Fiat: Aj Taliani to ‘zabalia‘ s benzínom. Už do roku 2030!

K automobilkám, ktoré ohlásili prechod od spaľovacích motorov k čisto elektrickým, sa práve pridáva Fiat. Oznámil to jeho šéf. Zatiaľ má však v ponuke jediný elektrický model.

09.06.2021 16:00
debata
Od roku 2025 začnú v ponuke Fiatu pribúdať... Foto: Fiat
Fiat Centoventi Concept - 2019 Od roku 2025 začnú v ponuke Fiatu pribúdať elektromobily. A do konca dekády prevezmú žezlo. Podobne ako v prípade Volva, Jaguaru, Cadillacu, Bentleya alebo Mini.

Fiat nebral elektromobilitu dlho vážne. Jeho starý Fiat 500e predával výlučne v USA ako nutné zlo z dôvodu tamojších emisných predpisov. Sám bývalý šéf koncernu FCA Sergio Marchionne však zákazníkov od nákupu týchto áut odrádzal, pretože automobilka na každom kuse prerábala. O to väčší šok spôsobila preto vlaňajšia premiéra Fiatu New 500, ktorý bol od začiatku vyvíjaný ako čistý elektromobil a o ktorom sa automobilka vyjadrila, že s inou ako elektrickou verziou ani neráta.

zas-electric-1 Čítajte viac Nie je to vtip! Alza predáva socialistickú Zastavu 750 – ako elektromobil

Hoci stále pripomína originál, v porovnaní so súčasným Fiatom 500 s benzínovými motormi je viac ako dvakrát taký drahý. Kým klasický Fiat 500 kúpite s benzínovým motorom od 10 990 eur, na najlacnejšiu elektrickú náhradu potrebujete minimálne 23 800 eur. Je len pochopiteľné, že plány na predaj 80 000 kusov ročne sa nenaplnili. Od júna minulého roka, keď automobilka naplno spustila predaj New 500, si do konca februára tohto roku elektrická verzia zaistila len 10 000 zákazníkov, kým klasický Fiat 500 viac ako 100 000. Na sklade v tom čase stálo 22 000 nepredaných elektrických päťstoviek.

Elektrický pohon dostane aj nástupca Pandy,... Foto: Fiat
Fiat Centoventi Concept - 2019 Elektrický pohon dostane aj nástupca Pandy, ktorý bude vychádzať z konceptu Centoventi.

Lenže Fiatu táto lekcia asi nestačila, pretože práve ohlásil stratégiu do budúcna. A tá má byť čisto elektrická. Presnejšie, od roku 2030 nenájdete v jeho ponuke jediný model so spaľovacím motorom. „Skúmanie udržateľnej mobility pre všetkých je naším najväčším projektom. V rokoch 2025 až 2030 sa naša modelová ponuka stane postupne rýdzo elektrická. Pre Fiat to bude zásadná zmena,“ povedal šéf Fiatu Olivier François. Podľa neho je cieľom priviesť na trh elektromobily, ktoré nebudú drahšie ako konvenčné autá, hneď ako to umožnia klesajúce ceny batérií. S jediným elektromobilom v ponuke má teda čo doháňať.

Carlos Tavares Čítajte viac Šéf Stellantisu: Výroba áut je v Taliansku trikrát drahšia ako inde v Európe!

Tým ďalším sa má stať nástupca Pandy, ktorý Fiat naznačil konceptom Centoventi už v roku 2019. Má ísť o ľudový elektromobil, lacnejší než New 500. Napriek tomu má využívať tú istú platformu. Elektrifikované však majú byť aj väčšie, doteraz nešpecifikované modely. Nepochybne môže Fiat v tomto smere rátať s pomocou materského koncernu PSA, najmä elektrickými platformami od Peugeotu a Citroënu. Otázkou ostáva, či Fiat presedlá na elektrický pohon len v Európe alebo globálne. Silnú pozíciu má napríklad v Južnej Amerike, ktorá však po elektromobiloch neprahne.

Fiat 500 Giorgio Armani Concept - 2020
Fiat 500 - Giorgio Armani
+15Fiat 500 - Giorgio Armani

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobily #Fiat 500 #Fiat #Fiat New 500
Články podľa značiek