Oplatia sa prémiové pneumatiky? Expert porovnal drahú s lacnými

Známy youtuber Jonathan Benson postavil vedľa seba známeho víťaza testov pneumatík s ôsmimi lacnými plášťami takmer neznámych značiek.

06.04.2023 06:00
debata (6)
Testovacím vozidlom bola európska klasika – VW... Foto: Youtube
Test letných pneumatík - Jonathan Benson Testovacím vozidlom bola európska klasika – VW Golf.

Nedávno sme vám priniesli veľký test letných pneumatík nemeckého Autoklubu ADAC aj test pneumatík Autoklubu Českej republiky. Teraz pridávame ďalší, o ktorý sa postaral expert Jonathan Benson. Ten sa však nezameral na pneumatiky zvučných mien, pretože nie každý má na to, aby si mohol dopriať to najlepšie a často aj najdrahšie. Za referenčnú pneumatiku síce vybral vskutku špičkový plášť Continental PremiumContact 7, ale zvyšok poľa tvorila skupina takmer „nonameových“ pneumatík. Ukázalo sa, že napriek nižšej cene nemusia byť zlou voľbou. Plášte súťažili v štyroch hlavných disciplínach – brzdení a ovládateľnosti na mokrej vozovke, ako aj v brzdení a ovládateľnosti na suchom asfalte. K tomu pridal Benson ešte kritérium valivého odporu, ktorý hovorí o spotrebe paliva, a hlučnosť, ktorá je zas synonymom komfortu. Ako to dopadlo?

Testu sa zúčastnilo deväť pneumatík spolus... Foto: Tomket
Tomket Sport Series 1 Testu sa zúčastnilo deväť pneumatík spolus referenčným plášťom Continental PremiumContact 7.
ADAC - test letných pneumatík R16 - 2023 Čítajte viac ADAC: Toto je prvý megatest 50 letných pneumatík. Pozor na Čínu

Samozrejme, jasným víťazom je prémiový Continental, ale radosť môžu mať aj naši západní susedia. Pneumatika českej, presnejšie českobudějovickej značky Tomket, ktorá vznikla len v roku 2017, sa na nemeckého premianta chytala až nečakane dobre. V brzdení za mokra bol plášť Tomket Sport Series 1 druhý hneď za Continentalom, aj keď s tým, že jeho brzdná dráha bola o sedem metrov dlhšia. Sú to síce metre, ktoré môžu rozhodnúť o tom, či nabúrate, alebo nie, no v kontexte s pneumatikou Duble Coin DC99 ste na tom výrazne lepšie, pretože tá zaostávala až o 14 metrov. V disciplíne ovládateľnosti skončil Tomket opäť druhý. Meraný čas na testovacej dráhe bol len o 4,4 sekundy dlhší. Taký Duble Coin potreboval na zvládnutie rovnakej disciplíny až o 11,5 sekundy viac. Treťou najlepšou pneumatikou v mokrých disciplínach sa stala Nankang Econex NA.

Najlepším z „neznačkových“ plášťov bola česká... Foto: Tomket
Tomket Sport Series 1 Najlepším z „neznačkových“ plášťov bola česká pneumatika Tomket Sport Series 1. Za vznikom Tomketu stojí český podnikateľ Radek Grill, zakladateľ e-shopu Nejlevnejsipneu.cz.
AČR - test letných pneumatík 2023 Čítajte viac Česi otestovali 20 letných pneumatík. Hviezdami sú Semperit a Continental

Podobné poradie nájdeme aj v posudzovaní vlastností na suchom asfalte. Pri brzdení vedie Continental pred Tomketom a Nankangom. Len na okruhu si Nankang vymenil miesto s Tomketom, ktorý bol tretí. Najhoršie brzdenie za sucha ukázala pneumatika Triangle Sportex TH201 a najhoršiu ovládateľnosť na suchej ceste opäť Duble Coin. Tomket zažiaril aj v najnižšom valivom odpore. Ten síce nie je kľúčový, pretože nemá veľa spoločného s bezpečnosťou, ale ušetrí vaše prostriedky na čerpacích staniciach. Taký Continental bol v tomto kritériu až tretí za spomínaným Tomketom a Winrunom R330. Hlučnosť bola jediná disciplína, pri ktorej dokázal „prepadák“ Duble Coin zažiariť na prvej priečke. Naopak Continental bol až na štvrtej priečke a Tomket na šiestej. No najhlučnejšou bola pneumatika Maxtrek Maximus M1.

Test ukázal, že výber lacnejšieho plášťa nemusí znamenať zásadný kompromis v bezpečnosti. Taký Tomket, ktorý bol najlepším spomedzi lacných plášťov, je pritom až o tretinu lacnejší ako referenčný Continental. Na jednej súprave pneumatík tak môžete ušetriť aj viac ako 230 eur. V nasledujúcej tabuľke, ktorá uvádza poradie v jednotlivých disciplínach si môžete vybrať pneumatiku aj podľa vášho jazdného profilu a preferencií. I keď kľúčové z hľadiska bezpečnosti je najmä správanie na mokrej vozovke.

Výsledky testu lacnejších letných pneumatík
Pneumatika Brzdenie za mokra Ovládateľnosť za mokra Brzdenie za sucha Ovládateľnosť za sucha Valivý odpor Hlučnosť
Continental PremiumContact 7 1. 1. 1. 1. 3. 4.
Tomket Sport Series 1 2. 2. 2. 3. 1. 6.
Nankang Econex NA1 3. 3. 3. 2. 7. 3.
Davanti DX390 4. 4. 4. 8. 4. 2.
Winrun R330 5. 5. 6. 5. 2. 5.
Triangle Sportex TH201 7. 6. 9. 6. 6. 8.
Maxtrek Maximus M1 6. 7. 5. 7. 9. 9.
King Maller Sport 1 8. 8. 7. 4. 8. 7.
Duble Coin DC99 9. 9. 8. 9. 5. 1.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Continental #test pneumatík #test letných pneumatích #Tomket
Články podľa značiek