Čínsky BYD chce v Európe zaútočiť na Mercedes G a Defender

BYD chce do Európy priviezť luxusné SUV, ktoré dokáže plávať, otáčať sa na mieste a cenou konkuruje Mercedesu triedy G. Druhou novinkou bude konkurent Defenderu.

24.01.2024 10:00
BYD-U81 Foto:
BYD U8 stojí v prepočte približne 140-tisíc eur.
debata (8)

O čínskej automobilke BYD sa hovorí čoraz viac a jej európski súperi sú z jej príchodu stále nervóznejší. Predstavitelia automobilky sa netaja ambíciou patriť do roku 2030 v Európe medzi päť najpredávanejších značiek.

O tom, že to myslí vážne, svedčí aj to, že BYD si buduje prepravnú flotilu 7 veľkých lodí, ktoré budú voziť autá do Európy, kým tam automobilka nepostaví svoje dve továrne. Prvá sa už pripravuje v Maďarsku. Loď BYD Explorer No. 1 je už taktiež na svojej prvej plavbe do Shenzenu, kde na ňu naložia približne 7 000 áut, smerujúcich do Európy.

BYD - výroba elektromobilov Číne Čítajte viac Maďarom ide karta: BYD postaví fabriku na elektromobily v Segedíne

Pozornosť vzbudila automobilka aj pred pár dňami, keď sa objavila informácia, že hlavným partnerom majstrovstiev Európy Euro 2024 nebude Volkswagen, ale práve čínsky BYD. Takže nemecké futbalové štadióny budú oblepené reklamami na čínske autá, ktoré navyše budú rozvážať aj celebrity a ďalších účastníkov Eura 2024. Niektorí komentátori ironicky poznamenávajú, že majstrovstvá ešte ani nezačali a Nemci už majú na konte prvú veľkú prehru.

BYD zatiaľ presne nešpecifikoval, ktoré modely pre majstrovstvá Európy poskytne. Podľa neoficiálnych informácií by to mali byť modely YangWang U8, U9 a U7. Mnohým tieto názvy nič nehovoria a aj samotní Číňania uznávajú, že európskym ušiam asi príliš sexi neznejú a pripustili, že v Európe budú premenované.

BYD ETM6 Čítajte viac A je to tu. Najväčšia čínska automobilka začína u nás predávať elektronákladiaky

BYD na prezentácii v Číne pred pár dňami pripustil, že YangWang U8 bude skutočne už onedlho uvedený v Európe, takže je temer isté, že bude jedným z modelov, ktoré budú súčasťou blížiaceho sa Eura 2024. O tom, že to nie „len tak nejaké auto“ svedčí aj jeho cena, ktorá je na čínske pomery extrémna – v prepočte stojí približne 140 000 eur. Je to luxusné SUV, plné rôznych extrémov. Napríklad je utesnené tak, že sa na hladine udrží minimálne pol hodinu a dokonca v problémovej situácii môže vďaka špecifickému tvaru diskov aj plávať. Neveríte? Tak si pozrite nasledujúce video:

Auto má na každom kolese elektromotor a každé sa môže samostatne hýbať, takže manévrovacie schopnosti tohto veľkého SUV sú taktiež takmer neobmedzené, dokáže sa napríklad otočiť doslova na mieste. Má síce len 49 kWh batériu, no k nej pridáva benzínový motor, ktorý slúži ako predlžovač dojazdu, takže spolu má auto tisíckilometrový dojazd.

Takto sa dokáže otáčať na mieste:

Popri ňom chce BYD do Európy voziť aj ďalšie veľké SUV s terénnymi schopnosťami – plug-in hybrid Fang Cheng Bao 5. Ten v prepočte začína na približne 40 000 eurách, čo značí, že je cenovo dostupnejší ako napríklad Ford Bronco alebo Ineos Grenadier.

Fang Cheng Bao 5 by mal zaujať aj terénnymi... Foto: BYD
BYD-FANG-CHENG-BAO Fang Cheng Bao 5 by mal zaujať aj terénnymi schopnosťami.

Aktuálne BYD predáva v Európe 5 modelov – hatchback Dolphin, sedany Seal a Han, SUV Atto 3, ktoré je bestsellerom a ďalšie SUV Tang. BYD taktiež vyhlásil, že jeho značka Denza, ktorej 10 percent vlastní Mercedes-Benz Group, bude uvedená v Európe v štvrtom štvrťroku tohto roku.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #čínske autá #BYD #predaj čínskych áut #YangWang #Fang Cheng
Články podľa značiek