Cupra DarkRebel: Tento shooting brake navrhli fanúšikovia. Vyzerá úchvatne

Koncept DarkRebel fascinuje nielen dizajnom, ale aj tým ako prišiel na svet. Španielska značka totiž zhmotnila čisto virtuálny návrh vytvorený fanúšikmi Cupry.

07.09.2023 18:00
debata
Cupra oprášila málo frekventovanú no to... Foto: Cupra
Cupra DarkRebel Concept - 2023 Cupra oprášila málo frekventovanú no to atraktívnejšiu tému shooting breaku. Pomohli jej fanúšikovia značky. Ostré línie konceptu naozaj svedčia.

Od roku 2018, keď sa Cupra oddelila od Seatu, prešla veľký kus cesty. A je úspešným príbehom. Dnes má v portfóliu šesť modelov, z toho Tavascan, Born a Formentor sú jej autorskými kreáciami, ktoré v ponuke Seatu nenájdete. A nasledovať budú ďalšie. Čoskoro dorazí SUV Terramar a mestský elektromobil UbanRebel. Čakanie však Cupra skracuje predstavením konceptu DarkRebel na autosalóne v Mníchove. Jeho vznik je zaujímavý, pretože DarkRebel mal najprv čisto digitálnu podobu. Tento agresívny shooting brake navrhli fanúšikovia značky. Podľa Cupry ovplyvnilo dizajn až 270 000 ľudí vrátane ambasádorov značky ako hráči FC Barcelona Alexia Putellas a Marc André ter Stegen alebo herec Daniel Brühl.

Cupra DarkRebel Concept - 2023
Cupra DarkRebel Concept - 2023
+20Cupra DarkRebel Concept - 2023

Dáta z konfigurácií získane z nástroja Hyper Configurator v „metavesmíre“ Cupry boli následne premietnuté do finálnej verzie. Až potom Cupra pristúpila k zhmotneniu digitálnej vízie. Výsledok stojí za to. „Vďaka zápalu a kreativite komunity Cupra sa nám podarilo premeniť jednu z našich veľkých túžob na reálnu štúdiu. DarkRebel predstavuje maximálnu provokáciu vytvorenú naším oddelením dizajnu. Je to rebelant, ktorého úlohou je demonštrovať, že elektrický automobil budúcnosti môže byť športový, sexy a emocionálny,“ povedal Waine Griffitsh, šéf Cupry. Kľúčovým prvkom konceptu s dĺžkou 4,5, šírkou 2,2 a výškou 1,3 metra je osvetlenie. Predné diódové svetlá sú inšpirované logom líšky. V podstate ide o jeho rozobratie na tri trojuholníkové segmenty.

Na dĺžku má DarkRebel 4,5 metra, ale na výšku... Foto: Cupra
Cupra DarkRebel Concept - 2023 Na dĺžku má DarkRebel 4,5 metra, ale na výšku len 1,3.Krídlové dvere sa otvárajú do výšky až 2,2 metra.
Cupra Tavascan - 2023 Čítajte viac Cupra Tavascan: Prvé elektrické SUV-kupé značky stavia na dizajne

Z profilu zaujmú obrie kolesá, klesajúca línia predĺženej strechy, krídlové dvere, ktoré sa otvárajú až do výšky 2,2 metra, a masívne vzduchové kanály odhaľujúce konštrukciu vozidla. Pomer výšky kabíny a pontónu je 1/3 ku 2/3. Štúdia je zahalená do tmavej „tekutej“ fialovej farby, ktorá mení odtieň podľa svetelných podmienok. Interiér za expresívnym exteriérom rozhodne nezaostáva. Hlavným prvkom je akási „chrbtica“, ktorá vychádza zo základne sedadiel na palubnú dosku a obopína vodiča. Jej komplikovanú kovovú štruktúru museli vytlačiť na 3D tlačiarni. Chrbtica je zároveň nosičom hlavných ovládacích prvkov, z ktorých každý bol vyrobený ručne. Raritou škrupinových sedadiel je transparentný materiál. Volant kombinuje geometriu zo sveta motoršportu s prvkami z počítačových hi­er.

Hlavným prvkom interiéru je akási „chrbtica“,... Foto: Cupra
Cupra DarkRebel Concept - 2023 Hlavným prvkom interiéru je akási „chrbtica“, ktorá vychádza zo základne sedadiel na palubnú dosku a obopína vodiča.
Cupra Ateca (2023) Čítajte viac Cupra Ateca: dva nové motory a drobné zmeny v dizajne

Klimatizácia reguluje teplotu pomocou termokamery umiestnenej na strope a vzduch privádza cez pohyblivé žiabre pod čelným oknom a v sedadlách. Volič jazdných režimov umožňuje nastaviť tri atmosféry – Exponential Square, Exponential Cube, Exponential Infinite a Exponential Square. Tieto tri režimy adaptujú kompletne celý automobil od exteriéru cez interiér, osvetlenie a zvuk až po exkluzívne funkcie pre jednotlivé zážitky. Bohužiaľ, Cupra nezverejnila žiadne informácie o pohone. Pravdepodobne ide len o showcar, dopĺňajúci rebelantský imidž Cupry, ktorým sa snaží pritiahnuť zákazníkov, hlavne tých mladších. A zatiaľ sa jej to aj darí. S výrobou sa, pochopiteľne, nepočíta.

Cupra Formentor VZ5 (2023) Čítajte viac Test: extrémna Cupra Formentor VZ5. Päť valcov a (takmer) 400 koní v balení na každý deň

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Cupra #Cupra DarkRebel
Články podľa značiek