ProfiAuto: Čo je lepšie, remeň či reťaz? Potrápiť vie oboje

Poškodenie rozvodového remeňa či reťaze vedie zväčša ku kolapsu motora. Len si spomeňte na škandál s preplňovanými 4-valcami 1,2 TSI. Čo je teda lepšie technické riešenie? Každé má svoje za aj proti. Na problém sa pozrel špecializovaný web autoservisov ProfiAuto.

28.12.2022 05:00
debata (3)
Poškodený rozvod v motore vám môže spôsobiť... Foto: ProfiAuto
Ventilový rozvod v motore Poškodený rozvod v motore vám môže spôsobiť poriadne problémy. V krajnom prípade dôjde k stretu ventilov s piestami.

Poškodenie rozvodového systému je nočnou morou každého majiteľa auta. Keď sa rozvodová reťaz alebo remeň roztrhnú, stretnú sa v motore ventily s piestami. To je koniec, ktorý si vyžaduje repasovanie celého agregátu alebo jeho výmenu za nový či aspoň funkčný. Napokon, nemusí dôjsť ani k roztrhnutiu, stačí ak ozubený remeň alebo reťaz preskočia o pár článkov. Čo je teda spoľahlivejšie technické riešenie – reťaz či remeň? Na otázku sa snaží odpovedať špecializovaný web siete autoservisov ProfiAuto Service. Vychádza pritom z vlastných servisných skúseností.

Od reťaze k remeňu

V 80. a 90. rokoch bolo jasné, že reťazou poháňaný rozvod je lepšie riešenie ako systém s ozubeným remeňom. Výroba reťazových rozvodov bola však drahšia, takže sa častejšie vyskytovali vo vozidlách vyšších tried. Reťazový pohon rozvodu bol pre mnohých zárukou prevádzky bez údržby až na pol milióna kilometrov. Napriek tomu, že konštruktéri motorov odporúčali pravidelne kontrolovať napnutie reťaze a jej prípadnú výmenu, aby sa fázy rozvodu „nerozchádzali“, vodiči na tieto rady nedbali a aj tak jazdili bez väčších ťažkostí.

Spočiatku sa reťazový rozvod považoval za... Foto: ProfiAuto
Ventilový rozvod v motore Spočiatku sa reťazový rozvod považoval za spoľahlivejší. Šetrenie ale viedlo k pohromám.

S remeňmi bola situácia odlišná. V prémiových vozidlách mali vydržať najmenej 90 000 km, v tých bežných sa museli meniť aj dvakrát častejšie, no i tak sa vedeli pretrhnúť v tých najnevhodnejších chvíľach. Najtrvanlivejšie reťazové rozvody sa montovali do starých, málo výkonných dieslov Mercedesu-Benzu. Tie, ktorými disponovali generácie W123 či W124, sú dodnes považované za najodolnejšie na svete. Naopak, najproblematic­kejšie boli rozvody benzínových motorov Alfa Romeo poháňané remeňom. Modely ako Alfa Romeo 156 či 147 „odchádzali“ už po 20– či 30-tisíc kilometroch. Našťastie, zväčša počas záruky.

turbo2 Čítajte viac Čo robiť, aby vám turbo vydržalo čo najdlhšie. Výmena totiž lacná nie je

„V tomto momente je dobré poznamenať, že niektoré konštrukcie s rozvodmi poháňanými remeňom boli napriek tomu bezpečné. Obvykle išlo o 8-ventilové motory s atmosférickým nasávaním, pri ktorých nedochádzalo k stretu piestov s ventilmi ani v prípade, že sa pretrhol rozvodový remeň. Stačilo nasadiť nový remeň a mohli ste bez problémov pokračovať v jazde. Týkalo sa to napríklad starého benzínového motora 1.6 z prvých dvoch generácií modelu Opel Astra,“ hovorí Jindřich Krejčí, riaditeľ projektu ProfiAuto v Českej republike a na Slovensku.

Od remeňa k reťazi

Keď sa výrobcovia rozhodli montovať reťaze aj do menších a lacnejších vozidiel, vyzeralo to, že budú mať ich majitelia ľahší spánok. Bohužiaľ sa veľmi rýchlo ukázalo, že moderné reťaze nie sú ako predtým. Šetrilo sa na každom komponente. Prípady poškodenia napínača, vyťahanie poddimenzovanej reťaze a preskakovanie zubov už po 100 000 km sa stali pohromou moderných pohonných jednotiek. Frekvencia tohto javu pravdepodobne zaskočila aj samotných konštruktérov. Zrazu sa ukázalo, že remeň bol lepšie riešenie, pretože sa aspoň ľahšie a lacnejšie vymieňal, aj keď iba preventívne.

Remene vedeli narobiť motorom tiež veľké problémy. Foto: ProfiAuto
Ventilový rozvod v motore Remene vedeli narobiť motorom tiež veľké problémy.

Reťazový rozvod mal trebárs aj malý diesel Fiatu 1.3 M-Jet a dosť často sa stávalo, že „preskakoval“. Vtedy našťastie stačilo zohnať kvalitný olej, sledovať jeho hladinu a stav napínača. Horšia bola situácia s trojvalcovým motorom Opel Corsa, ktorý mal rozvody vyrobené z takých nekvalitných materiálov, že sa odierali všetky spolupracujúce súčiastky. No najväčším sklamaním boli benzínové jednotky koncernu VW zo série EA111. Časté poruchy rozvodov spôsobené predovšetkým zlyhaním napínačov reťaze nakoniec viedli výrobcu k tomu, že tieto konštrukcie od základu prepracoval a v motoroch nového radu EA211 dal prednosť remeňom.

Okrem všetkých spomínaných prevádzkových problémov pripravili konštruktéri majiteľom áut aj ďalšie komplikácie. Reťazové rozvody sa totiž začali montovať na strane prevodovky, pretože to údajne zaručuje lepšie vyváženie motora a zlepšuje rozloženie síl v celom pohonnom systéme. V dôsledku toho potom ale výmena vyžaduje buď demontáž samotnej prevodovky, alebo celého hnacieho ústrojenstva. Toto, samozrejme, zvyšuje náklady na pozáručný servis vozidiel. V súčasnosti majú už takmer všetky autá vyššej triedy reťazové rozvody práve na strane prevodovky. Spomeňme dvojlitrový diesel BMW z radu N47 či vidlicové vznetové motory v Audi A6 (C6). Situácia sa komplikuje ešte viac, ak má vozidlo pohon 4 × 4.

Aj reťaz, aj remeň

Prekvapivo dobre sa darí takzvaným zmiešaným riešeniam, teda takým, ktoré využívajú remeň aj reťaz zároveň. V podstate existujú dve možnosti. Buď je kľukový hriadeľ spojený remeňom s jedným vačkovým hriadeľom a druhý odoberá pohon z prvého prostredníctvom krátkej reťaze, napríkald vo francúzskych motoroch 1.6 HDi 16V, alebo je rozvod rozdelený na dve časti a tú prvú poháňa krátka reťaz a druhú zase krátky remeň. Napríklad v staršej verzii motora Ford 1.8 TDCi. V oboch prípadoch motory obstáli a priniesli dlhé servisné intervaly bez rizík.

Ako je to so životnosťou a cenou
Ventilový rozvod v motore Foto: ProfiAuto
Ventilový rozvod v motore Ventilový rozvod v motore

Pri spomínanom motore Forde 1.8 TDCi sa však konštruktéri v určitej fáze výroby rozhodli pre zmenu. Krátku reťaz vymenili za ozubený remeň, ktorý pracoval v oleji. Veľa užívateľov si to ani neuvedomilo, pretože navonok ostalo všetko ako predtým. Kým však starú reťaz nebolo nutné vymieňať, pri remeni to neplatilo a neplatí. Začalo sa o tom hovoriť pri modeloch Ford Mondeo Mk4 1.8 TDCi a Focus Mk2 FL. Túto jednotku však našťastie po roku 2010 Ford stiahol z trhu.

Naďalej sa ale používa riešenie s ozubeným remeňom pracujúcim v oleji. Narazíme naň napríklad pri súčasných motoroch Peugeotu 1.2 PureTech. Okrem toho, že sa remeň musí pravidelne meniť a prístup k nemu je zložitý, je tu ešte jeden problém – čiastočky vznikajúce odlupovaním remeňa znečisťujú motorový olej a urýchľujú zadieranie celej jednotky. Jediné preventívne opatrenie je častá výmena oleja a prísne dodržiavanie intervalov výmeny remeňa. Kým však pri rozvodových remeňoch výrobcovia stanovujú odporúčané intervaly medzi výmenami, pri reťaziach takéto pevné lehoty stanovené nie sú.

Rada na záver

Vhodný krok, ktorý je súčasťou servisného plánu vozidla, je pravidelná kontrola stavu rozvodovej reťaze, ktorá spočíva v posúdení zvukov vydávaných reťazou a overení vzájomnej polohy kontrolných bodov na ozubených kolesách či náchylnosti reťaze na ohyb. V závislosti od značky a modelu sú možné aj iné spôsoby testovania, napríklad elektronická kontrola synchronizácie fáz a zapaľovania. „Kedysi bývala reťaz lepší variant. V súčasnosti to však nemusí platiť. Povedzme len, že pri obľúbených modeloch automobilov spôsobuje obyčajný klasický rozvodový remeň oveľa menej problémov a jeho výmena je lacnejšia,“ uzatvára Jindřich Krejčí.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #rozvody #rozvody v motore
Články podľa značiek