V Prahe rázne zvýšia pokuty za parkovanie. Maximom bude 25 000 korún

V Česku vďaka zle nastavenému systému vychádzalo platenie pokút za parkovanie v niektorých prípadoch lacnejšie, než uhradenie parkovného. S tým je však koniec.

01.11.2023 20:00
parking Praha Foto:
Pokuty za parkovanie v Prahe sa zvyšujú, najviac pri ich automatickom sčítaní.
debata (5)

U našich západných susedov vstupuje od 1. januára 2024 do platnosti novela zákona o premávke na pozemných komunikáciách (zákon č. 271/2023 Zb.). Tá prináša množstvo zmien, my sa však zameriame na jednu, ktorá je pomerne zaujímavá. Je ňou možnosť zlučovania pokút, udelených v určitom čase do jednej.

Táto možnosť v Česku už existovala aj doteraz, ale bola nastavená pomerne absurdným spôsobom, ktorý bolo možné ľahko zneužiť. Podľa doteraz platnej úpravy spadali priestupky spáchané v určitom období automaticky do spoločného konania, v ňom však bolo možné uložiť pokutu len v rozmedzí 1 500 až 2 500 korún, čo je v prepočte približne 60 až 100 eur.

Sympatické gesto: Slovenskej sanitke pomohli moravskí ‚dopraváci‘

A ako to bolo možné zneužiť? Pre české médiá to názorne vysvetlil vedúci dopravno-správneho odboru mestskej časti Praha 1 Aleš Jedlička: „Máme záznam o spoločnosti, ktorá je požičovňou vozidiel a ktorej vozidlá spôsobili za 14 dní celkom 74 priestupkov, pri ktorých nebolo uhradené parkovné na území Prahy 1. Podľa súčasnej právnej úpravy sme automaticky všetky skutky zlúčili do spoločného konania a dostali sme sa k sume 2 500 korún (približne 100 eur),“ vysvetľuje s tým, že keby mohli každý priestupok riešiť samostatne, tak pokuta za každé nesprávne parkovanie by bola 700 českých korún (necelých 29 eur). Ak sa to však vynásobí 74 zaznamenanými priestupkami, tak celková výška pokuty by bola 51 800 českých korún (2 109 eur). Takto vďaka automatickému zlučovaniu spoločnosť ušetrila 49 300 českých korún, čo je zjavne absurdné. Platiť takéto pokuty vychádza totiž lacnejšie, než parkovné.

Novela zákona však od 1. januára budúceho roku umožní automatické zlučovanie pokút až do výšky 25 000 českých korún (1 018 eur). Takže všetci, ktorí notoricky pravidelne porušovali v centre Prahy pravidlá o parkovaní, pretože to bolo jednoducho výhodné, majú smolu. Nová výška maximálnej pokuty ba mala byť dostatočne motivačná na to, aby sa „umravnili“.

tankovanie Čítajte viac Českí motoristi vytvorili asociáciu na obranu svojich práv. Pomohla by aj na Slovensku?

Zároveň s 10-násobným zvýšením maximálnej pokuty v správnom konaní sa mení aj výška pokút, udeľovaných na mieste. Stúpla až na 1 500 českých korún (61 eur). V správnom konaní bude možné po novom udeliť pokuty 2 000 až 5 000 českých korún (zaokrúhlene po prepočte 80 až 200 eur), pričom maximom pre spoločné konanie pri zlúčených priestupkoch bude vyššie spomínaných 25 tisíc českých korún (1 018 eur). Ide o menej závažné priestupky, pokuty pri pri priestupkoch proti bezpečnosti a plynulosti cestnej sú v Česku, rovnako ako aj na Slovensku, riešené osobitne a inými sadzbami.

Z nášho pohľadu je takéto zvýšenie maximálnej sumy zlúčených pokút krok správnym smerom, pretože je zameraný hlavne proti tým, ktorí doterajší systém zneužívali zámerne a účelovo, pričom veľmi dobre vedeli, čo robia. Podobné riešenie si vieme pri mnohých vedome páchaných priestupkoch predstaviť aj na Slovensku. Taktiež podľa nás by pri istých druhoch priestupkov nemalo byť možné uhradiť pokutu na mieste, ale mali by sa riešiť kvôli závažnosti rovno v správnom konaní. Ak niekto napríklad prekročí maximálnu povolenú rýchlosť o 60 kilometrov a viac, mal by prísť automaticky o vodičské oprávnenie na určitú dobu a výška pokuty by mohla byť určovaná v predom stanovenom rozpätí osobitne, s prihliadnutím na individuálnu priestupkovú históriu jednotlivca.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #pokuty #dopravné priestupky #Praha 1 #pokuty za parkovanie #parkovanie v Prahe
Články podľa značiek