Test: Škoda Superb 2.0 TSI. Takmer 300 koní, 4x4 a spotreba pod 9 litrov? Dá sa to

Superb boduje cestovným komfortom a veľkým vnútorným priestorom. V najsilnejšom prevedení príjemne prekvapil aj spotrebou.

09.07.2023 07:00
debata (12)
Škoda Superb tretej generácie je auto, na ktoré... Foto: Pravda, Martin Domček
Škoda Superb 2.0 TSI 4x4 (2023) Škoda Superb tretej generácie je auto, na ktoré môže podľa nás byť slovenský dizajnér Jozef Kabaň naozaj hrdý.

Škodu Superb už o pár mesiacov čaká zásadná generačná výmena. Test, ktorý teraz čítate, je posledný, v ktorom sa pozrieme na súčasnú verziu. A ako sa hovorí – to najlepšie nakoniec.

Pod kapotou 280 koní

Na test sme získali najsilnejšiu verziu, ktorá má pod kapotou benzínový dvojliter s výkonom 280 koní, doplnený 7-stupňovou dvojspojkovou prevodovkou DSG a pohonom 4×4. Len pre zaujímavosť – s touto „výbavou“ dokáže Superb na stovku zrýchliť za výborných 5,2 sekundy a maximálnu rýchlosť má obmedzenú na 250 km/h.

Škoda Superb 2.0 TSI 4x4 (2023)
Škoda Superb 2.0 TSI 4x4 (2023)
+11Škoda Superb 2.0 TSI 4x4 (2023)

Testovaný agregát a naftový dvojliter s výkonom 147 kW sú aktuálne jedinými motormi, s ktorými si môžete zadovážiť Superb s pohonom oboch náprav. Zhodou okolnosti sme oba testovali. Naftový dvojliter nás svojho času očaril extrémne nízkou priemernou spotrebou pod hranicou 5 litrov, čo v praxi značilo dojazd „na nádrž“ výrazne cez tisíc kilometrov. Jeho test nájdete na tomto odkaze. Pravdou je, že spotrebou nás príjemne prekvapil aj benzínový 280-koňový dvojliter, ktorý je hlavným predmetom tohto materiálu. Oba modely majú pritom temer identickú cenu, líšiacu sa rádovo len o desiatky eur.

Interiér je prehľadný, pôsobí decentne a najmä... Foto: Pravda, Martin Domček
Škoda Superb 2.0 TSI 4x4 (2023) Interiér je prehľadný, pôsobí decentne a najmä po facelifte v roku 2019 výrazne získal na vnímanej kvalite.

Kým sa však k nemu dostaneme, pozrime sa, ako sa súčasnej „dosluhujúcej“ generácii Superbu darilo a darí na slovenskom trhu. V oboch karosárskych verziách sa v roku 2022 predalo vyše 1 200 Superbov, čo značí, že len mierne zaostal za Kodiaqom. Tento rok sa za prvých 5 mesiacov predalo vyše 500 Superbov, čo je podľa nás výborné číslo.

Tri veľké plusy

Pravdou je, že toto auto, respektíve jeho aktuálna generácia, má aj po siedmich rokoch a na konci svojho životného cyklu čo ponúknuť. Jeho silnou stránkou je ešte stále dizajn, v ktorom sa prirodzeným spôsob prepája dynamika, podčiarkujúca jeho športovosť s aristokratickými črtami limuzíny vyššej triedy. Za svoj nestarnúci vzhľad vďačí slovenskému dizajnérovi Jozefovi Kabaňovi, ktorý bol v tom čase vo vrcholnej forme.

Škoda Muzeum: Aké poklady ukrýva?
Video

Aktuálne o ňom veľa nepočuť, po relatívne krátkom pôsobení vo funkcii šéfdizajnéra Volkswagenu ho na prelome tohto a uplynulého roku pomerne nečakane odvolali a koncern ho „upratal“ do funkcie kreatívneho riaditeľa pre „nové projekty mobility“. V praxi to znamená, že sa aktuálne nepodieľa na vývoji žiadneho konkrétneho auta, smerujúceho do výroby, ale na futuristických budúcich konceptoch.

Ale späť k Superbu. Druhou silnou stránkou auta je vnútorný priestor a dôraz na vnímanú kvalitu. Superb má rázvor 2 841 mm, vyniká priestorom vzadu, najmä v oblasti kolien. Objem batožinového priestoru je 625 litrov, čo je hodnota, ktorá ďalší komentár nepotrebuje.

Keď k tomu prirátame naozaj kvalitné spracovanie interiéru, vrátane konfigurovateľného displeja pred vodičom a 9,2-palcového centrálneho infotainmentu, tak výsledkom je vynikajúce rodinné auto so stále dobrým pomerom cena/hodnota.

Škoda Superb 2.0 TSI 4x4 (2023)
Škoda Superb 2.0 TSI 4x4 (2023)
+15Škoda Superb 2.0 TSI 4x4 (2023)

A to aj napriek neustálemu zdražovaniu áut naprieč všetkými značkami, ktoré je typické nielen pre Slovensko, ale prakticky pre celú Európu. Treba však povedať, že mnohé iné značky, najmä francúzske, „idú na vec“ v tomto smere oveľa drsnejším spôsobom, než česká Škoda.

Ceny rastú

Ale aby sme len nechválili, spravme si menší cenový exkurz do histórie. Keď u nás niekedy v roku 2016 prichádzala tretia generácia Superbu na trh, tak s motorom 1,4 TSI začínala na Slovensku na cene približne 21 300 eur (dnes je v základe drahšia už aj Octavia). V polovici roku 2021 bol základom už motor 1,5 TSI, Superb s ním stál už takmer 26 400 eur. Teraz máme polovicu roku 2023 a Superb s rovnakým motorom v základe už stojí vyše 35 500 eur.

Za približne dva roky sa základná cena Superbu zdvihla približne o 9 000 eur, respektíve o tretinu. A ako sme spomenuli, v tomto smere určite mladoboleslavská Škoda nepatrí k značkám, ktoré pri cene tlačia na pílu najviac. Najmä pri malých autách a autách nižšej strednej triedy nájdeme bez problému modely, ktorých základná cena sa zdvihla za posledné tri roky aj o polovicu.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #4x4 #Škoda Superb #test auta #autotest
Články podľa značiek