Čínske Geely konkuruje Tesle. Do vesmíru vypustilo druhú várku satelitov

Zdá sa, že boj o prvé plne funkčné auto s autopilotom sa bude skôr než na cestách odohrávať na obežnej dráhe. Čínske Geely, ktoré vlastní aj Volvo, Polestar či Lotus a je najväčším súkromným akcionárom Mercedesu-Benzu a Smartu, vypustilo totiž ďalšie satelity.

12.02.2024 14:00
debata
Čínska automobilka Geely chce podporiť... Foto: Geely
Geely - satelity Čínska automobilka Geely chce podporiť autonómne riadenie z vesmíru. Jej vlastné satelity majú poskytnúť autopilotom vysokopresnú navigáciu.

Čínska automobilka Geely, ktorá sa vo veľkom angažuje v Európe cez značky Volvo, Lotus, Smart, Polestar alebo Lynk & Co sa chce dostať do vedenia v boji o autonómne riadenie. Autám s autopilotom však nebudú stačiť len senzory, kamery a laserové radary. Zdá sa, že posun môže prísť „zhora“. Geely preto už pred dvoma rokmi vypustilo na obežnú dráhu prvých deväť satelitov GeeSAT-1, ktoré majú slúžiť práve automatizovanému riadeniu. Minulú sobotu pridalo ďalších 11 satelitov, ktoré poslalo do vesmíru zo štartovacieho strediska Xichang v juhozápadnej provincii S‘-čchuan.

Nio - stanica na výmenu batérií Čítajte viac Nio a Geely spolupracujú na swapovaní batérií. Zvalcujú konkurentov

Do roku 2025 ich má byť spolu 72 a do konca dekády 240. Okrem poskytovania vysoko presnej podpory určovania polohy pre autonómne vozidlá Geely uviedlo, že sieť bude slúžiť aj ďalším komerčným aktivitám, ako je napríklad pripojenie k sektoru spotrebnej elektroniky. Satelity dokážu vytvárať snímky objektov s veľkosťou jeden až päť metrov vo vysokom rozlíšení. Satelity majú prevádzkovú životnosť päť rokov a po skončení misie sa rozložia v zemskej atmosfére bez zanechania vesmírneho odpadu. Čínskym satelitným sieťam dominuje armáda, ale vláda začala v roku 2014 povoľovať súkromné investície do kozmického priemyslu.

Geely Galaxy E8 Čítajte viac Geely Galaxy E8: Päťmetrový sedan je vlajkovou loďou novej čínskej značky

Odvtedy sa komerčné spoločnosti, niektoré podporované miestnymi vládami, poponáhľali do vesmíru, pričom väčšina sa zameriava na výrobu satelitov a zvyšok sa pokúša postaviť malé nosné rakety vrátane opakovane použiteľných rakiet. Peking vo svojom najnovšom päťročnom pláne na roky 2021 až 2025 vyzval na integrovanú sieť satelitov pre komunikáciu, diaľkový prieskum a navigáciu. Podľa štátnych médií má Čína vo vesmíre rozmiestnených viac ako 400 satelitov, vrátane satelitov v komerčnom vlastníctve.

Geely Galaxy Light Concept - 2023 Čítajte viac Geely Galaxy Light: Nádherný čínsky koncept mieri do výroby. Dostane aj satelity

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #autonómne riadenie #autonómne autá #Geely #satelity
Články podľa značiek