Audi Q4 e-tron: ‘Update‘ prináša dlhší dojazd aj nový zvuk

Jediné elektrické Audi na platforme MEB má po modernizácii. Bude sa rýchlejšie nabíjať a viac šetriť energiou. Exteriér sa nemení. Aj preto nehovoríme o facelifte, ale len technologickom update.

27.09.2023 10:00
debata (1)
Navonok sa Audi Q4 e-tron nemení. Zmeny totiž... Foto: Audi
Audi Q4 e-tron - 2023 Navonok sa Audi Q4 e-tron nemení. Zmeny totiž súvisia s technikou.

Vývoj elektromobilov ide vpred rýchlym tempom. Z tohto pokroku bude ťažiť aj modernizované Audi Q4 e-tron a jeho súrodenec v podobe SUV-kupé s prívlastkom Sportback. Sú to jediné elektromobily z Ingolstadtu, postavené na platforme MEB, ktorú poznáme aj zo Škody Enyaq iV, Volkswagenov ID.3 až ID.6 alebo zo španielskej Cupry Born. Modernizácia tejto platformy prinesie zákazníkom niekoľko podstatných výhod. Využiteľná kapacita batérie 77 kWh sa síce nemenila, ale optimalizovaná chémia akumulátora umožnila podporu nabíjania s výkonom 135 kW pre verzie so zadným náhonom a až 175 kW pre štvorkolky quattro. V praxi to znamená, že Q4 e-tron nabijete z 10 na 80 % už za 28 minút, čo je zlepšenie asi o päť minút.

Technologický update sa týka aj verzie... Foto: Audi
Audi Q4 Sportback e-tron edition S line Technologický update sa týka aj verzie Sportback s karosériu SUV-kupé.
Audi Q8 Čítajte viac Audi Q8: Facelift v znamení dizajnových retuší a vynovenej svetelnej techniky

Skrátiť čas jazdy do cieľa pomôže aj nový plánovač trás, ktorý vyberá optimálne zastávky na výkonných jednosmerných nabíjačkách s tým, že ak vodič vyberie konkrétnu stanicu, systém upraví teplotu batérie tak, aby sa nabila čo najrýchlejšie. K ochrane batérie prispieva nová „post-klimatizácia“, ktorá ju ochladí po jazde alebo po nabíjaní, pokiaľ prekročí hraničnú teplotu. Úplne nový je tiež zadný permanentne budený synchrónny elektromotor s novým okruhom chladenia statora. Audi sľubuje vyšší výkon aj vyššiu účinnosť. Na výber sú naďalej tri verzie. Audi Q4 45 e-tron a Q4 45 e-tron s pohonom quattro majú výkon 210 kW (+ 30 kW). Na vrchole je verzia Q4 55 e-tron quattro s výkonom až 250 kW (+ 25 kW).

V sériovej výbave pribudol 10,25-palcový... Foto: Audi
Audi Q4 e-tron - 2023 V sériovej výbave pribudol 10,25-palcový digitálny kokpit, vyhrievané sedadlá či elektrické ovládanie zadného veka.
Audi Q6 e-tron Čítajte viac Audi Q6 odhalilo interiér. Bude prvým novej generácie

Slabšie verzie zrýchľujú na stovku za 6,6 a výkonnejšia len za 5,4 sekundy. Maximálna rýchlosť je limitovaná na 180 km/h. Dojazd verzie Q4 45 e-tron je teraz 562 km, čo je až o 72 viac ako predtým. Lepšej dynamike prispôsobilo Audi podvozok s novým naladením pružín a tlmičov, čo má zároveň priniesť viac komfortu. Rýchlejšia má byť aj reakcia riadenia. Na výber je tiež adaptívny podvozok s nastaviteľnými tlmičmi DCC a športový podvozok znížený o 15 mm. Bezpečnosť zlepšili nové asistenčné systémy. Pribudla napríklad asistovaná zmena jazdného pruhu, dostupná pri rýchlostiach nad 90 km/h. Audi sa tiež chváli novými exteriérovými a interiérovými zvukmi, navrhnutými špeciálne pre Q4 e-tron.

Audi Q4 Sportback e-tron edition S line
Audi Q4 Sportback e-tron edition S line
+29Audi Q4 Sportback e-tron edition S line

Sériové vybavenie obohatila navigácia MMI plus, 10,25-palcový digitálny kokpit, elektrické ovládanie veka batožinového priestoru či vyhrievané predné sedadlá. Nová línia Edition S umožňuje výber nových lakov karosérie ako Pebble Grey, Glacier White Metallic alebo Mythos Black Metallic. Lemy blatníkov a kryty dverí môžu byť vyhotovené v kontrastnej čiernej farbe Mythos Black, 21-palcové kolesá zas v bronzovom matnom dizajne. Športový charakter dodávajú zatmavené svetlá Matrix LED. Čerešničkou na torte je logo Audi v bronzovom vyhotovení. Okrem závodu v Zwickau bude Audi vyrábať nové Q4 e-tron aj vo svojej bruselskej fabrike, kde už v roku 2018 odštartovalo produkciu prvého elektrického Audi e-tron, dnes s označením Q8 e-tron.

Audi EP4 Concept - 2023 Čítajte viac Audi EP4 Concept: Šialené ‘NSU Prinz‘ má 176 elektrických kW

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Audi #facelift #Audi Q4 #Audi Q4 e-tron
Články podľa značiek