Budeme platiť ročnú daň z motorových vozidiel všetci? Návrh je už na stole

Ozdravný plán vlády Ľudovíta Ódora navrhuje zaviesť nové zdaňovanie áut. Aj pre súkromné osoby. Skladá sa až z troch opatrení. Kľúčom k výpočtom majú byť emisie.

11.10.2023 05:00
debata (211)
Už budúci rok by motoristi mohli zplatiť viac... Foto: Robert Hüttner, Pravda
bajkalska-kolona-doprava-buspruh-nestandard1 Už budúci rok by motoristi mohli zplatiť viac pri registrácii áut a dokonca aj daň z motorových vozidiel.

Návrh poverenej vlády Ľudovíta Ódora obsahuje celkom 100 opatrení, ktoré by mohli ozdraviť verejné financie. A medzi nimi aj „zelenšie“ zdaňovanie áut. Zároveň však bude aj „mastnejšie“. Odvíjať sa má od emisií, pretože ako konštatuje vládny návrh, doprava je jediný sektor, ktorému neustále rastú emisie CO2. Celková zmena zdaňovania áut má mať tri podopatrenia.

dialničná známka, eznamka, nds, Čítajte viac Zdražie ročná diaľničná známka? Pozrite sa, čo navrhuje Ódor

Prvým je zmena výpočtu registračnej dane na základe emisií a hmotnosti áut. Toto opatrenie by malo byť zavedené v roku 2025. Návrh uvádza aj príklady, ako by stúpli poplatky. Prihlásenie nového Hyundaia Tucson by zdraželo z 80 na 370 eur. Pri novej Škode Fabia by to bolo z 33 na 110 eur. Druhým čiastkovým opatrením by bola zmena výpočtu dane z motorových vozidiel, tiež na základe emisií CO2. Úprava by zvýšila daň pri Hyundai Tucson zo 111 na 200 eur. Pri Fabii by to bolo zo 60 na 80 eur.

Návrh úpravy daní pre motorové vozidlá z dielne... Foto: Ministerstvo financií
Daň z motorových vozidiel Návrh úpravy daní pre motorové vozidlá z dielne poverenej vlády Ľudovíta Ódora.

Tam ale stále nekončíme, pretože vláda navrhuje aj tretie podopatrenie, ktoré by rozšírilo povinnosť platiť ročnú daň z osobných motorových vozidiel aj na fyzické osoby. Dotklo by sa to asi dvoch miliónov vozidiel. Dôvodom má byť fakt, že Slovensko a Česko sú jediné dve krajiny EÚ, ktoré zdaňujú len autá právnických osôb. Ostatných 21 krajín zdaňuje všetky osobné autá – bez rozdielu vlastníka. Keďže implementácia tohto opatrenia je najkomplikova­nejšia, vláda navrhuje jeho platnosť až od roku 2026.

myto Čítajte viac Dopravcovia by mohli platiť mýto aj na všetkých cestách I. a II. triedy a v intravilánoch

Vláda očakáva, že tieto zmeny by v roku 2025 priniesli do rozpočtu 151 miliónov eur a v roku 2026 ďalších 489 miliónov eur. Samozrejme, návrhy súčasnej vlády nie sú záväzné pre tú budúcu. Majú len odporúčací charakter. Rovnako ako návrh zvýšiť spotrebnú daň z benzínu a nafty o päť percent, čo by do štátnej kasy prinieslo už budúci rok 37 miliónov eur, či zvýšiť cenu ročnej ďalničnej známky na 70 eur, čo by sa prejavilo príjmom zvýšeným o 27 miliónov eur.

© Autorské práva vyhradené

211 debata chyba
Viac na túto tému: #daň z motorových vozidiel #registračná daň
Články podľa značiek