Putin daroval Kimovi luxusnú limuzínu Aurus. Porušil tým rezolúciu OSN

Priateľstvo medzi ruským prezidentom Vladimirom Putinom a kórejským vodcom Kim Čong-unom sa po agresii na Ukrajine prehlbuje. Okrem komplimentov došlo aj na dary.

27.02.2024 18:00
debata (22)
Kim Čong-un si za podporu Ruska v jeho agresii... Foto: Aurus
Aurus Senat - 2019 Kim Čong-un si za podporu Ruska v jeho agresii na Ukrajine vyslúžil od Vladimira Putina luxusnú limuzínu Aurus Senat. Rovnakú, akú používa samotný ruský prezident.

Vladimir Putin a Kim Čong-un sa častovali komplimentmi už vlani počas septembrového stretnutia na kozmodróme Vostočnyj. Ruský prezident sa navyše kórejskému vodcovi pochválil svojou novou limuzínou Aurus Senat. A Kim Čong-un neskrýval obdiv. Neostalo ale len pri tom. Kórejský diktátorský režim začal totiž Rusku dodávať muníciu používanú na Ukrajine a opačným smerom majú zas prúdiť ruské vojenské technológie pre kórejský jadrový program. Paradoxom je, že Rusko tým porušuje rezolúcie OSN, ktoré samo podpísalo.

Vladimir Putin a Kim Čong-un Čítajte viac Kto má väčší? Putin a Kim si na kozmodróme Vostočnyj porovnávali Aurus s Maybachom

Čerešničkou na torte je nový dar Vladimira Putina, ktorý poslal kórejskému vodcovi. Ako inak, Kim Čong-un dostal od ruského prezidenta pancierovanú limuzínu Aurus Senat. Aj táto zásielka porušuje rezolúciu OSN, ktorá zakazuje dodávať do Severnej Kórey nielen vojenský materiál, ale aj luxusné predmety. Kremeľ sa na to však pozerá inak. Kimovi sa auto „páčilo, a tak padlo rozhodnutie“ darovať mu ho ako darček, povedal Dmitrij Peskov, hovorca ruského prezidenta štátnej tlačovej agentúre Tass. „Severná Kórea je náš sused, náš blízky sused,“ dodal Peskov.

Kim Čong-un obdivoval ruskú prezidentskú... Foto: Telegram
Vladimir Putin a Kim Čong-un Kim Čong-un obdivoval ruskú prezidentskú limuzínu Aurus už vlani v septembri počas stretnutia s Vladimirom Putinom na kozmodróme Vostočnyj.

Zaujímavé je, že auto si Kim osobne neprevzal. Dar prijala jeho sestra Kim Yo Čong, o ktorej sa špekuluje, že by mohla byť Kimovou nástupkyňou. Je známe, že Kim je veľkým obdivovateľom luxusných áut zo Západu a má ich plnú garáž. Tieto vozidlá museli byť tiež prepašované do Severnej Kórey v rozpore so sankciami. Aj počas vlaňajšej návštevy Ruska cestoval Kim Čong-un medzi jednotlivými stretnutiami na limuzíne Maybach 62, ktorú si priviezol vlakom. Mercedes-Maybach S600 Pullman Guard zas použil na dva summity s vtedajším americkým prezidentom Donaldom Trumpom v Singapure v roku 2018 a vo Vietname v roku 2019.

Kim Čong-un - autá Čítajte viac Ako pašuje Kim Čong-un luxusné autá do Severnej Kórey? Tu je 'manuál'

V roku 2018 sa Kim vrátil domov po stretnutí s vtedajším juhokórejským prezidentom Moon Jae v čiernej limuzíne Mercedes-Benz. Kimovo vlastníctvo drahých zahraničných limuzín len ukazuje priepustnosť medzinárodných sankcií na severe. Rusko, stály člen Bezpečnostnej rady, hlasovalo pritom za zákaz dodávok luxusného tovaru do Severnej Kórey spolu s ďalšími medzinárodnými sankciami prijatými v reakcii na severokórejské jadrové a raketové testy. Rusko tak spolu s Čínou, ďalším členom Bezpečnostnej rady OSN, v posledných rokoch opakovane maria snahy sprísniť sankcie proti Severnej Kórei.

Naenara - nová severokórejská značka Čítajte viac Severná Kórea ide vyrábať moderné autá! Vydala už prospekt

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Kim Čong-un #Vladimir Putin #Aurus #Aurus Senat
Články podľa značiek