Porsche Macan: Druhá generácia prichádza po 10 rokoch. Je elektrická

Nemecká automobilka vstupuje do nabitého segmentu elektrických SUV. Obľúbený model Macan bude na výber v dvoch výkonových verziách a jeho cieľom bude prilákať nových zákazníkov.

29.01.2024 10:00
Porsche Macan Foto:
Porsche Macan stojí na platforme Premium Platform Electric (PPE).
debata

Znie to neuveriteľne, ale prvá generácia Porsche Macan vydržala na výrobných linkách dlhých desať rokov, počas ktorých sa z neho predalo 800 tisíc kusov. Nadviazala na úspech väčšieho modelu Cayenne, ktorý sa stal bestsellerom značky. Teraz prišiel čas na generačnú výmenu a tá sa nesie v duchu prechodu na elektrický pohon. Nový Macan bude totiž v Európe dostupný len ako čistý elektromobil.

Porsche Macan
Porsche Macan
+6Porsche Macan

Dizajnovo vychádza z prvého elektrického modelu Porsche, ktorým je model Taycan. Stojí na platforme Premium Platform Electric (PPE) a z hľadiska rozmerov si Macan medzigeneračne najviac polepšil v dĺžke rázvoru náprav. Ten je oproti predchodcovi o 86 mm dlhší a meria 2 893 mm. Celková dĺžka auta je 4 784 mm, na šírku meria 1 938 mm a je vysoké 1 622 mm.

Porsche Macan
Porsche Macan
+3Porsche Macan

Predná maska pripomína vďaka tvaru svetiel Taycan a tie môžu byť vybavené technikou Matrix LED. Vzadu sa nachádza pre Porsche typická červená LED linka a eleganciu dodávajú karosérii bezrámové okná. Maximálny rozmer diskov kolies môže byť až 22 palcov a obuté sú do pneumatík Michelin Pilot Sport EV. Koeficient odporu vzduchu je výborných 0,25.

Vo vnútri je jasným poznávacím znakom trojica displejov. Pred vodičom je digitálny prístrojový štít s uhlopriečkou dlhou 12,6 palca. V strede sa nachádza obrazovka infotainmentu, ktorá má uhlopriečku 10,9 palca a rovnako veľký displej môže byť za príplatok aj pred spolujazdcom. Okrem toho má vodič možnosť čerpať informácie aj z head-up displeja s rozšírenou virtuálnou realitou.

Porsche Taycan Cross Turismo - 2021 Čítajte aj Porsche Taycan: Elektrické kupé krízu nepozná. Prevalcovalo aj ikonu 911

Oproti predchodcovi si druhá generácia Macanu polepšila vo variabilite nastavenia sedadiel, ktoré môžu byť až o 28 mm nižšie vpredu a o 15 mm vzadu. Batožinový priestor má objem 540 litrov a okrem toho je možné využiť dodatočný úložný priestor pod prednou kapotou, ktorý má objem 84 litrov.

Na výber sú dve verzie

Porsche Macan bude k dispozícii v dvoch variantoch, a to Macan 4 a Macan Turbo. Oba poháňajú dva elektromotory a oba využívajú 800-voltovú sústavu. Rozdiely však sú vo výkone a v dojazde. Macan 4 má výkon 300 kW (408 k) a krútiaci moment 650 Nm. To mu umožňuje zrýchliť z 0 na 100 km/h za 5,1 sekundy a ísť maximálne 220 km/h. Macan Turbo má výkon až 470 kW (639 k) a krútiaci moment 1 130 Nm. Vďaka tomu zrýchli na stokilometrovú rýchlosť za 3,3 sekundy a jeho maximálna rýchlosť je 260 km/h.

Vo vnútri je jasným poznávacím znakom trojica... Foto: Porsche
Porsche Macan 14 Vo vnútri je jasným poznávacím znakom trojica displejov.

Obe verzie čerpajú energiu zo 100kWh akumulátora, ktorého využiteľná kapacita je 95 kWh. Ten možno nabíjať výkonom až 270 kW, pričom z 10 na 80 % sa nabije za 21 minút. Výnimočnou schopnosťou elektrického Macanu je schopnosť rozdeliť 800-voltovú batériu na dve 400-voltové a tým optimalizovať nabíjanie v závislosti od druhu nabíjacej stanice. Normovaný dojazd Macanu 4 je 613 kilometrov a Macan Turbo zvládne na jedno nabitie prejsť vzdialenosť 591 km.

Porsche Macan bude k dispozícii v dvoch... Foto: Porsche
Porsche Macan 7 Porsche Macan bude k dispozícii v dvoch variantoch, a to Macan 4 a Macan Turbo.

Medzi technické vymoženosti Porsche Macan druhej generácie patrí aktívny vzduchový podvozok PASM s dvojventilovou technikou a regulovateľnou svetlou výškou, aktívne riadenie zadnej nápravy do piatich stupňov a elektronická uzávierka zadného diferenciálu. Prvé kusy druhej generácie Macanu sa k zákazníkom dostanú v druhej polovici roku. Základná cena Macanu 4 je na nemeckom trhu stanovená na 84 100 eur. Najnižšia cena za Macan Turbo je 114 600 eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobil #Porsche #SUV #Porsche Macan #Porsche Macan Turbo
Články podľa značiek