Renault 4: Ďalšie elektrické retro dorazí na budúci rok

Ešte nevyprchali bublinky zo šampanského od premiéry reinkarnovaného Renaultu 5 a už tu máme prvé informácie o ďalšom vzkriesenom Renaulte pre elektrickú éru.

04.03.2024 18:00
debata
Predprodukčné prototypy sa už preháňajú na... Foto: Autocar
Renault 4 - testovacie prototypy 2024 Predprodukčné prototypy sa už preháňajú na cestách s kamuflážou. Renault sľubuje, že nová štvorka bude najuniverzálnejším autom v triede.

Renault oprášil históriu a nový život dáva svojim legendám. Renault 5 sa vrátil pred pár dňami s veľkou pompou a čosi podobné sa odohrá o rok s Renaultom 4. Ten už automobilka usilovne testuje. Hoci bude mať Renault 4 rovnakú elektrickú architektúru AmpR Small ako Renault 5, bude to iné auto dizajnom aj charakterom. Platforma AmpR Small bude totiž variabilná a umožní požívať rôzne rázvory náprav a rôzne veľkosti batérie.

Renault 4Ever Trophy Concept - 2022 Čítajte viac Renault 4Ever Trophy: Návrat legendy je na dosah. Tento koncept mieri na linky

Podľa Vittoria d'Arienza, hlavného inžiniera malých elektrických vozidiel skupiny Renault, bude platforma nakoniec vyrobaná s tromi rázvormi – jedným spoločným pre 4 a 5, o niečo dlhším pre väčšie vozidlo, ktoré ešte nebolo oznámené, a jedným pre nízkonákladový elektromobil, ktorým by mohlo byť nové Twingo. Šušká sa, že by mohlo byť súrodencom pripravovaného lacného elektromobilu od Volkswagenu s cenou pod 20 000 eur. Obom partnerom by to umožnilo zredukovať náklady.

Renault 4 bude síce zdieľať platformu s novým... Foto: Autocar
Renault 4 - testovacie prototypy 2024 Renault 4 bude síce zdieľať platformu s novým Renaultom 5, ale bude mať komfortnejšie odpruženie.

Renault 4 má mať, rovnako ako Renault 5 retro-futuristický dizajn, aby pôsobil moderne, no zároveň pripomínal historickú ikonu. Do vienka však dostane DNA SUV, čo znamená vyšší podvozok a mäkšie odpruženie. Renault hovorí o „švajčiarskom armádnom nožíku“ v segmente B, čím naráža na jeho univerzalitu. Podľa D'Arienza je Renault v záverečnej fáze konfigurácie jeho vlastností. Zároveň však varoval, že zákazníci nemajú čakať obrovský zdvih kolies a ultramäkké pérovanie pôvodného Renaultu 4. Zato sľubuje skvelú stabilitu, lebo aj R4 dostane do vienka nezávislé zavesenie zadných kolies.

Renault R4 Concept - avízo 2022 Čítajte viac Renault R4: Ikona sa vracia. Zatiaľ ju ukážu ako 'expedičný' koncept

Nie je vylúčené, že časom by Renault 4 E-Tech mohol dostať aj pohon 4×4, hoci by sa to odrazilo na jeho cene. Viac sa o ňom dozvieme na budúci rok, keď sa chystá do predajní. Zachytené predprodukčné prototypy s kamuflážou ukazujú, že R4 bude pomerne vysokým autom a mnohými detailmi, napríklad tvarom svetiel, sa bude snažiť vyvolať asociácie na originál vyrábaný od roku 1961. Dizajnér Sandeep Bhambra povedal, že pôvodný Renault 4 bolo auto, s ktorým sa dalo jazdiť na vidieku, dokázalo jazdiť mimo ciest a dalo sa s ním jazdiť v meste. Takže aj jeho nástupca má byť najuniverzálnejším autom v segmente.

Renault R4 Čítajte viac Renault R4: Prvý hatchback sveta oslavuje 60. Porazil aj 'kačicu'

Renault zatiaľ neuviedol, kedy plánuje odhaliť novú er-štvorku, ale pravdepodobným miestom premiéry by mohol byť októbrový autosalón v Paríži, ktorý v roku 2022 hostil rovnomenný koncept.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Renault #Renault 4
Články podľa značiek