V Rakúsku chcú zmeniť činnosť semaforov. Experti sa obávajú chaosu

Novela cestného zákona v Rakúsku má priniesť veľkú zmenu vo svetelnom režime semaforov. Inak bude fungovať oranžová aj zelená farba. Nápad tamojšej ministerky dopravy však naráža na kritiku ministra vnútra.

28.02.2024 14:00
SR Bánovce nad Bebravou semafory TNX Foto:
Rakúšania sú roky zvyknutí na semafory s blikajúcou zelenou fázou. To sa má však zmeniť. Zelená fáza nielenže vypadne, ale skráti sa aj tá oranžová. (ilustračné foto)
debata (3)

Rakúska ministerka dopravy Leonore Gewessler presadzuje novelu pravidiel cestnej premávky, ktorá má zmeniť tamojší zaužívaný systém farebnej schémy semaforov. U našich susedov zaviedli totiž pred rokmi fázu blikania zeleného svetla. Tá upozorňuje na to, že čoskoro naskočí oranžová a cez križovatku sa nebude dať prejsť. Vodičom dávalo toto riešenie viac času na rozhodnutie, či cez križovatku ešte prejsť, alebo pred ňou radšej zastaviť. Novela má však fázu blikania celkom vynechať, a dokonca skrátiť aj oranžovú fázu. Vodiči budú teda musieť po zhasnutí zeleného svetla reagovať okamžite.

zona Čítajte viac V Nemecku zavádzajú zóny s rýchlosťou 20 km/h. Aby šoféri neohrozovali cyklistov

Dôvod? Rakúska ministerka tvrdí, že to zvýši plynulosť premávky. Opiera sa pritom o experiment, ktorý stál rakúskych daňových poplatníkov 100 000 eur. Na vjazde z diaľnice A7 v Linzi už totiž funguje testovací semafor, ktorý prepína farby každú sekundu bez blikania – na zelenú, žltú, červenú, žltú, zelenú… zelenú, žltú, červenú, žltú, zelenú. Rakúske médiá ho výstižne nazvali „diskotékovým semaforom“. Výsledkom experimentu má byť vraj zvýšená priepustnosť cestného úseku a prerásť má tak do celorakúskej normy. I keď nie všade.

Poškodili ste dopravnú značku či semafor? Kedy ide o trestný čin? A čo vám hrozí?

Video
Semafor pre smartfóny Čítajte viac Nemci testujú nový semafor. Má ochrániť ‘smombie‘

„Diskotékové“ semafory by sa nemali používať vo veľkom rozsahu alebo dokonca nahradiť všetky predchádzajúce semafory. Hovorí sa skôr o „zvláštnych prípadoch, keď dochádza k preťaženiu v metropolitných oblastiach“ – teda s najväčšou pravdepodobnosťou na vjazdoch na mestské diaľnice v Linzi alebo vo Viedni. A ešte k tomu by sa mali zapínať iba v špičkách. Z nápadu však nie je nadšený rakúsky minister vnútra Gerhard Karner. Ten tvrdí, že dva druhy svetelných režimov na semaforoch môžu viesť k zmätku medzi účastníkmi cestnej premávky, čo by následne ohrozilo aj samu bezpečnosť.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #semafor #semafory
Články podľa značiek