Pozor na podvody na nabíjačkách. Zločinci kradnú platobné údaje

Zločinci sa nevyhýbajú ani nabíjacím staniciam na elektromobily. Nejde však o nabíjanie za cudzie peniaze. Podvodníci sa chcú zmocniť priamo účtov majiteľov elektromobilov. Zatiaľ vo Francúzsku.

30.01.2024 14:00
nabíjanie škoda enyaq Foto:
Prelepovanie QR kódov na nabíjacích staniciach je najnovšou módou podvodníkov vo Francúzsku. Nelegálnym získaním platobných údajov vám môžu celkom vybieliť účet. A to celkom nenápadne.
debata (3)

Francúzska polícia už varovala majiteľov elektromobilov, aby si dávali pozor na nabíjacích staniciach pre elektromobily. Stali sa totiž terčom zlodejov. Podvod je jednoduchý. Zločinci prelepia pôvodné QR kódy, ktoré sa používajú pri platení smartfónom, novými, ktoré vodičov presmerujú na falošnú stránku. Takto môžu získať zločinci vaše platobné údaje. Aby nebol podvod príliš viditeľný, niektorí zlodeji si stanovujú limit na maximálnu možnú sumu. Takto sa javí transakcia legitímnejšia. Neskôr vám však môžu účet celkom vybieliť.

nabíjačka konflikt Čítajte viac Nabíjacia zúrivosť: V Británii sa už ľudia bijú o nabíjačky. Pomáhať musí polícia

Najviac prípadov sa objavilo vo francúzskej obci Lorris. Podvodom bola postihnutá aj samotná starostka Valérie Martin. „Len čo sme boli informovaní o hekovaní, náš poskytovateľ služieb Ineo rýchlo zareagoval a terminál okamžite deaktivoval, aby zabránil ďalším obetiam." Polícia odporúča elektromobilistom aby pri nabíjaní venovali pozornosť detailom. Vizuálne treba skontrolovať najmä QR kód. Všímať si treba, či je súčasťou nabíjacej stanice, alebo ide o nálepku, ktorá sa dá ľahko odstrániť. Skontrolovať treba aj webovú stránku. Tie falošné majú často napríklad pravopisné chyby.

nabíjanie škoda enyaq Čítajte viac Koľko stojí nabíjanie elektromobilu? Vitajte vo svete totálneho chaosu

Ak máte podozrenie na podvod, zavolať môžete na dispečing prevádzkovateľa nabíjacej siete. Telefónne číslo býva uvedené priamo na stojane. A ešte lepšie je zavolať do vašej banky, aby zastavila akékoľvek ďalšie platby. Nie je vylúčené, že počet takýchto podvodov bude rásť vzhľadom na rast počtu majiteľov elektromobilov v Európe. Stať sa to môže pokojne aj na Slovensku. Zločin hranice nepozná. Bezpečnejšie je preto platiť zákazníckou kartou alebo čipom, ktorý priložíte k čítačke na nabíjacej stanice, ako prostredníctvom QR kódu.

Hyundai Ioniq - nové elektromobily Čítajte viac Autá pre vyvolených? Pozrite si podrobný cenník elektromobilov na Slovensku

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #podvody #elektromobily #nabíjanie
Články podľa značiek