Lexus GX 550 Overtrail JAOS: Japonská spolupráca prináša nové off-roadové vylepšenia

Prémiové SUV s off-roadovými schopnosťami prešlo rukami firmy JAOS, ktorá zvýraznila jeho potenciál v teréne. Technika pod kapotou ostala nezmenená, no už v sériovej verzii má nadpriemerné spôsobilosti.

22.01.2024 10:00
Lexus GX 550 Overtrail JAOS 8 Foto:
Lexus GS sa delí o techniku s Toyotou Land Cruiser.
debata

Lexus GS sa predstavil minulý rok spolu s novou generáciou Toyoty Land Cruiser, s ktorou sa delí o techniku. Kým menej urodzená Toyota je legendou preslávenou nezničiteľnosťou v teréne a mimoriadnou trvácnosťou, Lexus má skôr povesť luxusného a pohodlného SUV, ktoré by do terénu zobral iba málokto.

Lexus GX 550 Overtrail JAOS
Lexus GX 550 Overtrail JAOS
+6Lexus GX 550 Overtrail JAOS

Lenže model GX dokáže v podstate to isté čo Toyota, keďže pod kapotou majú 3,4-litrový dvakrát preplňovaný vidlicový šesťvalec s výkonom 260 kW (349) a krútiacim momentom 650 Nm. Desaťstupňová automatická prevodovka prenáša silu motora na permanentný pohon všetkých kolies. V ponuke je aj medzinápravový uzamykateľný diferenciál Torsen. Vrcholom ponuky je terénna verzia Overtrail, ktorá môže byť vybavená aj zadným uzamykateľným diferenciálom.

Zboku karosériu chránia matné načierno lakované... Foto: Lexus
Lexus GX 550 Overtrail JAOS 3 Zboku karosériu chránia matné načierno lakované rozšírené blatníky aj so zásterkami a oceľové valcové nášľapné prahy.

V Lexuse si však povedali, že ešte je čo vylepšiť v oblasti exteriéru, a tak sa spojili s japonskou spoločnosťou JAOS, ktorá vznikla v roku 1985 a zaoberá sa vylepšovaním off-roadových áut. Výsledkom sú doplnky, ktoré nielen dodávajú autu drsný vzhľad, ale sú aj funkčné a pomáhajú pri jazde náročným terénom.

Na streche pribudol nosič na batožinu alebo... Foto: Lexus
Lexus GX 550 Overtrail JAOS 4 Na streche pribudol nosič na batožinu alebo vybavenie.

Pod motorovým priestorom pribudla ochranná štvormilimetrová hliníková platňa. Zboku zas karosériu chránia matné načierno lakované rozšírené blatníky aj so zásterkami a oceľové valcové nášľapné prahy. Veľkosť diskov ostala na 18 palcoch, no ich dizajn je odlišný a sú odľahčené. Nový je aj čierny zosilnený predný nárazník a na streche pribudol nosič na batožinu alebo vybavenie.

Toyota Land Cruiser - 2023 Čítajte aj Toyota Land Cruiser: Toto je nová generácia. Spomínať bude na tie pôvodné

Lexus GS má naplánovaný štart predaja začiatkom tohto roka. Jeho hlavným trhom budú Spojené štáty americké, kde má Lexus ako značka silnú pozíciu. Navyše Toyota sa v roku 2021 rozhodla, že populárny Land Cruiser z tamojšieho trhu stiahne. Hoci o jej návrate sa povráva v súvislosti s rokom 2025, momentálne je GS jediným dostupným nástupcom japonského legendárneho off-roadu v USA.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Lexus #off-road #Lexus GS
Články podľa značiek