Poznáte túto dopravnú značku? Jej nerešpektovanie stojí až 135 eur

Nie je nič nepríjemnejšie, ako keď vám po dovolenke príde do schránky pokuta za dopravný prostriedok. Horšie je, ak ani netušíte, čoho ste sa dopustili. Vo Francúzsku sa to môže odteraz ľahko stať.

18.08.2023 20:00
Francúzsko - nová dopravná značka Foto:
Takúto dopravnú značku ste asi ešte nevideli. Začala sa šíriť Francúzskom.
debata (39)

Je čas dovoleniek, takže ak cestujete do zahraničia, mali by ste poznať špecifické dopravné predpisy v cieľovej krajine. Spoliehať sa na to, že dopravný priestupok v zahraničí sa akosi minie trestu, je naivný. Mnoho motoristov má skúsenosti s pokutami, ktoré im prišli do schránky. Väčšinou sa týkajú prekročenia povolenej rýchlosti. Teraz sa však môžete vo Francúzsku dopustiť prehrešku bez toho, aby ste vôbec tušili, že konáte proti predpisom. V krajine galského kohúta sa totiž začala šíriť nová dopravná značka, o ktorej význame možno netuší ešte ani mnoho Francúzov. Ide o biely kosoštvorec na modrom pozadí. Pritom za jej nerešpektovanie môže previnilcovi hroziť pokuta až 135 eur. To nie je málo.

Dopravná značka - Nemecko Čítajte viac Poznáte túto dopravnú značku? Môže byť užitočná, no zároveň mätie

O čo ide? Nová dopravná značka upozorňuje na samostatný jazdný pruh vyhradený len niektorým účastníkom cestnej premávky. Napríklad pre osobné vozidlá, obsadené aspoň dvoma osobami, teda vodičom a minimálne jedným spolujazdcom. Povolenú jazdu v tomto pruhu môžu mať napríklad aj elektromobily alebo taxíky. Presnú špecifikáciu vysvetľuje doplnková tabuľka, na ktorej môže byť aj časový údaj, v ktorom treba pravidlo dodržiavať. Hlavným cieľom je motivovať motoristov k vyššej obsadenosti áut, čo má blahodarný vplyv na životné prostredie.

Na novú značku si už zvykajú v Lyone, Grenobli... Foto: Twitter
Francúzsko - nová dopravná značka Na novú značku si už zvykajú v Lyone, Grenobli či Štrasburgu

Je to jednoduché: ak sa v jednom aute nachádza viac osôb, môže byť na cestách menej áut, ktoré budú produkovať menej emisií. Tí, ktorí autá využijú lepšie, môžu cestovať rýchlejšie a vyhnúť sa používaním prednostného pruhu zápcham. Vo všeobecnosti ide na diaľniciach o ľavý jazdný pruh, aby sa zabránilo zbytočným preraďovaniam áut, ktoré nespĺňajú podmienky pre jeho využitie. Dodržiavanie nového pravidla kontroluje buď polícia, alebo špeciálne „radary“ vybavené umelou inteligenciou, schopné rozoznať počet ľudí v aute. Tieto kamery už boli nainštalované v Lyone, Grenobli a Štrasburgu. Zatiaľ však len v testovacej fáze.

Nemecko - značka pre autonómne autá Čítajte viac V Nemecku sa objavila nová dopravná značka. Tušíte, čo znamená?

Preto ešte polícia pokuty neposielala. V Lyone sa však testovacia fáza skončila, čo znamená, že vodiči budú musieť odteraz počítať s pokutami za porušenie pravidla obsadenosti. Mimochodom, nové nariadenie nie je jediným pokusom Francúzska povzbudiť svojich občanov, aby jazdili v jednom aute viacerí. Vláda dokonca ponúka bonusy, ak preukážete vyššiu obsadenosť. Dá sa predpokladať, že nová dopravná značka sa čoskoro objaví v ďalších mestách, vrátane Paríža, ktorý je veľkým turistickým lákadlom. V dlhšom časovom horizonte dokonca Francúzsko uvažuje o takto vyhradených pruhoch špeciálne pre zdieľané vozidlá.

© Autorské práva vyhradené

39 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #Francúzsko #pokuta #sopravná značka
Články podľa značiek