V Kanade vyrubili novú daň z hmotnosti elektromobilov. Ničia cesty

V kanadskej provincii Alberta sa rozhodli zaťažiť majiteľov elektrických áut novou daňou. Je síce symbolická, no naznačuje, že len s úľavami do budúcna majitelia elektromobilov rátať nemôžu.

06.03.2024 12:00
Kanada - elektromobily Foto:
Elektromobily majú vinou batérií obrovskú nadváhu v porovnaní s konvenčnými vozidlami. Luxusné elektrické SUV a pikapy atakujú hmotnosťou hranicu troch ton.
debata (11)

Doteraz boli záujemcovia o elektromobily priam rozmaznávaní. Mnoho krajín im prispievalo na nákup vozidiel štátnymi dotáciami a rátať mohli aj s množstvom bonusov – napríklad bezplatným používaním diaľnic či bezplatným parkovaním. Ako vieme, dotácie pomaly končia, naposledy vlani Nemecku, čo spôsobilo prudký pád predaja elektrických áut. Lenže bude horšie. Štátne kasy nie sú bezodné a riešiť budú musieť v súvislosti s elektromobilmi napríklad výpadok daní z predaja uhľovodíkových palív. Počítať možno preto v budúcnosti s drahším nabíjaním, ale aj novou formou zdanenia. Napríklad daňou z hmotnosti, ktorú sa rozhodli pre majiteľov elektromobilov zaviesť v kanadskej provincii Alberta.

Elektromobily Čítajte viac V Texase zavádzajú daň pre elektromobily. Kvôli tomu, že ničia cesty

Tamojšia vláda tvrdí, že vysoká hmotnosť elektromobilov „spôsobuje väčšie opotrebovanie ciest, ako spôsobujú konvenčné autá“. Daň začne platiť od januára budúceho roka. Hoci príjmy z dane z pohonných hmôt nie sú určené na financovanie výstavby a údržby verejných ciest, existujú obavy o spravodlivosť vo vzťahu k vodičom iných vozidiel a z dlhodobých problémov spojených s klesajúcimi príjmami z dane z pohonných hmôt, uviedla vláda vo svojom fiškálnom rozpočte na roky 2024–25.

Greenpeace Čítajte viac Greenpeace chce na autá zaviesť novú daň a obmedziť používanie firemných!

Daň 200 kanadských dolárov je „v súlade“ s odhadovanými daňami z palív, ktoré ročne platia vodiči benzínových a naftových áut. Majitelia hybridných áut nebudú platiť žiadne ďalšie poplatky. Nová daň z elektrických vozidiel sa v Alberte pridá k už existujúcim poplatkom za registráciu vozidiel. Očakáva sa, že nová daň prinesie už budúci rok do štátnej kasy milión dolárov, v rokoch 2025–26 až päť miliónov dolárov a v rokoch 2026–27 viac ako 8 miliónov dolárov. Príjmy získané z provinčných daní z palív sa medzičasom odhadujú na 1,4 miliardy, 1,44 miliardy a 1,46 miliardy dolárov na nasledujúce tri fiškálne roky.

nafta, benzín, tankovanie, pumpa Čítajte viac Za drahý benzín a naftu môžu aj elektromobily

„Vláda bude naďalej skúmať udržateľnosť dane z palív, vrátane rastúceho využívania alternatívnych palív, a zvažuje zmeny na ochranu daňových príjmov,“ uviedla provincia v rozpočte. Samozrejme, nové opatrenie má aj svojich odporcov. Brain Kingston, šéf kanadskej asociácie výrobcov vozidiel, ktorá zastupuje záujmy takzvanej Detroitskej trojky v Kanade (Ford, GM, Stellantis), daň nepodporuje. Povedal, že je to len ďalšia prekážka federálnej vlády pre predaj áut s nulovými emisiami. „Zdanenie elektrických vozidiel ešte viac sťaží dosiahnutie ambicióznych cieľov Kanady v oblasti predaja elektrických vozidiel,“ tvrdí.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #elektromobily
Články podľa značiek