Až 59 % expertov z autobrandže neverí na prechod k elektromobilom

Podľa prieskumu medzi 600 odborníkmi z oblasti výroby áut sú legislatívne termíny na prechod k elektrickým autám nedosiahnuteľné.

17.03.2023 16:00
debata (19)
Za najväčšie problémy prechodu k elektromobilom... Foto: BMW
Elektromobily - výhodnosť v európskych krajinách Za najväčšie problémy prechodu k elektromobilom považujú experti nedostatočnú nabíjaciu infraštruktúru a dodávateľský reťazec batérií.

Ako sa hovorí, papier znesie všetko. Zdá sa, že je to aj prípad rozhodnutia Európskej únie o zákaze predaja áut so spaľovacími motormi od roku 2035. Mnoho expertov sa totiž domnieva, že tento termín je šibeničný, alebo že takú rozsiahlu transformáciu za dvanásť rokov nemožno stihnúť. Potvrdzuje to aj aktuálny globálny prieskum Automotive Manufacturing Outlook, ktorý si objednala spoločnosť ABB Robotics, jeden z najväčších dodávateľov priemyselných robotov do automobilového priemyslu.

Spotreba paliva Čítajte viac Nemecko sa vzbúrilo. Vytvára blok proti zákazu ‘spaľovákov‘

Štúdia oslovila 600 expertov z autobranže, od výrobcov áut a dodávateľov na všetkých úrovniach manažmentu až po kľúčových odborníkov z logistiky, vývoja a predaja. A to z celého sveta. Politikov ich názor nepoteší. Až 59 % respondentov sa domnieva, že prechod na výrobu čisto elektrických vozidiel nie je možné dosiahnuť v rámci súčasných legislatívnych lehôt. Z toho 18 % to úplne vylučuje. Len 11 % z opýtaných sa jasne vyjadrilo, že legislatívne ciele pre prechod k elektromobilom v rokoch 2030 až 2040 (podľa regiónu) sú reálne.

elektromobilita Čítajte viac Na zákaz spaľovacích motorov nie sú pripravení ľudia, infraštruktúra, ani siete

Dôvody tejto skepsy sú známe. Až 26 % uviedlo ako hlavný dôvod nedostatočnú infraštruktúru a jej kapacitu, 17 % sa domnieva, že rozšíreniu zabránia vysoké ceny elektromobilov a 19 % pripadá na problémy v dodávateľskom reťazci batérií. Pri otázke o udržateľnosti výroby boli však lídri pozitívnejší, pričom 80 % predpovedá, že je dosiahnuteľná. „Prieskum potvrdzuje, že výroba a dodávateľské reťazce sú pod veľkým tlakom. Okrem toho sú tu problémy v dostupnosti a nákladoch na pracovnú silu a v tom, ako rýchlo je ju možné rekvalifikovať,“ povedal automobilový analytik Daniel Harrison.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobily #zákaz spaľovacích motorov
Články podľa značiek