Test: Toyota Yaris Cross Hybrid 2WD – drsný imidž, nevinná spotreba

Novú Toyotu Yaris Cross sme si už raz vyskúšali vo vrcholovej verzii Executive s pohonom oboch náprav. Teraz prišiel rad na hybridnú predokolku v úplnej „plnke“. Za vybavenie Premiere Edition si však riadne priplatíte.

26.03.2022 07:00
debata
Premiere Edition je vrcholová verzia Yarisu... Foto: Ľuboš Pilc
Toyota Yaris cross - test 2022 Premiere Edition je vrcholová verzia Yarisu Cross. A je to na ňom vidieť. Vychádza z najvyššej úrovne vybavenia Adventure, ale pridáva ďalšie prvky vrátane dvojfarebného lakovania a až 18-palcových diskov.

Toyota sa vrhla do triedy SUV v triede B o čosi neskôr ako konkurenti, no rovno „po hlave“. Nový Yaris Cross sa totiž na SUV naozaj nehrá. Ako jedno z mála áut tejto kategórie môže mať pohon 4×4 a jeho dizajnu nechýba naozaj nič, čo k SUV patrí. Je to taká Toyota RAV4 v malom balení. Veď na dĺžku má Yaris Cross len 4 180 mm. Je to síce o 240 mm viac ako bežný Yaris, no rázvor náprav 2 560 mm ho pevne drží v segmente mestských áut. Toyota možno mohla ísť aj ďalej, pretože konkurenti sú v tomto smere o čosi veľkorysejší, ale to by zas Yaris Cross už liezol do kapusty crossoveru VH-R. Na druhej strane priam šokuje svojím dospeláckym vzhľadom.

Malý, ale dospelý

Zvlášť vo verzii Premiere Edition, ktorá má až 18-palcové disky, navyše obuté pomerne vysokým profilom 215/50 R18. To spolu s väčšou svetlou výškou, masívnou ochranou podvozka, úplne kolmou maskou a „hranatými“ blatníkmi podporuje drsný imidž Yarisu Cross. V tomto smere dáva súperom poriadne na frak. No a verziou Premiere Edition, ktorá stavia Yaris Cross ešte nad Adventure, získavate aj kontrastnú čiernu strechu, čierne lesklé zrkadlá, strešné lyžiny, lesklú masku či špecifické off-rodové nárazníky s mohutnými plastovými vložkami. Vyzerá to naozaj dobre. V sérii sú tiež dospelácke full-LED svetlá s automatickým prepínaním diaľkového režimu. Diódy nájdete dokonca aj vzadu.

Vzadu zaujme dynamicky tvarovaným stĺpikom aj... Foto: Ľuboš Pilc
Toyota Yaris cross - test 2022 Vzadu zaujme dynamicky tvarovaným stĺpikom aj úzkymi svetlami, prepojenými reflexnou lištou. Mimochodom, aj zadné sú diódové.
Toyota Yaris cross - test 2022
Toyota Yaris cross - test 2022
+16Toyota Yaris cross - test 2022

Takže ak chcete skutočné malé SUV, tak Yaris vaše predstavy určite splní. Dokonca aj v interiéri sa Cross tvári nesmierne dospelácky. Má perfektný volant s hrubým vencom, pôsobivo tvarované sedadlá, i keď pomerne malé, a robustne spracovanú palubnú dosku a výplne dverí. Chválime aj materiály, napríklad „kožené“ čalúnenie, kožou pokrytú časť „palubovky“, solídne textílie a miesto sa našlo aj na klavírnu čerň či chrómové dekorácie. To, čím vás však Cross nepoteší, je priestor. Oklamať príbuznosť s najmenšou Toyotou, ak vynecháme Aygo X, nedokáže. Vpredu to ešte ujde, aj vďaka vyššie situovanej streche, ale vzadu je Yaris Cross na svojom limite. Najmä v priestore pre kolená, ktorý je naozaj minimálny.

Dobrá ergonómia a praktický kufor

Na druhej strane sa nám páčila ergonómia. Niektoré ovládače, ako napríklad aktivácia automatického prepínania svetiel či vyhrievania sedadiel, sú „porozhadzované“ v kabíne tak trochu v japonskom štýle, napríklad vľavo od volantu a na stredovom tuneli, ale to hlavné je v poriadku. Oceňujeme najmä samostatný panel klimatizácie, výborné ovládanie funkcií na multifunkčnom volante, skvelú polohu tlačidiel ovládania okien aj veľký a prehľadný prístrojový panel s analógovým zobrazením rýchlosti a troma klasickými ručičkami. Navyše ho dopĺňa head-up displej, ktorý sa za svoju veľkosť a rozlíšenie nemusí hanbiť v porovnaní s oveľa drahšími a väčšími modelmi Toyoty. Tak ako 9-palcová obrazovka infotainmentu.

Interiér pôsobí robustne a dospelo, ale... Foto: Ľuboš Pilc
Toyota Yaris cross - test 2022 Interiér pôsobí robustne a dospelo, ale priestorom veru neoplýva. Bohužiaľ, nový infotainment v najvyšších úrovniach prišiel o hardvérové tlačidlá. Volili by sme preto lacnejšiu verziu, kde ostali.
Toyota Yaris cross - test 2022
Toyota Yaris cross - test 2022
+12Toyota Yaris cross - test 2022

Ide o novú, najvyššiu verziu rozhrania, ktorá je konečne kompatibilná s mobilmi cez bezdrôtové funkcie Apple CarPlay a Android Auto. Na druhej strane z nej zmizlo viacero tlačidiel. Z pôvodne desiatich hardvérových ovládačov ostali štyri, takže ovládanie cez displej si vyžaduje cvik a viacero „klikov“ než predtým. Nie je to ideálne najmä preto, lebo systém reaguje dosť pomaly. Jednoducho, nie je to zážitok z moderných a výkonných tabletov. K výhradám pridáme aj mierne obmedzený výhľad cez široké predné stĺpiky a výhľad na semafory cez predsunutú strechu. To je daň za off-roadové proporcie a imidž Yarisu Cross. Trošku nelogická je aj odkladacia schránka na mobil pod displejom bez indukčného nabíjania. To totiž ostalo v spodnej časti stredovej konzoly. Zato nás príjemne prekvapil kufor.

Kufor je veľmi praktický. Má slušných 397... Foto: Ľuboš Pilc, Lubos Pilc
Toyota Yaris cross - test 2022 Kufor je veľmi praktický. Má slušných 397 litrov, elektricky ovládané veko, dvojitú, pozdĺžne delenú podlahu a zväčšiť sa dá sklopením operadiel v pomere 40:20:40.
Toyota Camry - test 2022 Čítajte viac Test: Toyota Camry – ‘lacný Lexus‘ vytŕča z radu, komfortom aj spotrebou

V porovnaní s predchádzajúcou verziou s pohonom AWD-i má totiž dvojkolka aj vďaka jednoduchšej náprave s torznou priečkou batožinový priestor väčší až o 77 litrov. Ale tam sa to nekončí. Prístup zabezpečuje elektricky ovládané veko, navyše s tlačidlom na zatvorenie aj s tlačidlom na súčasné zatvorenie aj zamknutie vozidla, čo je riešenie, ktoré často nenájdete ani v prémiových autách. Prémiové je aj delenie zadných operadiel v pomere 40:20:40. A úplnou novinkou je prestaviteľná dvojitá podlaha, rozdelená pozdĺžne v pomere 2:3. Takže každú jej časť môžete mať v inej výškovej polohe. Ak sú však oba diely hore, vytvorí sa po sklopení operadiel takmer vodorovná ložná plocha. Využiteľnosť ešte viac zlepšuje mäkké plató, ktoré sa prispôsobí nákladu bez toho, aby komplikovalo zatvorenie veka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Toyota #test #Toyota Yaris #Toyota Yaris Cross
Články podľa značiek