Poznáte túto dopravnú značku? Môže vám ušetriť čas

Jej nerešpektovaním sa nedopustíte žiadneho priestupku, napriek tomu môže byť oranžová šípka veľmi užitočná.

26.04.2024 20:00
Dopravná značka - odkláňacia Nemecko Foto:
Oranžová šípka má len odporúčací charakter. Ignorovať by ste ju však nemali. Inak skončíte v zápche.
debata (2)

Takáto dopravná značka nie je veru na každom rohu ulice. A nenájdete ju ani u nás. Používajú ju v Nemecku. No ani tamojší vodiči často netušia, čo znamená. Oranžová šípka na bielom podklade je takzvaná vychyľovacia alebo odkláňacia dopravná značka. Nachádza sa na diaľniciach a označuje odporúčanú trasu. Rovnako ako všetky odporúčacie značky, nie je ani táto dopravná značka záväzná. Ak ju ignorujete, neporušíte tým pravidlá cestnej premávky a nemôže vám byť vyrubená ani pokuta.

Arita Diri - falošné doklady a EČV Čítajte viac Takéto EČV ste ešte nevideli. Členka sekty popierajúcej zánik ČSFR ich vyrobila sama

Rešpektovať by ste ju ale mali. Odkláňacia šípka vám totiž ukazuje alternatívnu cestu cez iné diaľnice, ktoré majú výrazne menšiu premávku. Vychyľovacia šípka preto môže byť užitočným pomocníkom najmä v špičkách. I keď alternatívna odporúčaná trasa môže byť dlhšia, absolvujete ju rýchlejšie. Ak sa chcete dostať do cieľa bez otravných a zdĺhavých dopravných zápch, sledujte s istotou oranžovú šípku na diaľnici. Koniec trasy je zas označený šikmo preškrtnutou oranžovou šípkou.

Francúzsko - nová dopravná značka Čítajte viac Poznáte túto dopravnú značku? Jej nerešpektovanie stojí až 135 eur

Otázkou je, na čo je dnes takáto dopravná značka, keď máme v autách navigáciu s aktuálnymi dopravnými informáciami alebo v smartfónoch aplikácie, ktoré nám oznamujú všetky dopravné obmedzenia a automaticky ponúknu alternatívne riešenie. U nás sa asi s oranžovou šípkou v dohľadnej dobe nestretneme. Slovenská sieť diaľnic je jednoducho príliš riedka na to, aby sme si mohli vyberať lepšiu diaľničnú alternatívu. Takýto luxus majú najmä Nemci. A ešte za diaľnice neplatia.

Dopravná značka - zelená šípka Čítajte viac Nová dopravná značka sa už šíri Slovenskom. Premiéru má v Bratislavskom kraji

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #diaľnice #dopravná značka
Články podľa značiek