Po diaľnici 'naplno': Už o mesiac prestane platiť obmedzenie rýchlosti na diaľnici v obci

Diaľnica je nadradená infraštruktúra, preto všade na nej bude platiť rovnaká maximálna rýchlosť - 130 km/h. Bez ohľadu na to, či prechádza mestom, alebo nie.

13.06.2022 06:00
Limit 90 km/h Foto: ,
Jednou zo zmien by malo byť zrušenie obmedzenia rýchlosti na diaľniciach v meste na 90 km/h.
debata (54)

V októbri minulého roku schválená zmena v rámci zákona o prevádzke vozidiel v cestnej premávke, ktorou sa vypustila osobitná úprava najvyššej dovolenej rýchlosti na “diaľnici v obci” a zaviedlo sa elektronické vydávanie výnimiek z niektorých dopravných značiek onedlho, presnejšie 6. júla, vstúpi do platnosti.

Mení sa ním toľko diskutované obmedzenie rýchlosti na diaľniciach v obci. Doteraz sa v cestnom zákone (Zákon č. 8/2009 Z. z. – Zákon o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov), konkrétne v § 16 ods. 4 písalo, že: Vodič smie v obci jazdiť rýchlosťou najviac 50 km/ h, a ak ide po diaľnici v obci najviac 90 km/ h. Celá časť súvetia za čiarkou sa zo zákona vypúšťa úplne, takže sa ruší povinná „deväťdesiatka“ na diaľnici v obci.

Rakúsko koronavírus hranica polícia kontroly Čítajte viac Policajti s novými právomocami: 5 zmien v novele zákona o Policajnom zbore

Takže po novom platí § 16, odsek 2, v ktorom sa, okrem iného píše: Na diaľnici smie vodič motorového vozidla s najväčšou prípustnou celkovou hmotnosťou neprevyšujúcou 3 500 kg jazdiť rýchlosťou najviac 130 km/ h. Táto rýchlosť bude platiť aj na diaľničných úsekoch, prechádzajúcich obcami, samozrejme, pokiaľ v nich nebude upravená (znížená) príslušnými dopravnými značkami.

Dôvodom je, že diaľnica je nadradená infraštruktúra, ktorá je navrhnutá na vyššiu rýchlosť. K tejto zmene podľa rezortu dopravy dôjde aj preto, že podľa európskeho nariadenia budú všetky novo schválené typy vozidiel od 6. júla 2022 a všetky prvýkrát evidované vozidlá od 7. júla 2024 vybavené systémom inteligentného prispôsobenia rýchlosti (eufemizmus pre povinný obmedzovač , píšeme o ňom v článku Povinný obmedzovač rýchlosti sa blíži. Autá opäť predraží.

Únia chce, aby sa zároveň s jeho zavedením v celej únii harmonizovali niektoré pravidlá pre plynulejšiu jazdu – jednou z nich je práve zjednotenie maximálnej povolenej rýchlosti na diaľnici, čo by malo zjednodušiť jeho používanie a hlavne nastavenie.

policia meranie rachlosti radar Čítajte viac Novela cestného zákona: Vyššie pokuty a s ‘béčkom‘ aj za volant 4-tonového auta

Inteligentným obmedzovačom rýchlosti ISA (Intelligent Speed Assist)budú musieť byť vybavené všetky novo homologizované vozidlá od 1. júla tohto roku a od júla 2024 všetky nové autá mieriace k zákazníkom, teda aj modely, ktoré boli schválené (homologizované) pred týmto termínom. Brusel si od tohto systému sľubuje zníženie počtu smrteľných nehôd na európskych cestách o 20 percent, keďže nedodržiavanie rýchlostných limitov považuje za jednu z hlavných príčin nehodovosti.

© Autorské práva vyhradené

54 debata chyba
Viac na túto tému: #obmedzovač rýchlosti #novela zákona o cestnej premávke #obmedzená rýchlosť
Články podľa značiek