Zvládnu hliníkové disky zimu alebo sú lepšie ‘plecháče‘? Obavy nie sú na mieste

Na začiatku zimného obdobia sa motoristi sústredia hlavne na správne načasovanie výmeny letných pneumatík za zimné. Menšia pozornosť sa už venuje diskom, na ktorých sú obuté. V minulosti panovala predstava, že plechové kolesá sú na zimu vhodnejšie, ale to platí len za určitých podmienok. Obe možnosti majú totiž svoje výhody aj nevýhody.

13.11.2023 06:00
Disk v snehu Foto:
Zliatinové disky sú v zime rovnako použiteľné ako plechové.
debata (4)

Zimná prevádzka dáva automobilom skutočne zabrať. Okrem nízkych teplôt musí auto odolávať vyššej vlhkosti, väčšiemu množstvu nečistôt, posypovej soli a ostatným posypovým materiálom. Všetky tieto aspekty zvyšujú riziko vzniku hrdze. Najčastejšie sa motoristi snažia chrániť karosériu, no pozornosť si určite zaslúžia aj disky kolies.

Test zimných pneumatík - 2023 Čítajte aj Všetko o zimných ‘gumách‘: Na prezutie je najvyšší čas

Základnou otázkou pred zimou teda je, či je lepšie mať hliníkové, respektíve zliatinové, disky, alebo sa zimné pneumatiky oplatí obuť na plechové disky. Odpoveď nie je jednoznačná, keďže do hry vstupuje viacero faktorov, ktoré môžu nakloniť misky váh na jednu či druhú stranu. V zásade však platí, že zliatinové disky sú v zime rovnako použiteľné ako plechové.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #výmena #zliatinové disky #plechové disky #disky
Články podľa značiek