Autá ktorých značiek sú u nás najčastejšie ‘búrané‘? To by ste neverili

Zaujímavá štúdia, ktorá vychádza z analýzy histórie státisícov vozidiel, vnáša svetlo do málo známej oblasti trhu ojazdených áut. Ukazuje, ktoré značky sú najčastejšie účastníkmi dopravných nehôd aj to, aká veľká škoda pri nich vzniká. Je to užitočná informácia, ak máte záujem o kúpu auta z druhej ruky. Pri týchto treba byť opatrný a nezanedbať „lustráciu“.

04.01.2024 06:00
debata (1)
Až štyri z piatich Hyundaiov, ktoré boli... Foto: Facebook (Polícia SR - Bratislavský kraj)
Dopravná nehoda / Tunel Sitina / Až štyri z piatich Hyundaiov, ktoré boli lustrované v priebehu minulého roka, malo nejaký záznam o poškodení. Až za touto kórejskou značkou nasleduje BMW či Mercedes-Benz s Audi.

Trh s ojazdenými autami je stále plný podvodov, i keď ich už nie je toľko ako v minulosti. Zmena nastala po tom, čo začali na trhu figurovať spoločnosti, preverujúce históriu áut. Vďaka takejto lustrácii v databázach polície, servisov, technických kontrol, poisťovní či štátnych registrov je možné odhaliť napríklad manipuláciu s počtom najazdených kilometrov alebo tiež zatajené opravy po nehodách. Toto sú totiž dva najčastejšie podvody, ktorými sa nepoctiví obchodníci s „jazdenkami“ snažia zvýšiť ich cenu na maximum. Jednou z týchto spoločností je CarVertical, ktorá lustruje jazdené autá nadnárodne.

Kupujeme ojazdené auto. Ako sa nepopáliť?

Video
Odometer - kontrola Čítajte viac RPZV: Ako overiť stočené kilometre? Je to jednoduché

Platforma tiež skontroluje, či auto nebolo kradnuté, uvedie najčastejšie poruchy modelu, v ktorých krajinách bolo registrované, koľkokrát bola úspešne alebo neúspešne vykonaná technická kontrola a približnú trhovú cenu modelu. Jej databáza je vskutku obrovská a poskytuje pohľad aj do málo známych zákutí predaja áut z druhej ruky. Teraz z nich vyfiltrovala rebríček značiek podľa toho, ktoré sa stávajú najčastejšími účastníkmi dopravných nehôd, a naopak, ktoré značky sú „búrané“ najmenej. Vychádza zo správ o histórii vozidiel, ktoré boli na Slovensku preverené od októbra 2022 do októbra 2023. Výsledky sú naozaj zaujímavé.

Štyri z piatich Hyundaiov mali nehodu

Asi by ste netipovali, že najviac havárií majú vozidlá značky Hyundai. Až 80,9 % všetkých skontrolovaných Hyundaiov na Slovensku bolo nejakým spôsobom poškodených. Nasledujú BMW (80,6 %), Kia (72,9 %), Mercedes-Benz (63,6 %) a Audi (63,5 %). Neznamená to automaticky, že predajcovia týchto áut skutočnosti zatajujú, v každom prípade treba byť pri ich kúpe opatrnejší a nezanedbať kontrolu histórie. Je tu totiž vysoká pravdepodobnosť, že staršie vozidlá týchto značiek majú za sebou nejaké poškodenie a následnú opravu, o ktorej nemusíte byť informovaní. Ťažko povedať, prečo je Hyundai víťazom tohto rebríčka, pre BMW ale vysvetlenie CarVertical má.

Toto je rebríček značiek podľa podielu áut, ktoré boli poškodené

Toto je rebríček značiek podľa podielu áut,... Foto: CarVertical
CarVertical - rebríček značiek podľa havárií Toto je rebríček značiek podľa podielu áut, ktoré boli poškodené.

„BMW je veľmi žiadaná automobilová značka. Napriek tomu, že ide o výrobcu drahých prémiových vozidiel, staršie a dostupnejšie modely si často kupujú mladí a neskúsení vodiči. Podľa údajov z poisťovní sú tiež vodiči BMW náchylnejší na riskantnú jazdu. Preto nie je prekvapujúce vidieť BMW na čele zoznamu značiek áut s najčastejšími poškodeniami,“ vysvetľuje Matas Buzelis, automobilový expert platformy CarVertical. Podobne by to mohlo byť aj so značkami Mercedes-Bez a Audi. Opravené autá, ktoré v minulosti utrpeli vážne poškodenia, môžu byť náchylnejšie nielen na občasné poruchy, ale často si vyžiadajú rozsiahlu opravu. To môže urobiť z naoko výhodnej kúpy čiernu moru nového majiteľa.

Toto je rebríček značiek podľa výšky priemenej škody po poškodení

Toto je rebríček značiek podľa výšky priemenej... Foto: CarVertical
CarVertical - rebríček značiek podľa havárií Toto je rebríček značiek podľa výšky priemenej škody po poškodení.

Ďalšie u nás najpredávanejšie značky, ako sú Škoda, Peugeot, Toyota, Renault, Ford alebo Opel, sú na tom čo do počtu poškodení o čosi lepšie. Podiel havarovaných sa pohybuje od približne 55 do 60 %. A ktoré autá sú na tom najlepšie? Najmenej poškodení majú vozidlá značiek Seat (50,82 %), Volkswagen (49,23 %) a víťazom je Fiat, kde bolo odhalené poškodenie len v 48,21 percenta prípadov. Fiat tiež patrí spolu s Fordom k značkám, ktoré majú najmenší počet poškodení – priemerne bolo zistených len 1,79 záznamu o poškodení, nasledovali značky Renault (1,84 záznamu), Volkswagen (1,84 záznamu) a Mazda (1,87 záznamu).

Viackrát „búrané“ sú najmä BMW

Naopak, viackrát boli poškodené autá značiek BMW ( 2,4 záznamu), Mercedes-Benz (2,3 záznamu), Audi (2,2 záznamu), Hyundai (2,04 záznamu) a Volvo (1,99 záznamu). „Je úplne normálne, ak má auto nehodu raz za päť rokov. Môže to tiež súvisieť s vysokým počtom najazdených kilometrov. Vlastníctvo a údržba vozidiel s viacerými záznamami o vážnom poškodení však bývajú často problematické. Prekvapujúco sme zistili, že najvyšší počet škodových udalostí na jedno auto tento rok patrí Volkswagenu Passat. V správe tohto konkrétneho vozidla bolo uvedených až 32 záznamov o poškodení,“ vysvetľuje Buzelis. Predstavte si, že by ste sa stali jeho majiteľom.

Dieselové autá - bazár Čítajte viac Toto je 5 najčastejších výhovoriek podvodníkov s ‘jazdenkami‘. Nedajte sa nachytať

Podiel poškodených vozidiel danej značky a počet incidentov však ešte nehovoria o tom, aké veľké sú škody. Podľa CarVertical majú na Slovensku najvyššiu priemernú hodnotu škody Audi – 3 706 €, Mercedes-Benz ( 3 622 €) a Seat (3 605 €). Kým malá preliačina nie je dôvodom na obavy, zistenie veľkých škôd pri lustrácii by malo byť výstrahou a minimálne prediskutované s profesionálnymi mechanikmi, aby ste v budúcnosti predišli potenciálnym problémom. Značky prémiových vozidiel majú zvyčajne vyššiu priemernú hodnotu škody v porovnaní s bežnými autami, a preto môžu aj malé poškodenia vyžadovať tisíce eur na opravu. V závislosti od značky vozidla sa môže oprava rovnakého poškodenia líšiť. Dodge má globálne najvyššiu priemernú hodnotu škody – 5 945 €, nasleduje Porsche (5 236 €) a Tesla (4 896 €). Takže pri výbere zvažujte aj túto okolnosť.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #škody #škodová udalosť #CarVertical #havárie vozidiel #poškodenia vozidiel
Články podľa značiek