Kia EV5 Concept: Ďalšie elektrické SUV mieri na linky. Je to nový Sportage?

Ešte nevyprchali bublinky zo šampanského počas premiéry veľkého 7-miestneho SUV EV9 a Kia už predstavuje ďalší elektromobil. Zatiaľ ako koncept, no od výroby ho delí už len pár mesiacov.

22.03.2023 09:00
debata
Koncept EV5 je silne inšpirovaný veľkým  SUV... Foto: Kia
Kia EV5 Concept - 2023 Koncept EV5 je silne inšpirovaný veľkým SUV EV9. Má tiež sebavedomé geometrické tvary, no je menšie.

Kia šliape na plné obrátky. Len nedávno predstavila nové Niro s hybridným a čisto elektrickým pohonom a minulý týždeň luxusné elektrické SUV EV9. No a v Číne vytiahla z rukáva ďalšie eso postavené na 800 V architektúre E-GMP. Tvári sa síce ako koncept, no vzhľadom na informáciu, že k prvým čínskym zákazníkom zamieri už do konca tohto roka, od finálnej verzie nemôže mať príliš ďaleko. Či s ním ráta Kia aj v Európe, netušíme, ale prečo nie? Označenie s číslicou 5 dáva jasne najavo, že novinka sa zaradí pod crossover EV6. A keďže ide o nepárne číslo, máme tu SUV ako „vyšité“. Rozmery však Kia neprezradila, no nemusia byť ďaleko od SUV Spaortage, vyrábaného na Slovensku. Tlačová správa sa krúti výlučne okolo dizajnu.

Minimalistická palubná doska a zasúvateľný... Foto: Kia
Kia EV5 Concept - 2023 Minimalistická palubná doska a zasúvateľný volant naznačujú prítomnosť autonómneho riadenia vyššej úrovne.
Kia EV9 - 2023 Čítajte viac Kia EV9: Nové elektrické SUV dá zabrať aj prémii. Má až sedem sedadiel

Ten je blízky väčšiemu 7-miestnemu EV9, napokon, spája ich spoločný dizajnový jazyk Opposites United, teda jednoty protikladov. O príslušnosti k športovo-úžitkovým autám niet najmenších pochybností. Koncept má výrazné geometrické tvary, vysoko situovanú kapotu, masívny pontón, robustnú ochranu spodných partií karosérie aj zväčšenú svetlú výšku a 21-palcové aerodynamicky optimalizované disky kolies. Do rodiny nových modelov Kie sa EV5 hlási kolmou maskou, ktorú Kia nazýva Digital Tiger Face. Má síce tradičný „tigrí nos“, ale aj nový svetelný podpis Kia Star Map, ktorý má evokovať súhvezdia. Svetlá sú situované vertikálne.

Dokonale vodorovná podlaha a sedadlá umiestnené... Foto: Kia
Kia EV5 Concept - 2023 Dokonale vodorovná podlaha a sedadlá umiestnené na otočných konzolách umožňujú aj takéto nezvyčajné usporiadanie interiéru.
Hyundai-i30 N Čítajte viac Kórejci pred Škodou. Toto je 15 najpredávanejších áut na Slovensku za rok 2022

Z profilu zaujme najmä tvar tretieho bočného okna, odľahčujúceho masívnosť zadného stĺpika, či plávajúca strecha, ktorá končí štrbinovým spojlerom. Zadné svetlá spojené diódovou lištou lemujú svalnaté blatníky. Koncept je lakovaný matným zeleným odtieňom Iceberg, inšpirovaným prírodou. Kým exteriér pôsobí takmer sériovo, v kabíne má EV5 predsa len bližšie ku konceptu. Kia tu umiestnila štyri samostatné sedadlá na akýchsi plávajúcich konzolách, ktoré sa dajú otáčať. Takže napríklad pri nabíjaní môže posádka sedieť oproti sebe. Bonusom je aj ľahké vystupovanie. Minimalistická palubná doska nesie zakrivený displej. Zasúvateľný volant zas naznačuje prítomnosť autopilota.

Štúdia je lakovaná matným zeleným odtieňom... Foto: Kia
Kia EV5 Concept - 2023 Štúdia je lakovaná matným zeleným odtieňom Iceberg a používa 21-palcové disky kolies.
Kia EV6 RWD Earth - test 2023 Čítajte viac Test: Kia EV6 RWD - zadokolka dá aj v mrazoch 350 km

Ak sa sedadlá otočia len o 90 stupňov a otvoria krídlové dvere, môžu sa cestujúci kochať prírodou bez toho, aby im zavadzal stredový stĺpik. Pocit priestoru umocňuje aj panoramatická strecha s ambientným osvetlením a so solárnymi článkami. Zaujímavým prvkom je absencia stredovej konzoly. Pod nohami vodiča a spolujazdca je ničím nerušený priestor. A aby bolo jasné, že EV5 myslí na udržateľnosť, väčšina materiálov v kabíne pochádza z recyklačného procesu. Poťahy sedadiel, dverí či palubnej dosky sú vyrobené z použitých PET fliaš. Bohužiaľ, Kia neprezradila žiadne informácie o technike. Nepoznáme teda výkon, kapacitu batérie ani dojazd. Tá ale pravdepodobne nebude mať ďaleko od Kie EV6, s ktorou spája EV5 platforma E-GMP.

Kia EV5 Concept - 2023
Kia EV5 Concept - 2023
+6Kia EV5 Concept - 2023

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kia #Concept #koncept #elektromobily #Kia EV5
Články podľa značiek