Green NCAP: Dieselové Audi dalo v čistote vzduchu na frak aj plug-in hybridom!

Posledné kolo emisných testov organizácie Green NCAP, ktorého sa zúčastnilo päť nových modelov áut, ukázalo, že naftové motory nemusia byť strašiakom. A po zmene metodiky možno vystrelia priamo na vrchol.

23.11.2021 05:00
debata (15)
Víťazmi posledného kola ekologických testov... Foto: Nissan
Nissan Leaf - 2018 Víťazmi posledného kola ekologických testov Green NCAP sú dva elektromobily – Lexus UX 300e a Nissan Leaf e+. Po plánovanej zmene metodiky tomu tak ale zakrátko byť nemusí.

Európska únia tlačí všetky odvetvia k znižovaniu produkcie škodlivých emisií. Automobilový priemysel nevynímajúc. Napokon, ten je pre Brusel ľahkým cieľom. Na čiernej listine sú autá so spaľovacím motorom, najmä tie naftové. Lenže najnovší ekotest organizácie Green NCAP, ktorá je „zelenou“ odnožou Euro NCAP, ukazuje, že stávka na elektrifikované autá, nemusí byť nutne výhrou. Teda ak posudzujeme environmentálnu záťaž áut na životné prostredie komplexne. A presne o to sa Green NCAP snaží. Dokonca komplexnejšie ako v minulosti a zároveň priznáva, že jeho metodika ešte nie je dokonalá. Zatiaľ totiž autá posudzuje len na základe emisií z výfuku, čo dáva obrovskú výhodu elektromobilom.

Akio Toyoda Čítajte viac Neuveriteľné! Greenpeace považuje Toyotu za ‘špinavú‘ značku

Stalo sa tak aj v poslednom kole, v ktorom podstúpilo ekologické hodnotenie päť nových modelov áut. Zastúpené boli tri druhy pohonu. Lexusu UX 300e a Nissan Leaf boli čistými elektromobilmi, Renault Captur E-Tech 160 a VW Golf GTE reprezentovali nabíjateľné hybridy a Audi A3 35 TDI zasa naftové autá bez elektrifikácie. Poradie asi neprekvapí. Na vrchole skončili s piatimi zelenými hviezdičkami elektromobily, pod nimi s 3,5 hviezdičkami plug-in hybridy a na chvoste dieselové Audi s trojhviezdičkovým hodnotením. To ale rozhodne neznamená prehru, ak sa na výsledky pozrieme podľa jednotlivých disciplín. Euro NCAP totiž hodnotí autá v troch kritériách, pričom celkový výsledok je váženým priemerom. V každej disciplíne môže získať vozidlo maximálne 10 bodov.

Takto dopadlo ekologické hodnotenie podľa Green NCAP

Green NCAP - výsledky ekotestu november 2021 Foto: Green NCAP
Green NCAP - výsledky ekotestu november 2021 Green NCAP - výsledky ekotestu november 2021

Index čistoty ovzdušia vyjadruje množstvo škodlivých látok (napríklad NOx) a pevných častíc vo výfukových plynoch. Index energetickej účinnosti hodnotí, koľko energie sa premení na pohon vozidla, a index skleníkových plynov je zas výsledkom merania množstva plynov, ktoré spôsobujú otepľovanie. Je len logické, že elektromobily bez výfukových exhalácií a s vysokou účinnosťou nemajú v testoch problémy. O plug-in hybridoch to ale už celkom neplatí. Posudzujú sa totiž v elektrickom aj hybridnom režime, keď je do deja zapojený spaľovací motor. A tu práve ukazuje svoje svoju silnú stránku naftové Audi. V kritériu čistoty ovzdušia totiž diesel bez akejkoľvek elektrifikácie porazil oba plug-in hybridy a v oblasti účinnosti bol lepší ako VW Golf GTE a len o málo horší ako Renault Captur E-Tech.

Dieselové Audi A3 35 TDI skončilo síce až za... Foto: Audi
Audi A3 Sportback - 2020 Dieselové Audi A3 35 TDI skončilo síce až za dvoma plug-in hybridmi, ale napríklad v disciplíne čistoty ovzdušia im dalo na frak a v energetickej účinnosti sa im vyrovnalo. A to bez elektrifikácie!

Ku dnu ho teda stiahli jedine emisie CO2. I tak to nie je dobrá vizitka pre nabíjateľné hybridy, ktoré sú podstatne zložitejšie a drahšie. A bude ešte horšie. Green NCAP totiž pripravuje na rok 2022 radikálnu zmenu metodiky s využitím princípu „weel-to-wheel“, teda od zdroja až po koleso. Do hry potom vstúpia celkom nové faktory, ako straty pri nabíjaní a emisie CO2, ktoré vzniknú pri výrobe elektrickej energie pre elektromobily a plug-in hybridy. To znamená, že nulové emisie CO2 áut bez výfukov budú razom minulosťou. Nové testy budú nepochybne zaujímavé, pretože nie je vylúčené, že vysoká účinnosť naftových motorov ukáže v novej metodike svoje prednosti. Sama Green NCAP konštatuje, že až potom dostanú spotrebitelia komplexnú predstavu o skutočnej environmentálnej stope jednotlivých pohonov.

emisie Čítajte viac Green NCAP: Nenávidené diesle môžu byť čistejšie ako hybridy

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Audi A3 #VW Golf #Renault Captur #emisie áut #Lexus UX #Green NCAP #Nessan Leaf
Články podľa značiek