Apple opäť odkladá uvedenie svojho auta. Navyše bude jednoduchšie

Projekt Titan sa odkladá až na rok 2028. A auto nebude úplne autonómne.

05.02.2024 18:00
i-car-clanok W
Ako bude presne auto od Apple vyzerať, sa ešte len môžeme dohadovať.
debata (2)

Naposledy sme písali o pripravovanom aute od Apple (projekt Titan) pred viac ako rokom. A to pomerne skepticky. Do tímu, ktorý ho vyvíjal „nalievala“ americká spoločnosť vyše desať rokov miliardu dolárov ročne. Výsledkom malo byť auto bez volantu a pedálov, v ktorom sme sa mali podľa informácií zo začiatku tejto dekády voziť už v budúcom roku. Tento odhad ale Apple absolútne nevyšiel.

Koncom roku 2022 spoločnosť priznala, že so súčasnou technológiu nie je Apple Car realizovateľný. Apple však zľavil z nárokov a posunul termín premiéry na rok 2026. Novinka mala dostať volant aj pedále, aby ju mohol ovládať človek, a jej autonómny režim mal byť funkčný len na diaľnici. Aktuálne už neplatí ani to. Apple zľavňuje ešte viac zo svojich nárokov na autonómnosť, jeho novinka by mala byť de facto vybavená tak, ako súčasné Tesly – podľa agentúry Bloomberg pôjde o autonómnosť označovanú ako Level 2+.

Apple CarPlay 2024 Čítajte viac Apple chystá radikálne prepracovanú verziu systému CarPlay. Čo môžeme čakať?

To značí, že v určitých situáciách (napríklad na diaľnici) môže auto vďaka pokročilému adaptívnemu tempomatu, asistentu pre udržiavanie v jazdnom pruhu a ďalších asistentov jazdiť samo, vodič však musí sedieť za volantom a byť pripravený kedykoľvek zasiahnuť. To je od pôvodného zámeru priniesť plne autonómne auto v najvyššom Leveli 5 (schopné jazdiť bez vodiča kedykoľvek a kdekoľvek) veľký ústupok.

A to ešte nie je všetko. Auta od Apple sa nedočkáme v roku 2026, ale podľa informácií agentúry Bloomberg priamo od insiderov, najskôr v roku 2028. Úprimne povedané – veľmi by nás prekvapilo, ak by to bola pravda. pokiaľ auto od Apple naozaj jedného dňa uvidíme, myslíme si, že v tejto dekáde to nebude.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #projekt Titan #Apple Car #auto od Apple
Články podľa značiek