IIHS 2022: Toto je 65 najbezpečnejších áut. Kraľujú im Kórejci

Poisťovací inštitút pre bezpečnosť cestnej premávky IIHS zverejnil zoznam najbezpečnejších áut vlaňajších crashtestov. Na najvyššie hodnotenie Top Safety Pick+ dosiahlo 65 modelov, čo je najviac v histórii. Podmienky sa preto opäť sprísnia.

03.03.2022 06:00
debata
IIHS sa s novými autami naozaj nemazná. V... Foto: IIHS
IIHS - Mercedes-Benz C IIHS sa s novými autami naozaj nemazná. V porovnaní s európskym konzorciom Euro NCAP kontroluje aj pevnosť strechy či odolnosť karosérie aj na strane spolujazdca.

Americká organizácia IIHS (Insurance Institute for Highway Safety), ktorá je pendantom európskeho konzorcia Euro NCAP, sa pri hodnotení bezpečnosti s autami naozaj nemazná. Metodika je ešte prísnejšia ako na starom kontinente. Kým u nás hrajú veľkú rolu asistenčné systémy, IIHS si stále zakladá aj na odolnosti „hardvéru“. Autá tu musia podstúpiť crashtest s malým prekrytím na strane vodiča aj spolujazdca, preukázať odolnosť strechy po prevrátení či funkčnosť hlavových opierok. A mimo nie je ani hodnotenie svetiel, ktoré sa v metodike Euro NCAP vôbec nenachádza.

Najúspešnejší bol za minulý rok koncern... Foto: IIHS
Genesis G90 - IIHS Najúspešnejší bol za minulý rok koncern Hyundai, ktorý získal až jedenásť najvyšších ocenení. Bodovali Hyundaie, Kie aj prémiová značka Genesis.

Aby vozidlo získalo najvyššie ocenenie Top Safety Pick+, musí dostať hodnotenie Good v crashtestoch, za asistenčné systémy získať „známky“ Advanced alebo Superior a za svetlá Good alebo Acceptable, a to vo všetkých verziách. Vlani ich naozaj nebolo málo. Na najvyššie hodnotenie dosiahlo až 65 modelov, o 14 viac ako rok predtým. „Sme nadšení, že v roku 2022 vidíme na tomto zozname viac áut,“ hovorí prezident IIHS David Harkey. „Naše ocenenia uľahčujú zákazníkom nájsť modely, ktoré ich ochránia pri nehode.“

IIHS kladie pri hodnotení bezpečnosti veľký... Foto: IIHS
IIHS - test svetiel 2016 IIHS kladie pri hodnotení bezpečnosti veľký dôraz aj na svetlá.

K výraznému zlepšeniu došlo aj vďaka zlepšeniu funkcií svetiel. Automobilky teda zareagovali na častú kritiku IIHS v tejto oblasti. Modely na zozname najúspešnejších sú rozdelené do desiatich kategórií, nielen podľa veľkosti, ale aj podľa toho, či ide o SUV, minivany alebo autá prémiového segmentu. V tomto roku je z pohľadu koncernov jednoznačným víťazom Hyundai, ktorý vlastní aj značky Kia a Genesis. Kórejčania získali celkovo jedenásť ocenení. Nasleduje koncern Volkswagen. Spolu so značkou Audi má na konte osem najvyšších hodnotení Top Safety Pick+. No aj všetky ostatné modely zoznamu ponúkajú nadštandardnú bezpečnosť.

Škoda Enyaq iV - Euro NCAP apríl 2021 Čítajte viac Toto sú najbezpečnejšie autá roka 2021. Škoda má dve zlaté!

Mnohé z nich poznáme dobre z Európy, takže americké hodnotenie je relevantné aj pre európskych zákazníkov. Bodovali najmä Mercedes-Benz, Volvo a Audi. Na budúci rok to však budú mať výrobcovia opäť ťažšie. Vlani sa totiž kritériá nemenil ale v tom budúcom budú mať nárok na najvyššie hodnotenie len vozidlá, ktoré budú dodávané štandardne s dobrými svetlami, a to vo všetkých výbavách a verziách. „Hlavným dôvodom, prečo sú autá počas viac ako 25 rokov testov IIHS stále bezpečnejšie, je to, že sme sa nikdy nepoľavili zvyšovať nároky. Vysoký počet víťazov Top Safety Pick+ ukazuje, že je čas presadiť ďalšie zmeny,“ povedal Harkey.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #IIHS #bezpečnosť áut #crashtesty
Články podľa značiek