AČR: Toto je veľký český test zimných pneumatík. Aj na Octaviu

Zima sa ešte poriadne nezačala, a tak vám prinášame do tretice ďalší test zimných pneumatík. Tentoraz sa oň postaral Autoklub Českej republiky. Len potvrdil nadradenosť značky Continental.

08.12.2022 06:00
debata (2)
Testu zimných pneumatík sa zúčastnilo osem... Foto: AČR
AČR - test celoročných pneumatík Testu zimných pneumatík sa zúčastnilo osem plášťov. Ich schopnosti sa overovali v Nórsku. Testovacím vozidlom bola Škoda Octavia a VW Golf.

Aj tento rok si Autoklub Českej republiky vzal na mušku nové zimné pneumatiky. Vo svojom teste sa zameral na profil 225/45 R17, ktorý je častým obutím na modeloch nižšej strednej a strednej triedy. Aj preto dobre poslúžili ako testovacie vozidlá Škoda Octavia a VW Golf. Metodika AČR je však odlišná od tej, ktorú používa nemecký ADAC. Test prináša komplexnú informáciu o vlastnostiach pneumatík v pomere k referenčnej pneumatike, ktorá má index 100. Vlastnosti pneumatík sa overujú v 16 disciplínach.

AČR - test celoročných pneumatík 2023 Čítajte viac AČR: Toto je veľký český test celoročných pneumatík. Výsledky prekvapia

Skúma sa reakcia pri akcelerácii, brzdení, medzná hranica vzniku aquaplaningu v pozdĺžnom aj priečnom smere. Na suchej vozovke sa meria hlučnosť a valivý odpor. Naopak, na snehom pokrytej trati sa testuje trakcia v prekĺzavaní kolies. Na kruhovej dráhe s mokrým povrchom sa meria čas vozidla v oboch smeroch. Na okruhoch potom posudzujú skúšobní jazdci ovládateľnosť vozidla. Dôležité je aj subjektívne hodnotenie odozvy vozidla na riadenie a jeho stabilita.

Víťazný Continental WinterContact TS 870 nedal... Foto: Continental
Continental Winter Contact TS 870 Víťazný Continental WinterContact TS 870 nedal súperom dýchať. Exceloval na mokrej vozovke aj na snehu, čo sú najčastejšie zimné povrchy.

Testovací vodiči, pochopiteľne nevedia, s akým obutím štartujú. Netestuje sa len na ľade, pretože podľa AČR je ťažké udržať rovnaké podmienky v priebehu testu. A ako to teda dopadlo? Presvedčivým víťazom je pneumatika Continental WinterContact TS 870. Bola najlepšia na mokrej aj zasneženej vozovke a celé to „zaklincovala“ treťou priečkou na suchých cestách. V suchých disciplínach ju síce predbehol druhý Bridgestone Blizzak LM 005, ale ten zas za Continentalom mierne zaostával za mokra a na snehu.

Druhý Bridgestone Blizzak LM 005 mal tiež veľmi... Foto: Bridgestone
Bridgestone Blizzak LM 005 Druhý Bridgestone Blizzak LM 005 mal tiež veľmi vyvážené vlastnosti. V zimných a mokrých disciplínach skončil na druhom mieste a na suchej ceste bol najlepšou pneumatikou.

Ako tretí najlepší plášť sa ukázal Michelin Alpin 6. Ale s výrazným odstupom za Continentalom a Bridgestonom. Bolo síce tretí najlepší za mokra aj na snehu, ale jeho pozícia sa v suchých disciplínach prepadla až na šiestu priečku. „Najvyváženejšie“ vlastnosti ukázal štvrtý Vredestein Wintrac Pro, lenže vo všetkých troch kritériách skončil ako piaty. Stále však nemusí byť zlou voľbou. Nasledoval Nokian WR Snowproof, ktorý sa dobrým správaním na suchej ceste tvári takmer ako letná pneumatika, no za mokra je na chvoste a na snehu až šiesty z ôsmich.

ADAC - test zimných pneumatík R15 2021 Čítajte viac ADAC: Toto je druhý megatest zimných 'gúm'. Za kvalitu si priplatíte

Najhoršie dopadli v teste Maxxis Premitra Snow WP6, Pirelli Cinturato Winter WTC2 a Nexen Winguard Sport 2 WU7. Maxxis nestíhal konkurentom najmä na suchej ceste, Pirelli ani na snehu a Nexen bol siedmy, teda predposledný, vo všetkých troch kritériách. Vybrať si vhodnú pneumatiku ale nemusíte len na základe celkového poradia. Dôležitý je totiž váš jazdný profil a podmienky, v ktorých v zime jazdíte. Ak sú vaším rajónom zväčša suché cesty, čo ale nebýva v zime práve zvykom, môže byť pre vás lepšou voľbou druhý Bridgeston. Ale o prednostiach Continentalu niet tento rok najmenších pochybností. Zimná pneumatika má byť totiž dobrá najmä na mokrej a zasneženej vozovke.

AČR - test zimných pneumatík 2022 výsledky Foto: Autoklub ČR
AČR - test zimných pneumatík 2022 výsledky AČR - test zimných pneumatík 2022 výsledky

Výsledky testu zimných pneumatík 225/45 R17

1. Continental WinterContact TS 870

2. Bridgestone Blizzak LM 005

3. Michelin Alpin 6

4. Vredestein Wintrac Pro

5. Nokian WR Snowproof

6. Maxxis Premitra Snow WP6

7. Pirelli Cinturato Winter WTC2

8. Nexen Winguard Sport 2 WU7

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #test #Continental #Michelin #test zimných pneumatík #Bridgestone #AČR #Autioklub ČR
Články podľa značiek