JD. Power: Veľká časť majiteľov elektromobilov nevylučuje návrat k ‘spaľovákom‘

Predaj elektromobilov v poslednom čase celosvetovo viazne. Plné sklady nepredaných elektrických áut majú v Nemecku aj v USA. A za Atlantikom to nebude lepšie asi ani v budúcnosti. Ukazuje to štúdia (ne)spokojnosti majiteľov elektromobilov. Takmer 88 % zvažuje do budúcna návrat k nejakej forme spaľovacieho motora.

01.03.2024 16:00
agevolt, ján zuštiak, elektromobil,... Foto:
Po znížení alebo zrušení dotácií na elektromobily v mnohých európskych krajinách, ale aj v USA, záujem o batériové vozidlá ochladol. Navyše, mnoho existujúcich majiteľov elektromobilov zvažuje návrat k autám so spaľovacím motorom.
debata (12)

Ak má predaj elektromobilov rásť, je potrebné, aby elektromobily získali viac nových zákazníkov a zároveň si udržali tých, ktorí už elektromobil majú. Lenže presne to sa nedeje, ako ukazujú závery štúdie spokojnosti Electric Vehicle Experience Ownership Study, americkej spotrebiteľskej organizácie JD. Power. Tej najnovšej sa zúčastnilo 4 650 majiteľov batériových elektromobilov a plug-in hybridov modelového roku 2023 a 2024. Štúdia prebiehala od augusta do decembra 2023. Jej závery neveštia pre výrobcov elektrických áut svetlú budúcnosť.

Bosch - automatické parkovanie a nabíjanie Čítajte viac Bosch už testuje automatické parkovanie s nabíjaním. Nejde len o komfort

Štúdia, ktorú realizovali už štvrtýkrát za sebou, sa zameriava na rozhodujúci prvý rok vlastníctva. Celkové skóre indexu vlastníctva EVX meria spokojnosť majiteľov elektrických vozidiel v prémiovom aj masovom segmente trhu. Zahŕňa 10 faktorov – korektnosť uvedeného dojazdu, dostupnosť verejných nabíjacích staníc, reálny dojazd, náklady na vlastníctvo, pôžitok z jazdy, jednoduchosť domáceho nabíjania, interiérový a exteriérový štýl, bezpečnostné a technologické prvky, servisné skúsenosti a kvalitu a spoľahlivosť vozidla.

NAF - test zimného dojazdu elektromobilov 2024 Čítajte viac NAF: Nóri zmerali zimný dojazd 23 elektromobilov. Najďalej zájde ‘číňan‘

Najlepšie zo štúdie vyšli značky BMW (i4), Rivian (R1T) či Mini (Mini E). Dobre dopadli aj Ford (Mustang Mach-E) či Hyundai (Ioniq 6). Na chvoste sa umiestnili elektrické Nissany, Volkswageny a Audi. Čo je ale zaujímavejšie, odpovede zákazníkov ukázali, že veľká väčšina z nich nevylučuje návrat k nejakej forme pohonu so spaľovacím motorom. Medzi majiteľmi, ktorí vlastnia elektromobil prvýkrát, povedalo až 48 %, že sú otvorení prejsť k plug-in hybridom a 39 %, že ich ďalšie auto môže byť hybridom alebo mať čisto spaľovací motor.

Test dojazdu elektromobilov Čítajte viac Európsky test reálneho dojazdu preveril 11 elektromobilov. Rozdiely sú značné

Veľa optimizmu do budúcna neprinášajú ani tí, ktorí majú už svoj druhý elektromobil. Plug-in hybridy zvažuje 38 % z nich a 19 % zvažuje hybrid alebo čisto spaľovací motor. Takže iba 12 % v prvej skupine je úplne presvedčených, že ostane pri čisto elektrickom pohone a v druhej 42 %. Dôvodom sú najmä zlé skúsenosti s dojazdom a s dostupnosťou nabíjania. Prístup k nabíjačkám sa dokonca zhoršil, takže je zdrojom frustrácie. „Pokles spokojnosti s dostupnosťou verejného nabíjania by mal byť varovaním, pretože obava z prístupu k nabíjačkám je kľúčovým dôvodom, prečo mnohí zákazníci v súčasnosti odmietajú elektromobily,“ povedal Brent Gruber, výkonný riaditeľ oddelenia elektrických vozidiel v JD. Power.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobily #predaj elektromobilov
Články podľa značiek