Lotus Emeya: Elektrické hyper-GT dá stovku pod tri sekundy

Lotus predstavuje druhý plne elektrický model. Po SUV Eletre prichádza sedan Emeya. Zabrať dá Taycanu aj Tesle S Palid.

15.09.2023 12:00
debata
Emeya má výrazne športové línie. Predná maska... Foto: Lotus
Lotus Emeya - 2023 Emeya má výrazne športové línie. Predná maska ukrýva hlavné LED reflektory. Tie na kapote sú len denné a smerové.

Lotus prežíva ťažké časy. Vlani predal len 576 áut, čo je dokonca o 62 % menej ako v krízovom roku 2021. Vykázal tiež stratu vo výške 166,5 milióna eur. Do budúcnosti sa však pozerá optimisticky. Na štarte má totiž elektrické SUV Eletre a v New Yorku k nemu pribudlo úplne nové hyper-GT – druhý elektromobil z troch plánovaných, ktoré sa objavia na trhu do roku 2028. Je to poriadna šelma, čo sa dalo čakať, pretože Emeya zdieľa 800 V platformu EPA (Electric Premium Architecture) s Eletre. Emeya s nižšou stavbou by však mala byť ešte rýchlejšia.

Lotus Eletre - 2022 Čítajte viac Lotus Eletre: Z Hethelu prichádza prvé SUV. Búra konvencie

Športové línie tohto sedanu štartujú nízkou kapotou s integrovanými dennými svetlami a nasávacími otvormi, ktoré ukrývajú hlavné diódové reflektory. Z profilu je jasná snaha o čo najlepšiu aerodynamiku. Tam sa to však nekončí, pretože Emeya je vybavená aktívnymi aerodynamickými prvkami, ktoré nevidieť. Napríklad aktívnymi klapkami v prednej časti podvozka, ale aj v difúzore. Nechýba ani aktívny zadný spojler. Emeya tak dokáže pri vysokých rýchlostiach generovať prítlak až 215 kg. Pri tých nižších zas využíva svoje aerodynamické „telo“ na zníženie odporu vzduchu.

O špičkovú aerodynamiku sa starajú aj... Foto: Lotus
Lotus Emeya - 2023 O špičkovú aerodynamiku sa starajú aj neviditeľné aktívne prvky na podvozku. Keď treba, Emeya dokáže vygenerovať až 215 kg prítlaku.

Platforma Emeye ukrýva batériu s využiteľnou kapacitou až 102 kWh. Tá napája dvojicu elektromotorov s výkonom neskutočných 918 koní, čo je závratných 675 kW. Potom neprekvapí, že aj s hmotnosťou vysoko nad dve tony šprintuje na stovku za menej ako 2,8 sekundy. Dojazd síce Lotus neuvádza, ale nebude vzdialený 600 kilometrom, ktoré sa týkajú SUV Eletre. Elektrická sústava s napätím 800 V umožňuje extrémne rýchle nabíjanie. Predĺženie dojazdu o 150 km má na 350 kW nabíjačke trvať len päť minút a dobitie z 10 na 80 percent len 18 minút.

Interiér je strohý, ale luxusný. Je napríklad... Foto: Lotus
Lotus Emeya - 2023 Interiér je strohý, ale luxusný. Je napríklad vybavený špičkovou audiosústavou KFE. Množstvo textílií je vyrobených z recyklovaných vlákien, ktoré pochádzajú z módneho priemyslu.

Jazda má byť vzrušujúca aj vďaka vyspelému pneumatickému podvozku, ktorý upravuje tuhosť na základe údajov senzorov, monitorujúcich vozovku 1 000-krát za sekundu. Posádku, ktorá sedí na štyroch samostatných sedadlách, rozmaznáva Emeya špeciálne navrhnutou audiosústavou KFE. Jednoducho, Emeya je kombináciu surovej sily a komfortu hyperluxusných limuzín. Palubná doska nesie okrem centrálnej dotykovej obrazovky aj obrí head-up displej s uhlopriečkou 55 palcov. Vo dverách sa nachádzajú ďalšie displeje vo funkcii spätných zrkadiel. O tom, že Emeya má autonómne ambície, svedčí maskovaný lidar nad čelným oknom.

7401644 Čítajte viac Lotus končí s výrobou modelu Elise. Značka začína písať novú kapitolu

Emeya absolvovala veľkolepý svetový debut 7. septembra v New Yorku na štyroch poschodiach budovy Chelsea. V rámci nej si mohli návštevníci prezrieť výstavu venovanú 75 rokom histórie a dedičstva Lotusu. Novinku začne Lotus vyrábať v priebehu roka 2024. Pripomeňme, že dnes je táto slávna britská značka pod krídlami čínskej automobilky Geely a snaží sa o objavenie novej identity v nastupujúcej elektrickej ére. Uvidíme, či sa jej to podarí. A ešte jedna poznámka. Lotus nie je v elektrifikácii vlastne nováčikom. Veď prvá generácia Tesly Roadster z rokov 2008 až 2012 nebola ničím iným ako elektrifikovaným Lotusom Elise.

Lotus Emeya - 2023
Lotus Emeya - 2023
+15Lotus Emeya - 2023

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobily #Lotus #Lotus Emeya #hyper-GT
Články podľa značiek