Kia EV9: Nové elektrické SUV dá zabrať aj prémii. Má až sedem sedadiel

Druhý elektromobil Kie na platforme E-GMP vyráža dych svojím dizajnom A tiež variabilitou, na ktorú sa konkurencia ani len nechytá. Technika ostáva zatiaľ tajomstvom. Dofajme, že dostane veľkú batériu.

16.03.2023 09:00
debata (1)
Finálny dizajn Kie EV9 nie je naozaj vzdialený... Foto: Kia
Kia EV9 - 2023 Finálny dizajn Kie EV9 nie je naozaj vzdialený futuristickému konceptu, ktorý Kia predstavila v roku 2021. Aj sériová verzia má digitálnu tigriu masku a prísne geometrické tvary.

Kia ohlásila, že od roku 2035 bude vyrábať len elektromobily. Jej elektrická budúcnosť sa však už dávno začala. Odštartovala ju crossoverom EV6 s 800 V batériou, ktorý získal vlani záskal titul európskeho auta roka 2022. Po ňom budú nasledovať ďalšie čisto elektrické novinky na platforme E-GMP. A tým kľúčovým sa stane Kia EV9 – veľké sedemmiestne SUV, ktoré naznačila Kia konceptom už v roku 2021. Po sérii čiastkových odhalení siluety či digitálnej tigrej masky tu máme konečne oficiálne snímky exteriéru aj interiéru. Tie len dokazujú úžasný pokrok Kie v oblasti dizajnu. Sériová verzia je snáď ešte vydarenejšia ako samotná štúdia. A to sa veru často nestáva.

Kontrast z profilu vytvára robustný pontón SUV,... Foto: Kia
Kia EV9 - 2023 Kontrast z profilu vytvára robustný pontón SUV, vrátane masívnych lemov blatníkov, a bohato presklená kabína. Dizajn zadných svetiel je inšpirovaný tými prednými.
Kia EV9 - 2023 Čítajte viac Kia EV9: Veľké elektrické SUV je na prahu premiéry. Pozrite si prvé video

Kia tvrdí, že sa držala dizajnového rukopisu „Opposites United“, teda jednoty protikladov. EV9 má evokovať drsnosť SUV a zároveň pokoj elektromobilu. To je zrejmé z prísne geometrických tvarov, no zároveň snahy o čo najlepšiu aerodynamiku. Kolmá tigria maska sa po prvý raz predstavuje v digitálnej podobe. Mriežku nahradil vzor tvorený sústavou štvorcových diód, ktoré vytvárajú efekt hviezdnej oblohy. Samotné LED svetlá sú situované vertikálne. Z profilu zaujme mohutný horizontálny pontón, hranaté výrezy blatníkov aj bohato presklená kabína, ktorá odľahčuje celkovo robustný vzhľad. Zadné LED svetlá sú inšpirované grafikou tých predných a siahajú od nárazníka až po strešný spojler.

Palubná doska nesie až tri displeje. Dva... Foto: Kia
Kia EV9 - 2023 Palubná doska nesie až tri displeje. Dva 12,3-palcové a jeden 5-palcový. Prekryté sú spoločným sklom.
Kia EV6 RWD Earth - test 2023 Čítajte viac Test: Kia EV6 RWD - zadokolka dá aj v mrazoch 350 km

V kabíne sľubuje Kia enormný priestor, najmä vďaka úplne vodorovnej podlahe a veľkému rázvoru náprav. Našlo sa tu miesto až pre tri rady sedadiel. V ponuke bude 6– aj 7-miestna konfigurácia – 2 + 3 + 2 alebo 2 + 2 + 2. Druhý aj tretí rad je možné sklopiť, čím vnikne veľkorysý úžitkový priestor. Objem ale nepoznáme. Tam sa však variabilita EV9 zďaleka nekončí. V druhom rade si môžu pasažieri nastavovať sklon operadiel, napríklad počas nabíjania. Sedadlá druhého radu sa dajú navyše otočiť o 180 stupňov, takže vznikne akási klubová verzia, keď sú cestujúci otočení tvárami k sebe. Otočné sedadlá môžu byť výhodou aj pri nastupovaní či vystupovaní.

Variabilitou pripomína Kia EV9 MPV v časoch... Foto: Kia
Kia EV9 - 2023 Variabilitou pripomína Kia EV9 MPV v časoch najväčšej slávy. Ponúka tri rady sedadiel, pričom sedadlá druhého radu možno otočiť o 180 stupňov.

Vznášajúca sa palubná doska nesie ďalšiu generáciu infotainmentu AVNT. Kia sa tentoraz neuspokojila s dvojicou 12,3-palcových displejov. Pridala ešte jeden 5-palcový pre niektoré často využívané funkcie vozidla. Vďaka tomu zredukovala počet fyzických ovládačov na skutočné minimum. Pod pravým displejom sa ešte našlo miesto na dotykovú lištu pre reguláciu klimatizácie a štartovanie. Stredová konzola vytvorila priestor pre množstvo odkladacích miest, vrátane uzatvoreného boxu, držiakov nápojov či pre nabíjačku smartfónov. Bohužiaľ, o technike Kia nič neprezradila, oficiálna premiéra je totiž naplánovaná až na 28. marca. Počas nej by sme sa mali dozvedieť viac o výkonoch, dynamike, kapacite akumulátora či dojazde.

Kia EV9 - 2023
Kia EV9 - 2023
+17Kia EV9 - 2023

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Kia #elektromobily #Kia EV9
Články podľa značiek