšie. Tento efekt podporí aj nový nárazník s väčšou ochrannou vložkou v spodnej časti. Z profilu sa toho ale veľa nezmenilo. Vidíme len vynovený dizajn diskov kolies. Nový je pravdepodobne aj tmavozelený lak karosérie. Pohľad na zadnú časť nám Hyundai zatiaľ nedoprial, takže buď má pre nás nejaké prekvapenie, ktoré si necháva na neskôr, alebo ju nechal bez zmien. Vytušiť sa ale dajú retuše nárazníka, čo je pri faceliftoch takmer povinná jazda.

V kabíne sa odohrala doslova revolúcia. Tucson... Foto: Hyundai
Hyundai Tucson - facelift 2024 V kabíne sa odohrala doslova revolúcia. Tucson bude digitálnejší. Infotainment s dvojicou 12,3-palcových obrazoviek pochádza z elektrických modelov Ioniq. Novú polohu má aj volič prevodovky. Presťahoval sa na stĺpik riadenia.

Najviac sa však toho odohralo v kabíne, ktorá má úplne prepracovanú palubnú dosku vrátane stredovej konzoly. Aj Tucson totiž prechádza na moderný infotainment so širokým zakriveným displejom, podobným, aké používajú elektrické modely Ioniq 5 a Ioniq 6. V skutočnosti ho tvoria dve 12,3-palcové obrazovky prekryté spoločným sklom. Prieduchy ventilácie teraz tvorí široká horizontálna štrbina. Zároveň to uvoľnilo miesto pre veľký odkladací box pred spolujazdcom. A viac ich bude aj na stredovom tuneli, pretože ovládač prevodovky sa presťahoval na stĺpik riadenia.

Hyundai Rotem tank koncept Čítajte viac Hyundai predstavil nový futuristický koncept. Je ním ‘neviditeľný‘ tank

Dobrou správou je zachovanie samostatného panelu klimatizácie, dokonca s väčším počtom hardvérových tlačidiel ako predtým. Novú atmosféru dotvára úplne prepracovaný 3-ramenný volant. O technike nepadlo ani slovo. My len dúfame, že okrem známych benzínových motorizácií so 4-valcom 1,6 T-GDi, ktorý je v ponuke v mild-hybridnej (110 kW), hybridnej (110 kW) a plug-in hybridnej verzii (132 kW), ostane Tucsonu aj úsporný naftový motor 1,6 CRDi VGT (85, 110 kW). Doteraz mohli mať všetky motorizácie, až na najslabšie, pohon 4×4 a 7-stupňovú dvojspojkovú prevodovku.

Z profilu vidíme nový dizajn diskov kolies, ale... Foto: Hyundai
Hyundai Tucson - facelift 2024 Z profilu vidíme nový dizajn diskov kolies, ale aj retuše zadného nárazníka.

Od modernizácie si Hyundai sľubuje ďalší rast predaja. Doterajšia kariéra Tucsonu bola doslova excelentná. V roku 2022 sa stal Tucson v Európe najpredávanejším kompaktným SUV, keď sa preň rozhodlo viac ako 147 000 zákazníkov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Hyundai #Hyundai Tucson
Články podľa značiek