Elektromobily získajú max. 30 % trhu. Rozhodnú zákazníci - tvrdí šéf Toyoty

Predstava o tom, že batériové elektromobily nahradia v budúcnosti na 100 % autá so spaľovacími motormi, je podľa Akia Toyodu ilúzia.

29.01.2024 16:00
Toyota - 15 nových elektromobilov Foto:
Toyota neverí, že by batériové elektromobily dokázali nahradiť technológiu spaľovacích motorov. Majú tvoriť ani nie tretinu trhu.
debata (2)

Po miliardách eur investovaných vo forme dotácií na nákup elektromobilov, mali batériové vozidlá vlani v Európe podiel len 14,6 %. Mnohé krajiny však dotácie drasticky obmedzujú, ku koncu roka napríklad aj Nemecko – najväčší automobilový trh Európy. A ako vieme, bez štátnych subvencií nie je o drahé elektromobily extra záujem. V tomto roku sa preto napriek rozširujúcej ponuke elektrických áut očakáva skôr stagnácia ako rast. Na celosvetovom predaji majú ešte menší podiel. Nič teda nenasvedčuje tomu, že by do roku 2035, v ktorom chce množstvo krajín zakázať predaj áut so spaľovacími motormi, dokázali batériové elektromobily nahradiť tie klasické.

Toyota bZ4X - 2022 Čítajte viac Toyota bZ4X: Rýchlejšie nabíjanie a dlhší dojazd v zime. Ale bez čísiel

Myslí si to aj prezident Toyoty Akio Toyoda, ktorý patrí k skeptikom a už roky tvrdí, že na ceste k nulovým emisiám potrebujeme viacero technológií. Podľa neho majú čisté elektromobily šancu získať maximálne 30 % trhu. Zvyšok budú tvoriť, a to bez ohľadu na to, aký veľký pokrok batériové autá urobia, hybridy, vodíkové elektromobily s palivovými článkami a autá spaľujúce vodík, prípadne syntetické palivá. „Preto Toyota, ktorá je súčasťou konkurenčného boja na celom svete, má širokú škálu produktov s rôznymi technológiami,“ citoval Toyodu web Toyota Times. A dodal, že „technológia pohonu je vecou, o ktorej rozhodnú v konečnom dôsledku zákazníci, a nie regulácie či politická moc“.

Toyota - 15 nových elektromobilov Čítajte viac Akio Toyoda: Nedovolím, aby vyšli spaľovacie motory nazmar

Batériové elektromobily podľa Toyodu nemôžu zabezpečiť mobilitu pre všetkých už len preto, že miliarda ľudí na planéte nemá vôbec prístup k elektrickej energii. „Poslaním Toyoty je znižovať emisie CO2, nie nutne prechádzať na vozidlá s elektrickým pohonom,” povedal ďalej a dodal: „Nikto, najmä médiá, nám nedávajú vysvetlenie, prečo by elektromobily mali byť tým riešením, ktoré je protežované ako najlepšia cesta vpred.” Toto vyhlásenie však prichádza v čase, keď Toyotu mnohí kritizujú za pomalé tempo vývoja elektromobilov. A je to pravda, v elektrifikácii poriadne zmeškala vlak. Na trhu má len dva batériové modely – Toyotu bZ4X a Lexus RZ 450e.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Toyota #elektromobily #Akio Toyoda
Články podľa značiek