Audi Q6 odhalilo interiér. Bude prvým novej generácie

Najväčšou novinkou Audi je v súčasnosti modernizované SUV Q8. Viac o budúcnosti však vypovedá interiér pripravovaného elektrického nováčika Q6 e-tron. Bude útulný, digitálny a udržateľný. Navyše sa rodil podľa novej vývojovej filozofie Audi, ktoré bude v budúcnosti navrhovať autá zvnútra von.

07.09.2023 14:00
debata
Nový interiér je vzdušný, útulný a plne... Foto: Audi
Audi Q6 e-tron Nový interiér je vzdušný, útulný a plne digitálny. Palubná doska nesie až tri displeje, z toho jeden je pred spolujazdcom.

Audi urobí v budúcnosti z interiérov absolútnu prioritu. Niežeby bol exteriér menej dôležitý, ale zákazníci používajú autá zvnútra a ak kabína nespĺňa ich nároky, sú sklamaní. Možno ich to v budúcnosti odradí od kúpy auta tej istej značky. Preto v Ingolstadte zavádzajú novú filozofiu vývoja áut. Navrhované budú zvnútra von. Prvým z nich je očakávané elektrické SUV Q6 na novej platforme PPE (Premium Platform Electric), ktoré by malo doraziť ešte tento rok. A už poznáme jeho interiér. Audi tvrdí, že je útulný, digitálny a udržateľný. Útulnosť zabezpečuje takzvaný Softwrap, pás, ktorý sa tiahne od dverí cez celý kokpit až po stredovú konzolu a vytvára homogénny priestor.

Audi Q6 e-tron sa zataiľ ukázalo len na tejto... Foto: Audi
Audi Q6 e-tron - interiér 2023 Audi Q6 e-tron sa zataiľ ukázalo len na tejto snímke "utopení" v tme.
Rusko - servis Čítajte viac Aj BMW a Audi odpojili Rusko od softvéru. Kto bude ďalší?

Použité materiály boli vybrané s ohľadom na funkčnosť a svojím dizajnom vymedzujú jednotlivé oblasti interiéru. Oblasti zdôrazňujúce pohodlie vynikajú veľkými plochami a mäkkými povrchmi. Naopak, precízne navrhnuté prevádzkové plochy sú zámerne vyhotovené vo vysokokvalitnej čiernej farbe, aby poskytovali potrebnú prehľadnosť pri interakcii s vozidlom. Nízko položené horizontálne vetracie otvory harmonicky dotvárajú celkový vzhľad. Súprava ovládacích prvkov v čiernom vyhotovení je integrovaná do kľučky dverí na strane vodiča a dokonale ladí s moderným interiérom. Obsahuje najdôležitejšie funkcie, ako sú nastavenia zrkadiel, funkcie sedadiel a zamykania či nastavenia svetla a viditeľnosti. Väčšina materiálov je recyklovateľná alebo vyrobená z recyklovaných surovín. Napríklad textília Elastic Melange je utkaná z recyklovaného polyesteru.

Audi Q6 e-tron - interiér 2023
Audi Q6 e-tron - interiér 2023
+3Audi Q6 e-tron - interiér 2023

Audi sľubuje aj nadštandardný priestor, rovnú podlahu, množstvo odkladacích schránok a kufor s objemom od 526 do 1 529 litrov. Variabilitu zaručujú zadné sklopné operadlá delené v pomere 40 : 20 : 40. Chýbať nebude dokonca ani „frunk“, teda druhý kufor pod prednou kapotou. Jeho 60 litrov stačí na viac než len na odkladanie nabíjacích káblov. Novinkou bude veľký zakrivený OLED displej, ktorý dominuje nad Softwrapom. Kombinuje 11,9-palcový virtuálny kokpit a 14,5-palcovú obrazovku rozhrania MMI. Špeciálne podsvietenie vytvára v noci efekt vznášajúceho sa kokpitu. Ďalší 10,9-palcový displej je integrovaný do palubnej dosky pred spolujazdcom. Celé to dopĺňa head-up displej s rozšírenou realitou, ktorý zobrazuje údaje až 20 metrov pred vozidlom. Zorné pole zodpovedá uhlopriečke 88 palcov.

Vďaka rovnej podlahe bude veľa miesta aj na... Foto: Audi
Audi Q6 e-tron Vďaka rovnej podlahe bude veľa miesta aj na zadných sedadlách.
IM-Motors-EV-platform-1 Čítajte viac Svet je hore nohami: Audi chce vyrábať autá na čínskej platforme

Inteligentné ambientné osvetlenie IAL dostalo nové interaktívne funkcie. Napríklad naznačuje, či je vozidlo zamknuté, alebo vizualizuje smerové svetlá a proces nabíjania. Ovládanie uľahčuje inteligentný hlasový asistent. Q6 bude zároveň úplne prvým Audi s novou platformou infotainmentu vyvinutou softwérovou divíziou Cariad. Je založená na systéme Android Automotive a umožňuje priebežné aktualizácie softvéru. Asistent, ktorý je hlboko integrovaný do vozidla, je teraz po prvýkrát zastúpený avatarom na prístrojovej doske a head-up displejom. Používateľ aktivuje asistenta frázou „Hey, Audi“. Nový koncept zobrazovania a ovládania umožňuje vodičovi vyhľadať najbližšiu nabíjaciu stanicu pomocou hlasového dialógu a vybrať si zo zoznamu, navrhnutého umelou inteligenciou. Hovorové príkazy sa zobrazujú priamo na displeji. Čerešničkou na torte je aparatúra Bang & Olufsen s 22 reproduktormi, z toho štyrmi integrovanými do opierok hláv.

Audi EP4 Concept - 2023 Čítajte viac Audi EP4 Concept: Šialené ‘NSU Prinz‘ má 176 elektrických kW

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Audi #Audi Q6 e-tron
Články podľa značiek