V týchto e-shopoch zahraničné diaľničné známky určite nekupujte!Sú predražené

Niektoré e-shopy ponúkajú zahraničné diaľničné známky aj za dvojnásobok ich oficiálnej ceny. Dajte si na ne pozor.

07.07.2023 06:01
e-znamka, elektronická diaľničná známka Foto:
Pri nákupe zahraničných elektronických diaľničných známok si dajte dobrý pozor, aby ste tak spravili cez oficiálny e-shop.
debata (3)

Mnohí sa práve v tomto čase autami chystajú na cestu „za hranice všedných dní“. Okrem iného to znamená, že si budú musieť kúpiť zahraničné diaľničné známky. Ich predaj však nie je striktne regulovaný a preto sa nájde množstvo internetových obchodov, ktoré sa tvária „oficiálne“, no v skutočnosti iba diaľničné známky predávajú sprostredkovane, samozrejme s „mastnou“ prirážkou.

Takéto neoficiálne e-shopy sa pohybujú v „šedej legislatívnej zóne“. Ak si u nich diaľničnú známku kúpite, naozaj ju aj dostanete, takže nejde o podvod. No zaplatíte za ňu v niektorých prípadoch aj dvojnásobok sumy, ktorú by ste zaplatili v oficiálnych e-shopoch. Rozdiel je samozrejme čistým ziskom takýchto špekulantov, pretože prevádzkovanie e-shopu s predajom diaľničných známok znamená len minimálne finančné náklady.

Leto v zahraničí: Kde meniť a kde vyberať peniaze, ako platiť a aké chyby nerobiť, aby ste ušetrili na poplatkoch
Video

Preto vám ponúkame zoznam e-shopov z okolitých krajín, ktoré sú oficiálne a zaplatíte za diaľničnú známku len toľko, koľko naozaj stojí a aj tých, kde by ste diaľničné známky určite nemali nakupovať, ak ich nechcete zbytočne preplatiť.

Rakúsko

V prípade Rakúska existuje asi najviac rôznych „pofidérnych“ e-shopov s predraženými diaľničnými známkami. Oficiálny je však iba jeden. Prevádzkuje ho spoločnosť ASFiNAG a nájdete ho na tomto odkaze.

Je veľmi prehľadný, celý lokalizovaný aj do slovenčiny, sú tam prehľadne uvedené všetky dôležité informácie o diaľničných známkach v Rakúsku. Pre osobné auto stojí 10-dnodňová diaľničná známka pre autá 9,9 eura, pre motocykle 5,8 eura.

Určite rakúske diaľničné známky nenakupujte v obchode digitale-vignette-online.at. Tam za 10-dňovú rakúsku známku pre osobné autá zaplatíte 17,9 eura, teda takmer dvojnásobok oficiálnej sumy. Ešte vyššiu sumu (takmer 20 eur) zaplatíte aj v e-shope austriavignet­te.com, respektíve vignetteoseste­rreich.eu (je medzi nimi presmerovanie). Až 19,8 eura zaplatíte za rakúsku diaľničnú známku aj na webe mautpilot.sk, kde je v cene aj nezmyselný príplatok za „expresné“ vybavenie.

Česko

Oficiálny e-shop pre predaj českých diaľničných známok nájdete na webe edalnice.cz. Desaťdňová známka pre osobné autá v ňom stojí 310 českých korún, čo je v prepočte približne približne 13 eur.

Ďalej české diaľničné známky zakúpite bez rizika ich preplatenia v pobočkách Českej pošty, sieti čerpacích staníc EuroOil vo vlastníctve štátneho podniku ČEPRO a v kioskoch umiestnených na hraničných priechodoch pred vstupom na spoplatnené cesty.

Určite českú diaľničnú známku nekupujte na webe digitale-vignette-online.cz. Tam stojí 10-dňová známka takmer 21 eur. Rovnako sa neoplatí ani na e-vignette.cz a na czechvignette.cz vás taktiež vyjde vyše 20 eur.

Autom na Istriu Čítajte viac Autom na Istriu: Teraz je to už hračka

Maďarsko

Aj Maďarsko má svoj oficiálny web (ematrica.nem­zetiutdij.hu) pre elektronickú úhradu diaľničných známok, priamo na obchod sa dostanete cez tento odkaz. Desaťdňová známka pre osobné auto tam stojí 5 500 forintov, čo je v prepočte 14,5 eura.

Pri surfovaní však môžete naraziť na e-shopy s oveľa vyššími sumami. Klasikou je digitale-vignette-online.hu, ponúkajúci extrémne predražené diaľničné známky prakticky vo všetkých krajinách. Rovnako na webe hu-mobility.com kúpite 10-dňovú známku za vyše 20 eur. Na webe autovignet.hu je cena 10-dňovej známky zvýšená len nepatrne – o manipulačný poplatok 1,34 eura. Je na ňom však presne uvedená skutočná oficiálna cena a manipulačný poplatok je pri nákupe dostatočne zvýraznený, takže tento web by sme ešte v rámci možností označili za korektný.

Poľsko

Tu diaľničnú známku nepotrebujete, na spoplatnených úsekoch, ktorých nie je veľa, sa platí mýto priamo na mýtniciach. Systém výberu je jednoduchý, rovnaký ako v iných krajinách – na začiatku spoplatneného úseku sa nachádza prvá brána, kde si len vyberiete lístok. Po opustení úseku vás zastaví druhá mýtna brána, kde po vložení lístka zaplatíte mýto za prejdenú vzdialenosť. Za vozidlá do 3,5 tony môžete na mýtnych bránach platiť mýto v poľskej mene a aj v eurách, v hotovosti alebo kreditnou kartou.

Chorvátsko - autom do Chorvátska 2023 Čítajte viac Autom do Chorvátska 2023: Aké sú najvýhodnejšie trasy z Bratislavy, Košíc či Banskej Bystrice?

Slovinsko

Ak budete prechádzať cez Slovinsko a potrebujete diaľničnú známku, tak oficiálne ju kúpite webe evinjeta.dars.si, na tomto odkaze je lokalizovaný aj do slovenčiny. Je prehľadný a nájdete tam všetky potrebné informácie. Týždenná známka pre osobné autá stojí 16 eur, mesačná 32 eur.

Neodporúčame web na slovinskej doméne vignetteslove­nia.si, kde za týždňovú známku zaplatíte približne 25 eur a za mesačnú 41 eur. O niečo nižšie ceny, ale stále oproti oficiálnym dosť predražené (19,2/37,2 eura) ponúka stránka www.si-vignette.com a samozrejme, tak ako v ostatných spomínaných krajinách e-shop digitale-vignette-online.si. Na túto adresu (s rôznymi doménovými koncovkami) už dokonca upozorňujú aj niektoré antivírusové programy ako na web s potenciálne nebezpečným obsahom.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #elektronické diaľničné známky #diaľničné známky #predaj diaľničných známok
Články podľa značiek