Geely Galaxy E8: Päťmetrový sedan je vlajkovou loďou novej čínskej značky

Koncern Geely predstavil prvý model z novovytvorenej luxusne zameranej značky Galaxy. Impozantné rozmery dopĺňa elegantným dizajnom a solídnym výkonom.

23.10.2023 10:00
Geely Galaxy E8 Foto:
Sedan s dĺžkou 5 010 mm, šírkou 1 920 mm a výškou 1 465 mm bude chcieť konkurovať Mercedesu-Benz triedy E, Audi 6, či BMW radu 5.
debata

Čínske elektrické novinky pribúdajú ako na bežiacom páse. Koncern Geely sa na tom podieľa výraznou mierou, keďže pod jeho krídlami vznikajú aj autá pôvodne európskych značiek Volvo, Polestar, Lotus a Smart. Ale ani to Číňanom nestačilo a rozhodli sa založiť novú značku s názvom Galaxy, ktorá má produkovať prémiové modely vo viacerých segmentoch.

Geely Galaxy E8
Geely Galaxy E8
+6Geely Galaxy E8

Verejnosti sa značka Galaxy uviedla konceptom Light Concept, ktorým priblížila dizajnové a technické smerovanie jej budúcich noviniek. Tých plánuje predstaviť až sedem, pričom ako prvý príde na domáci trh Galaxy E8. Tento sedan s dĺžkou 5 010 mm, šírkou 1 920 mm a výškou 1 465 mm bude chcieť konkurovať Mercedesu-Benz triedy E, Audi 6, či BMW radu 5. Vďaka elektrickej platforme E-CMA mohli konštruktéri natiahnuť rázvor náprav až na 2 925 mm.

Geely Galaxy Light Concept - 2023 Čítajte viac Geely Galaxy Light: Nádherný čínsky koncept mieri do výroby. Dostane aj satelity

Karoséria jednoznačne prezrádza snahu o čo najaerodynamic­kejšie tvary, i keď predná zacelené maska obsahuje LED svetlá veľmi ostrých tvarov, čo autu dodáva dynamický výraz. Disky kolies môžu mať priemer 18 alebo 19 palcov. Vzadu upúta imitácia difúzora a zadné svetlá prepojené podobne ako majú modely Porsche. Pohotovostná hmotnosť je 2 030 kilogramov.

Vzadu upúta imitácia difúzora a zadné svetlá... Foto: Geely
Geely Galaxy E8 4 Vzadu upúta imitácia difúzora a zadné svetlá prepojené podobne ako majú modely Porsche.

Geely Galaxy E8 poháňa elektromotor umiestnený na zadnej náprave s výkonom 200 kW (272 k). Ten dodáva firma Viridi Energy Mobility Technology (VREMT), ktorá je súčasťou koncernu. Kapacitu akumulátora zatiaľ výrobca nezverejnil, no vieme, že pôjde o batériu vyrobenú takisto v rámci koncernu Geely a typovo pôjde o lítium-železo-fosfátový (LFP) akumulátor. Vďaka komponentom pochádzajúcim z vlastnej produkcie a kompatibilite s inými koncernovými značkami, dôjde k zníženiu nákladov, čo sa môže prejaviť na priaznivej predajnej cene.

Geely Galaxy L7 Čítajte aj Geely Galaxy L7: Toto má byť vlajková loď medzi čínskymi SUV

Snímky interiéru zverejnené neboli, no dá sa očakávať prémiová elegancia v podobe veľkých displejov a minimalistického dizajnu. Vzhľadom na rozmery auta by si mali cestujúci vzadu užívať nadštandardný priestor, ktorý neuberie z veľkosti kufra.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobil #sedan #Geely #Geely Galaxy
Články podľa značiek