Všetko o zimných ‘gumách‘: Na prezutie je najvyšší čas

Vodiči pozor! Od 15. novembra musíme na snehu a lade jazdiť na „zimných“. Viete ako vybrať správnu zimnú pneumatiku, čo znamenajú čísla na nej a ako skladovať tie letné?

09.11.2023 06:00
debata (1)

Aké chyby robia vodiči pri výmene pneumatík?

Video
Zimné pneumatiky u nás nie sú povinné. Karta sa... Foto: ACE/GTÜ/ARBÖ
Test zimných pneumatík - 2023 Zimné pneumatiky u nás nie sú povinné. Karta sa ale obracia, keď nasneží. Potom je to na pokutu. Zo zákona môže byť až 60 eur.

Slovensko patrí ku krajinám, ktoré nevyžadujú striktné používanie zimných pneumatík. Povinné sú len na súvislej vrstve snehu či ľadu a to od 15. novembra do 31. marca. Množstvo motoristov ich však považuje za samozrejmosť. A tak budú čoskoro prezúvať. Poponáhľať sa nezaškodí. Cez deň síce môže stále vládnuť príjemné počasie, ale to ešte neznamená, že sa nemusíte, najmä vo večerných a ranných hodinách, stretnúť s námrazou. Zvlášť to platí pre tých, ktorí žijú v severných oblastiach Slovenska. Zimné pneumatiky majú zmysel už keď teplota klesne pod sedem stupňov Celzia. Majú mäkšiu gumovú zmes, takže nestrácajú potrebnú priľnavosť. Navy še má ich dezén samočistiacu funkciu, čo je výhoda aj pri jazde na blate.

Pneuservis by ste mali navštíviť aj v prípade,... Foto: Luboš Pilc
Peugeot 308 Pneuservis by ste mali navštíviť aj v prípade, že máte zimné pneumatiky z minulej sezóny obuté na samostatnej súprave diskov. Výmena kolies totiž nestačí. Kolesá treba vyvážiť.
ADAC - test zimných pneumatík 2023 Čítajte viac ADAC: Toto je prvý megatest zimných pneumatík. Dvom sa vyhnite oblúkom

Navyše sú dnes odolnejšie voči vyšším teplotám a tak nehrozí, že ich v prípade dlhšieho babieho leta zničíte. Skorým prezutím sa tiež vyhnete náporu v pneuservisoch. Ten by ste mali navštíviť aj v prípade, že máte zimné pneumatiky z minulej sezóny obuté na samostatnej súprave diskov. Výmena kolies totiž nestačí. Kolesá treba vyvážiť. A tento úkon doma nezvládnete. Ak však majú vaše zimné pneumatiky hĺbku dezénu menšiu ako zákonom predpísané tri milimetre, ktorá je povinná na troch štvrtinách plášťa, treba sa poobzerať po nových. Odborníci ale tvrdia, že by ste tak mali urobiť kvôli bezpečnosti aj skôr. Už keď hĺbka dezénu klesne pod štari milimetre. Viete ako a podľa čoho pneumatiky vybrať? Dodržiavať treba niekoľko zásad.

ADAC - test zimných pneumatík 2023 Čítajte viac ADAC: Test zimných gúm na Octaviu má sklamanie. Od Kormoranu ruky preč

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #pneumatiky #zimné pneumatiky
Články podľa značiek