Li Mega: Číňania predstavili luxusné 7-miestne MPV. Lacné rozhodne nie je

Luxusné čínske MPV bude stáť v základe v prepočte takmer 77-tisíc eur, no aj tak sa naň za pár hodín zozbieralo vyše 10-tisíc objednávok. Ani sa niet čomu čudovať. Vyzerá futuristicky a používa 800 V architektúru ako Porsche Taycan.

01.12.2023 10:00
mega1 Foto:
Luxusné čínske 7-miestne MPV bude stáť v prepočte vyše 80-tisíc eur.
debata (4)

Ambicióznym zámerom tejto relatívne novej značky, ktorá aktívne na trhu pôsobí približne osem rokov, je prekonať v predaji a postupne vytlačiť z domáceho (čínskeho) trhu nemecké prémiové značky Audi, BMW a Mercedes, pričom už v budúcom roku by chcela predávať viac áut, ako ony. Li Auto sa totiž výrazne zameriava práve na tento trhový segment.

Li Auto Mega (2024)
Li Auto Mega (2024)
+2Li Auto Mega (2024)

Aktuálne automobilka Li plánuje uviesť na trh svoj prvý elektromobil s neskromným názvom Mega. Pôjde o futuristicky vyzerajúce ultraaerodynamické MPV s tromi radmi sedadiel. Automobilka ho už predstavila a zverejnila aj informáciu, že jeho sériová výroba začne vo februári budúceho roku.

Šéf automobilky Li Siang sa netají zámerom, aby sa tento elektromobil stal najpredávanejším modelom medzi autami s cenou nad 500 000 jüanov (v prepočte 63 000 eur). A to nielen medzi elektromobilmi, ale bez ohľadu na druh pohonu. Ako sa pri príležitosti zverejnenia prvých informácií ukázalo, cena bude nad touto hranicou pomerne výrazne – začínať bude tesne pod hranicou 600 000 jüanov, čo je v prepočte takmer 77-tisíc eur.

Vysoká cena evidentne nevadí, pretože v priebe niekoľkých hodín sa na tento model nazhromaždilo vyše 10-tisíc objednávok. „Model Mega je atraktívny pre bohatšie čínske rodiny miléniovej generácie, ktoré majú čoraz viac detí a potrebujú vozidlá tejto veľkosti,“ povedal Bill Russo, generálny riaditeľ poradenskej firmy Automobility so sídlom v Šanghaji.

MG 4 Electric (2023) Čítajte viac Vyskúšali sme čínske MG4. Auto, ktoré tento rok doslova ‘valcuje‘ európske trhy

A čím, teda okrem luxusu, chce Li Auto Mega zaujať? Spoločnosť pri jeho predstavení uviedla, že toto MPV s výrazne aerodynamickým tvarom a predovšetkým prednou časťou s dizajnom v tvare vodnej kvapky bude vybavené 800-voltovou nabíjacou architektúrou a najnovšími batériami Qilin jedného z najrenomova­nejších čínskych výrobcov CATL. Táto kombinácia má umožniť autu za 12 (!) minút dobitie na 500 kilometrov jazdy. Bližšie informácie o technike, technológiách a maximálnom dojazde, rovnako ako detailnejšie fotografie interiéru zatiaľ zverejnené neboli.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #MPV #čínske autá #čínske elektromobily #Li Auto #Li Auto Mega
Články podľa značiek