Euro NCAP testovalo podporu vodiča. Hviezdou je Nissan Qashqai

Okrem tradičných crashetestov uskutočňuje konzorcium EuroNCAP aj test systémov asistovanej jazdy. Tentoraz udelilo známky štyrom novým modelom.

09.06.2022 14:00
debata
Nissan Qashqai perfektne podporuje vodiča v... Foto: Euro NCAP
Euro NCAP - test asistenčných systémov máj 2022 Nissan Qashqai perfektne podporuje vodiča v jazde, no bez toho, aby otupil jeho pozornosť. A ak sa nedá zrážke vyhnúť, veľmi dobre minimalizuje následky.

Euro NCAP testuje systémy asistovanej jazdy mimo bežného celkového hodnotenia vozidiel. Tieto testy pozostávajú zo série kritických scenárov, ktoré môžu nastať na diaľnici, aby bolo možné zistiť, ako systémy na podporu vodiča reagujú. Hodnotí sa schopnosť nehode predísť, schopnosť systému donútiť vodiča, aby ostal zapojený do „hry“, ale aj schopnosť vozidla zmierniť následky, pokiaľ už nie je možné zrážke úplne zabrániť.

Kia EV6 - Euro NCAP 2022 Čítajte viac Euro NCAP: Šesť áut, ale len 28 hviezd. Peugeot 308 a Astra o jednu prišli

Tentoraz sa pod lupu Euro NCAP dostali modely Nissan Qashqai, VW ID.5 a aktualizované modely Jaguar I-Pace a Polestar 2. Konzorcium má dobré správy najmä pre Nissan a Volkswagen. Ich modely dosiahli takmer zhodné skóre so známkou „veľmi dobré“. Oba excelovali v predchádzaní kolíziám aj dostatočne udržiavali pozornosť vodiča, aby sa nadmerne nespoliehal na elektronických pomocníkov. Ale Nissan Qashqai zvlášť vynikol v zmiernení následkov kolízie. V tejto disciplíne získal až 93 %, čo bol doterajší rekord.

Aj elektrický VW ID.5 získal veľmi dobré... Foto: Euro NCAP
Euro NCAP - test asistenčných systémov máj 2022 Aj elektrický VW ID.5 získal veľmi dobré hodnotenie vo všetkých disciplínach, ale Qashqai bol o chlp lepší v zmierňovaní následkov.

„Hodnotenia asistovanej jazdy zverejňujeme už niekoľko rokov a vidíme veľké zlepšenia. Väčšina výrobcov si uvedomuje, aké je dôležité, aby si vodiči užívali výhody asistovanej jazdy, ale bez toho, aby verili, že môžu elektronike úplne odovzdať kontrolu nad svojím vozidlom. Gratulujeme najmä Nissanu a jeho Qashqaiu, pretože bol najdostupnejším autom spomedzi testovaných, a pritom dosahuje najvyššie hodnotenia, aké sme kedy udelili,“ povedal Michiel van Ratingen, generálny tajomník Euro NCAP.

Euro NCAP - Dacia Sandero Stepway 2021 Čítajte viac Euro NCAP: Jogger má len jednu hviezdu! Ani Honda a DS však neoslnili

Zverejnené boli aj nové hodnotenia pre Polestar 2 a Jaguar I-Pace, pretože oba modely absolvovali aktualizáciu softvéru, ktorá sa dotkla aj systémov asistovanej jazdy. Polestaru to prinieslo zlepšenie hodnotenia zo strednej na dobrú. Elektrický Jaguar získal základnú úroveň hodnotenia, pretože jeho systém asistovanej jazdy síce udržuje vodiča v strehu, ale jeho schopnosti predchádzať kolízii a znížiť následky sú vzhľadom na jeho vek obmedzené. To len dokazuje, ako rýchlo sa asistenčné systémy zlepšujú.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Euro NCAP #asistenčné systémy
Články podľa značiek