V centre Bratislavy sa parkovacia politika odkladá

Systém PAAS mal byť v Starom meste uvedený do prevádzky 21. apríla, stane sa tak však až koncom mája.

11.04.2022 20:00
PAAS Foto:
Systém PAAS funguje v niektorých častiach Bratislavy od januára.
debata (2)

Od 10. januára začal v prvých troch zónach hlavného mesta platiť Bratislavský parkovací asistent PAAS, teda nová mestská parkovacia politika. Zvýhodňuje rezidentov, čiže ľudí s trvalým pobytom v konkrétnej zóne. PAAS aktuálne platí v Krasňanoch, v Novom Meste na Tehelnom poli a v Petržalke na Dvoroch 4. Od 23. marca sa systém rozšíril aj o lokalitu Starý Ružinov-východ.

A jeho rozširovanie bude pokračovať. Ďalšou časťou, spadajúcou pod novú parkovaciu politiku malo byť centrum Bratislavy, respektíve zóna Hlavná stanica – Blumentál – a to už v druhej polovici apríla. Ale neudeje sa tak.

Bratislavský parkovací systém mnohí považujú za drahý, neprehľadný a pre užívateľov zbytočne komplikovaný. Pre návštevníkov platia rôzne tarify pre rôzne lokality a rôzne časy. Rezidenti majú k dispozícii bonusové hodiny pre parkovanie v iných než „domácich“ zónach, návštevnícke hodiny pre známych a podnikatelia, ktorí majú v spoplatnenej lokalite firmu, ale nie pobyt, zas potrebujú drahé abonentské karty. A tie majú opäť rôznu cenu v závislosti od zóny. „Aplikácie, ktoré používame a ktoré majú záujem pristúpiť do nášho parkovacieho systému, nám hovoria, že máme najkomplikovanejší systém v rámci Európy,“ priznal splnomocnenec pre parkovaciu politiku Peter Herceg.

Komplikovanosť systému a jeho schvaľovania je dôvodom, prečo sa PAAS o zónu Hlavná stanica – Blumentál v plánovanom aprílovom termíne nerozšíri. Spustenie regulácie parkovania presúva hlavné mesto po dohode s mestskou časťou. Samospráva to odôvodňuje zložitejšou prípravou projektu. Posúva sa tiež platnosť zakúpených parkovacích kariet. Pôvodne sa mal systém spustiť 21. apríla.

„Vzhľadom na zložitejšiu prípravu projektu v Starom Meste a niekoľkostupňový proces schvaľovania projektu organizácie dopravy po dohode s mestskou časťou musíme termín o niekoľko týždňov posunúť. Regulácia parkovania sa tak v tejto zóne spustí 25. mája,“ približuje magistrát na sociálnej sieti.

Parkovanie Čítajte viac Striktný zákaz parkovania na chodníkoch sa odkladá

Do tohto termínu by mali byť vyznačené nové parkovacie miesta či pásy, ako aj ďalšie súvisiace dopravné značenie. S ich vyznačovaním po menších úsekoch by sa malo začať od 11. apríla. Mesto zároveň posúva aj platnosť zakúpených rezidentských, návštevníckych alebo abonentských parkovacích kariet. Ich platnosť sa posunie automaticky. V prípade, ak si obyvateľ ešte rezidentskú kartu nekúpil, mesto odporúča urobiť tak do 30. apríla. „Podľa schváleného VZN získava rezidentská karta na prvé auto zakúpená do 30. apríla platnosť až 15 mesiacov za cenu ročnej parkovacej karty,“ odkazuje magistrát.

PAAS začal od 10. januára platiť v prvých troch lokalitách, a to Tehelné pole v Novom Meste, Dvory 4 v Petržalke a Krasňany v Rači. V máji by sa mal rozšíriť aj o ďalšie tri ružinovské lokality.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #parkovacia politika #spoplatnené parkovanie #Bratislavský parkovací asistent #PAAS
Články podľa značiek