Mercedes-Benz EQS: Hviezda na kapote a dojazd až 800 km. Stuttgart opravuje

Príliš futuristický vzhľad vlajkovej lode EQS odrádzal konzervatívne ladenú klientelu. Po modernizácii by sa im mohla páčiť viac. A iste ocenia aj väčšiu batériu.

12.04.2024 10:00
debata (6)
Najväčšou zmenou v exteriéri je predná maska s... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz EQS - 2025 Najväčšou zmenou v exteriéri je predná maska s chrómovými lamelami, ktorá evokuje dizajn klasickej triedy S. A na kapotu sa vrátila hviezda na nožičke. Vyzerá to lepšie.

Predaje elektrickej vlajkovej lode Mercedesu-Benz sa nevyvíjajú tak, ako si automobilka predstavovala. Najmä v Európe. Po prvej vlne záujmu odbyt vlani klesol. Kým v roku 2022 zamierilo k zákazníkom 7 092 kusov, o rok neskôr to bolo len 3 708, čo je prepad o viac ako 40 %. Odbyt však klesá aj za Atlantikom, kde si vlani trieda EQS zaknihovala 6 805 registrácií, v porovnaní so 7 054 rok predtým. Čo sa stalo? Aj konkurencia síce bojuje so slabnúcim dopytom po elektromobiloch, ale automobilka zo Stuttgartu to cíti najviac. Mercedes-Benz priznal, že za tým môže byť príliš futuristický vzhľad, ktorý odrádza tradičných zákazníkov značky.

Mercedes-Benz EQS - 2025
Mercedes-Benz EQS - 2025
+28Mercedes-Benz EQS - 2025

„Mali sme túto spätnú väzbu a berieme ju vážne,“ povedal Christoph Starzynski, viceprezident Mercedesu-Benz pre vývoj. Našťastie, stuttgartská automobilka má stále v ponuke klasickú triedu S, takže klientom dáva na výber, no do budúcnosti by mali všetci „eskári“ presadnúť do EQS. Aj preto sa Mercedes-Benz rozhodol naordinovať svojej elektrickej vlajkovej lodi facelift. A to už po dvoch rokoch, čo je naozaj nezvyklé. Veľa zmeniť nemohol, pretože tvary tohto liftbacku sú výsledkom tisícok hodín práce v aerodynamickom tuneli, vďaka čomu má EQS fantasticky nízky koeficient odporu vzduchu Cw len 0,20. Napriek tomu našli dizajnéri recept na umiernenejší vzhľad.

Špeciálna edícia Manufactur je lakovaná novou... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz EQS - 2025 Špeciálna edícia Manufactur je lakovaná novou obsidiánovou metalízou.
Mercedes-Benz EQS SUV Maybach - 2023 Čítajte viac Mercedes-Maybach EQS: Prvý elektromobil značky šokuje luxusom aj dynamikou. Cenu radšej tají

Predný „black panel“ vyzbrojili troma chrómovými lamelami, ktoré evokujú dizajn klasickej masky stuttgartských limuzín. A navyše, namiesto centrálne situovanej hviezdy priamo v maske použili tradičný symbol na prednej kapote. Jednoducho jeho športový zjav posunuli viac k elegancii. Tú môže zvýrazniť edícia Manufactur lakovaná obsidiánovou metalízou. Zákazníci ale asi najviac ocenia dlhší dojazd. A to nielen na papieri. Nejde o zmenu softvéru, ale o zmenu kapacity batérie. Tá vzrástla zo 108,4 na 118 kWh využiteľnej energie. Takže verzia EQS 450 4Matic má dojazd predĺžený o 82 km na finálnych 799 a zadokolka EQS 450+ až na 822 km. Zvýšila sa tiež ťažná kapacita. Štvorkolka zvládne teraz príves s hmotnosťou 1 700 kg, čo je o tonu viac.

Cestujúci vzadu budú mať po modernizácii... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz EQS - 2025 Cestujúci vzadu budú mať po modernizácii komfort porovnateľný s klasickou triedou S. Pribudla šikmá opierka na nohy, vankúšiky, vyhrievanie krku a ramien či nastaviteľný sklon operadiel v rozsahu až 38 stupňov.
Mercedes-Benz EQS SUV - test 2023 Čítajte viac Test: Mercedes EQS SUV 580 – omráči komfortom aj dojazdom, trošku sklame v zákrutách

V kabíne sa udiali zmeny najmä v zadnej časti, ktorá bude ešte luxusnejšia ako doposiaľ. Ani tu totiž EQS „nestíhalo“ tradičnej triede S. A tak sa v rámci paketu Rear Comfort Package Plus objavujú nové vankúšiky a šikmá opierka na chodidlá na pravej strane. Navyše je možné sklopiť operadlo spolujazdca vpred a sklon operadla zadného sedadla nastaviť v rozsahu až 38 stupňov, čo ponúkne viac priestoru a pohodlia. Za príplatok je možné získať vyhrievanie krku a ramien vzadu. Novinkou je aj asistent pre automatickú zmenu jazdného prúdu na diaľniciach do rýchlosti 140 km/h. Pri tomto manévri nemusí dať vodič žiaden impulz, uskutoční sa autonómne, ale pozornosť vodiča musí byť zachovaná.

Mercedes-Benz S a EQS Čítajte viac Mercedes-Benz EQS dostane klasickú masku. Futurizmus mu totiž neprospel

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Mercedes #Mercedes-Benz #facelift #Mercedes-Benz EQS
Články podľa značiek