Pokračovanie článku: Chcete prezuť na zimné doma? Tu je správny postup

7. Auto zdvihnite

Až teraz prichádza čas pre zdvihák. Umiestnite ho na miesto, ktoré je na to určené a je označené. Ak netušíte, kde zdvihák k podbehu upevniť, správnu polohu nájdete v návode na použitie vozidla. Zdvihák musí byť vo vertikálnej polohe, nikdy nie šikmo. Myslite na to, že pod zdvihákom musí byť pevný podklad. Je dobré použiť pevnú podložku. Napríklad kúsok drevenej latky. Auto zdvihnite do inštalačnej výšky. Najlepšie s istou rezervou.

8. Dajte dole koleso

Aby ste koleso mohli dať dole, musíte úplne odskrutkovať matice alebo skrutky. Keďže boli vopred povolené, pôjde to už ľahko. Opatrne odstráňte koleso z náboja a vložte ho pod auto. Ak by náhodou auto spadlo zo zdviháka, budú následky menšie. Chránite tým najmä seba.

Test celoročných pneumatík - 2022 Čítajte viac Toto je prvý megatest celoročných 'gúm'. A ešte k tomu pre SUV!

9. Vyberte správne koleso

Ešte predtým, než koleso nasadíte, vyberte to správne. Koleso, ktoré bolo minulú sezónu vzadu, by ste mali dať na prednú nápravu a naopak. Predĺžite tým životnosť dezénu. Pneumatika, ktorá mala vlani viac práce, si totiž teraz „odpočinie“ a tá, ktorá „odpočívala“, dostane zabrať. Súpravu pneumatík tým budete opotrebovávať rovnomerne.

10. Nasaďte koleso

Niektoré pneumatiky majú smerový dezén. Spoznáte to podľa šípky na bočnici pneumatiky, ktorá označuje správny smer rotácie. Použiť ich teda môžete len v uvedenom smere. Preto nie je možná diagonálna výmena. Pneumatika, ktorá bola na pravom kolese, musí ostať vpravo, a naopak. Ak ste pedant, pred nasadením koleso očistite, najmä jeho styčné plochy. Po nasadení koleso pritiahnite skrutkami alebo matkami. Zatiaľ len zľahka. Ak by ste použili príliš veľkú silu, mohli by ste auto zhodiť zo zdviháka.

11. Spustite auto

Ak je koleso nasadené a matky jemne utiahnuté, môžete auto zdvihákom spustiť opäť na zem. Nezabudnite však vytiahnuť koleso z spod auta, ktoré vás chránilo počas montáže. Následne dotiahnite skrutky alebo matky na predpísaný moment sily. A to pomocou momentového kľúča. Takže sa nemôže stať, že skrutky budú utiahnuté neodstatočne, a navyše vás to ochráni predtým, aby ste príliš veľkým momentom strhli závit. To je to najhoršie a aj najdrahšie, čo sa vám môže stať. Skontrolujte tlak v pneumatike a dohustite ju na predpísanú hodnotu.

12. Odložte si kolesá a matky na ďalšiu sezónu

Keď vymeníte všetky kolesá, myslite na budúcu jar. Na kolesách, ktoré ste demontovali, označte pôvodnú polohu. Kriedou alebo lepiacou páskou. Napríklad symbolom VP (vpredu vpravo). Pri montáži nasledujúcu sezónu sa tak vyhnete nejasnostiam. Odložte si aj matky či skrutky, najmä tie bezpečnostné. Pneumatiky obuté na diskoch skladujte nahustené v suchom prostredí naležato. Najlepšie zabalené v igelitových vreciach alebo vo fólii. Ak sú v stojatej polohe, je dobré ich občas pootočiť, aby sa dlhodobým uskladnením nezdeformovali.

Dobrá rada na záver

Aj keď chcete domácou výmenou kolies ušetriť za služby pneuservisu, mali by ste ho i tak navštíviť. Dôvod? Kolesá, ktoré na auto chcete montovať, by mali byť vyvážené. Tento úkon doma nezvládnete. Zle vyvážené kolesá môžu spôsobiť veľa nepríjemností – vibrujú, podieľajú sa na nerovnomernom opotrebení pneumatík a zbytočne zaťažujú zavesenie kolies, čo spôsobuje zvýšené opotrebenie tlmičov, pružín alebo čapov. Okrem toho pneuservis odhalí prípadné poškodenia.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #zimné pneumatiky #výmena pneumatík #zimné prezúvanie
Články podľa značiek