Aj BMW bude mať svoje ‘AMG‘. Kupuje spoločnosť Alpina

Po 57 rokoch nezávislosti sa nemecký úpravca áut z Mníchova stane súčasťou BMW. Pomôže to obom. Ale najmä Alpine, ktorá čelí rizikám elektromobility. Elektrifikácia jej totiž nie je pochuti.

21.03.2022 14:00
debata
Medzi najnovšie kreácie Alpiny patrí B8 Gran... Foto: Alpina
Alpina B8 Gran Coupe - 2022 Medzi najnovšie kreácie Alpiny patrí B8 Gran Coupé s výkonom 457 kW. Venuje sa totiž nielen dizajnu, ale najmä technike motorov a podvozku.

Mercedes-Benz má svoje AMG, Volvo Polestar, Fiat svoj Abarth a napríklad Renault zas Alpine. Všetky štyroch úpravcov spája fakt, že tuning sériových áut robili tak dobre, že ich nakoniec pohltila značka, ktorej sa venovali. A teraz sa čosi podobné stane s nemeckou firmou Alpina, značkou rodiny Bovensiepen z Buchloe, ktorá už 57 spolupracuje s BMW. Napokon, Buchloe leží len pár kilometrov od Mníchova. Alpina roky upravuje BMW, ktoré sa na jej linky dostávajú v rozpracovanom štádiu a následne ich finalizuje s vlastnými zlepšeniami. A má úspech.

BMW - opustená predajňa BMW v Tarragone Čítajte viac Roky opustená predajňa BMW ukrýva skvosty. Ale v stave na zaplakanie

Vlani, teda v roku zasiahnutom pandémiou a čipovou krízou, predala Alpina 2 000 vozidiel, najviac vo svojej histórii. Lenže budúcnosť jej podnikania je ohrozená. Dôvodom je elektrifikácia a zmeny v automobilovom priemysle, ktoré predstavujú riziko najmä pre malé spoločnosti. Preto sa Alpina stane súčasťou BMW. Dokončenie transakcie práv na ochrannú známku stále podlieha rôznym podmienkam, najmä schváleniu príslušnými protimonopolnými úradmi.

Alpina si zakladá na remeselnej výrobe a... Foto: Alpina
Alpina Alpina si zakladá na remeselnej výrobe a špičkovej kvalite. Vlani predala rekordných 2 000 áut na báze BMW.

„Včas sme rozpoznali výzvy, ktorým automobilový priemysel čelí, a teraz nastavujeme správny kurz pre Alpinu a našu rodinnú firmu Bovensiepen,“ povedal Andreas Bovensiepen, riaditeľ spoločnosti. „Urobili sme vedomé rozhodnutie nepredať Alpinu akémukoľvek výrobcovi, ale BMW, pretože BMW a Alpina spolupracovali a navzájom si dôverovali už desaťročia,“ povedal Bovensiepen. Zmeny sa nebudú diať rýchlo. Do konca roku 2025 bude Alpina pokračovať vo vývoji, výrobe a predaji exkluzívnych verzií BMW a dokonca predstaví nové modely. To všetko na základe zmluvy, ktorá bola naposledy predĺžená v roku 2020.

BMW iX xDrive50 - test 2022 Čítajte viac Test: BMW iX xDrive50 – veľká batéria, veľký reparát

Neskôr by ale riadenie spoločnosti malo prevziať BMW a Alpina sa starať najmä o servis a popredajné služby. Zákazníci by nemali zmenu postrehnúť. BMW navyše uviedlo, že plánuje rozvoj značky. Tá má skvelý imidž a silné postavenie nielen v Nemecku, ale aj v Japonsku, v USA a na Blízkom východe. BMW získa spolu s Alpinou kreatívny tím vývojárov a nových zákazníkov. Medzi najnovšie modely Alpiny patrí B8 Gran Coupé (BMW 8), B4 Gran Coupé (BMW 4) či XD3 (BMW X3) a XD4 (BMW X4).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #BMW #Alpina
Články podľa značiek