Test: Honda Jazz e:HEV – toto je najlacnejší ‘elektromobil‘ nielen do mesta

Honda Jazz nás nadchla už pri prvom teste v roku 2020. Teraz prichádza v modernizovanej podobe. A hoci má na konte nejaké tie rôčky, konkurenti na ňu odpoveď stále nemajú. Toto je nepochybne najlepšie mestské auto planéty. Akceptovať musíte len cenu. No v porovnaní s elektromobilmi je tento hybrid stále aspoň o 10 000 eur lacnejší.

09.09.2023 07:00
debata (3)
Jazz sa konečne zbavil „slepej“ masky. Tá nová... Foto: Ľuboš Pilc
Honda Jazz - test 2023 Jazz sa konečne zbavil „slepej“ masky. Tá nová čierna mu svedčí oveľa viac. Najmä ak tu máme aj veľkú čienu vložku v nárazníku a čierne pozadie full-LED svetiel. Dodalo mu to modernejší a športovejší vzhľad.

Honda Jazz je z hľadiska predajov okrajovou záležitosťou. Môže za to cena, ktorou sa Jazz zákazníkom nikdy nelíškal. Má však čo ponúknuť. Presnejšie, oveľa viac ako mnohí konkurenti. Zvlášť teraz, po modernizácii, získal ešte sebavedomejší a športovejší vzhľad. Môže za to facelift s úplne prepracovanou prednou časťou. Jazz dostal konečne klasickú mriežku masky a štrukturovanejší nárazník s veľkou čiernou vložkou. Pôsobí to oveľa lepšie než pôvodné slepé „čelo“. Efektné je tiež čierne pozadie reflektorov – opäť prvok typický pre autá, ktoré sa snažia o športové emócie. S tým síce neladia relatívne malé 16-palcové disky kolies, ale ich aerodynamický dizajn dodáva Jazzu šmrnc.

Na dĺžku má Jazz len čosi vyše štyroch metrov,... Foto: Ľuboš Pilc
Honda Jazz - test 2023 Na dĺžku má Jazz len čosi vyše štyroch metrov, ale v kabíne ponúka viac miesta ako mnohí konkurenti. Aj vďaka jednopriestorovej karosérii, ktorá je v tejto triede absolútnou raritou. Disky majú priemer 16 palcov. Väčšie nedostanete.
Honda e.Ny1 2025 Čítajte viac Honda e.Ny1: Ďalší pokus Hondy o elektromobil je SUV. Chce uspieť v Európe

Po facelifte ešte modernejší

V zadnej časti opäť upútajú pozornosť vynovené matné svetlá aj ich pôsobivá grafika. Mimochodom, modernosť Jazzu dokladujú full-LED predné reflektory, vrátane hmlových, ktoré dostanete v sérii. V našom prípade bol Jazz lakovaný červenou farbou Premium Crystal Red, ktorá urobila tento atypický „monospace“ s dĺžkou len 4 089 mm ešte neprehliadnuteľnej­ším. Najviac vás ale Jazz očarí v kabíne, ktorá pôsobí vzdušne, moderne a usporiadane. V podstate sa tu veľa nemenilo ale interiér si polepšil kvalitnejšími materiálmi. No čo je podstatné, priestorom dáva konkurencii stále poriadne na frak. Ťaží z výšky a jednopriestorovej karosérie. Miesta dosť je na nohy aj nad hlavou. Rozdvojené stĺpiky síce väčšinou neprajú dobrému výhľadu, ale Honda ich vyriešila excelentne, podobne ako pred rokmi Renault v Scénicu.

Facelift zasiahol aj grafiku zadných svetiel.... Foto: Ľuboš Pilc
Honda Jazz - test 2023 Facelift zasiahol aj grafiku zadných svetiel. Vďaka zatmaveniu pôsobia homogénnejšie.
Honda Jazz - test 2023
Honda Jazz - test 2023
+14Honda Jazz - test 2023

Predná časť je ukážkovo štíhla a druhá je k vodičovi natočená užšou stranou. Navyše je tu dokonale horizontálna palubná doska, takže zo zorného poľa neuberá ani stupeň navyše. Všetky jej súčasti sú pod touto líniou. Sedadlá patria k tým najpohodlnejším v triede a majú veľmi príjemný textilný poťah. Jazz si obľúbite aj vďaka volantu s perfektným rozmiestnením ovládačov a na japonský model aj solídnym rozsahom nastavenia. Podobne je to s voličom prevodovky. Jazzu totiž ostala klasická páka na rozdiel od povedzme hybridnej Hondy CR-V s nešikovnými tlačidlami. O malom displeji namiesto klasických “budíkov“ to ale neplatí. Je síce funkčný, informuje o rýchlosti, stave paliva či stave nabitia batérie, zobrazuje výstrahy, ale jeho lacná grafika kazí celkový dojem.

Interiér je zariadený moderne, funkčne a... Foto: Ľuboš Pilc
Honda Jazz - test 2023 Interiér je zariadený moderne, funkčne a prehľadne. Sedadlá aj volant sú priam dokonalé. Imidž kazí len lacno pôsobiaci displej pred vodičom. Ale čo sa týka informačnej hodnoty, niet mu čo vyčítať. A výhľad? Ten je dokonalý.

Škoda, že Jazz nedisponuje prístrojmi z väčšej Hondy HR-V, hoci majú tieto dve autá k sebe veľmi blízko. Naopak, rozhranie Connect 2 s navigáciou má solídnu grafiku aj pohotové ovládanie, hoci prístup k niektorým funkciám vám povolí len počas státia. Za jazdy sa ani nepokúšajte spárovať svoj telefón s infotainmentom. Zvlášť oceňujeme, že Honda nešetrila na mechanických ovládačoch. Razí trend, že prílišná integrácia funkcií do obrazoviek je nebezpečná. Takže tu nájdete otočný ovládač hlasitosti aj tradičný „hardvér“ pre vstup do hlavného menu. A ešte lepšou správou je samostatný panel klimatizácie. Veľmi praktický je Jazz aj pohľadu odkladacích priestorov. Na krajoch „palubovky“ sú držiaky na nápoje, pred spolujazdcom sa nachádzajú hneď dve schránky. Ďalší držiak na nápoje je v stredovom tuneli a pollitrové fľaše zas ľahko umiestnite do dverí. Jednoducho, perfektné.

Báť sa nemusíte ani cesty na zadných sedadlách.... Foto: Ľuboš Pilc
Honda Jazz - test 2023 Báť sa nemusíte ani cesty na zadných sedadlách. Je tu veľa miesta a sedadlá sú dimenzované naozaj veľkoryso.
Honda Jazz - test 2023
Honda Jazz - test 2023
+26Honda Jazz - test 2023

Vzadu je Jazz opäť pred konkurentmi. Prekvapí pomerne veľkorysými rozmermi sedadiel a operadiel. Na kolená ponúka prekvapujúco veľkú rezervu a zlé to nie je ani nad hlavou. No najväčšou „bombou“ sú sedadlá Magic Seats, ktoré je možné sklápať k podlahe alebo ich vyklopiť ako sedadlá v kine. Nádrž je totiž pod prednými sedadlami, takže v takejto konfigurácii vzniká za sedadlom vodiča a spolujazdca obrovský priestor od podlahy až k stropu. No daň za hybridnú technológiu tu predsa len je. Pod zadným vekom ubudlo medzigeneračne 50 litrov objemu. Technici museli nájsť miesto na li-ion batériu hybridného systému. So základnými 304 litrami je však Jazz na tom stále veľmi dobre a po sklopení operadiel ponúka bezkonkurenčných 1 205 litrov. Pod podlahou je ešte hlboká schránka na lekárničku či na menšie predmety.

Po vyklopení „sedákov“ vzniká vzadu obrovský... Foto: Ľuboš Pilc
Honda Jazz - test 2023 Po vyklopení „sedákov“ vzniká vzadu obrovský priestor. Dokonalé na prevoz väčších predmetov alebo psa.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #test #Honda #hybrid #Honda Jazz
Články podľa značiek