Suzuki Jimny: Full-hybrid by mohol byť receptom na návrat do Európy!

Najmenší off-road planéty by mohol pomýšľať opäť na európsku kariéru. Podmienkou však bude hybridný pohon.

15.06.2021 16:00
debata
Suzuki Jimny sa napriek nadšeným reakciám... Foto: Suzuki
Suzuki Jimny - 2019 Suzuki Jimny sa napriek nadšeným reakciám európskeho publika predáva len v dvojmiestnej úžitkovej verzii N1. Dôvodom sú vysoké emisie, ktoré nemalo Suzuki čím vykompenzovať.

Suzuki Jimny to má v Európe naozaj ťažké. Hoci jeho nová generácia, predstavená už v roku 2018, zožala veľký úspech, japonská automobilka musela tento maličký off-road stiahnuť z trhu. Dôvodom bola vysoká spotreba motora 1,5 VVT (77 kW), ktorá kazila svojimi 178 gramami CO2 na kilometer emisný kôš Suzuki. Neskôr síce Suzuki prišlo s riešením vo forme úžitkového Jimny s dvojicou sedadiel, na ktorú neplatia také prísne normy, lenže takáto verzia zas nevyhovuje každému. Teraz však svitá na lepšie časy.

Suzuki Jimny 5D - ilustrácia Čítajte viac Suzuki Jimny Long: Päťdverová verzia tu bude už čoskoro

Jednak Suzuki zlepšuje svoje flotilové emisie nielen vďaka mild-hybridom, ktoré nasadilo už v roku 2019, ale od vlani aj vďaka hybridnému kombi Swace a plug-in hybridnému Across-u, čo sú preznačkované Toyoty Corolla a RAV4, ale dokonca vyvíja aj nové full-hybridné pohony pre vlastné modely. Z toho by mohlo mať úžitok práve Jimny. Ako totiž informuje rakúsky server Motor Profis, full-hybridná technológia sa pre najmenší off-road planéty naozaj chystá.

Ako Suzuki skombinuje rámový podvozok s... Foto: Suzuki
Suzuki Jimny N1 - 2021 Ako Suzuki skombinuje rámový podvozok s hybridnou technológiou je otázne. Aj to, či pôjde o autorský hybrid alebo systém od Toyoty.

Skombinovať má motor s objemom 1,5 litra a elektromotor.. Otázkou ostáva, či Suzuki použije vlastný 4-valec, alebo bude vychádzať z 3-valcových full-hybridov Toyoty, ktoré majú zdvihový objem práve 1,5 litra. Napríklad v Yarise a Yarise Cross. Ak sa to podarí, bude môcť vyraziť Jimny opäť v „plnej poľnej“ do Európy. Tak skoro to však nebude. Primárne si to má totiž full-hybridná technológia zamieriť do modernizovanej Vitary a luxusnejšieho SX4 S-Cross.

Suzuki Jimny N1 - 2021 Čítajte viac Suzuki Jimny: ‘Malé géčko‘ sa vracia do Európy. Ale trochu iné

Tieto by sa mali ukázať už budúci rok. S Jimny to ale môže byť o čosi komplikovanejšie, pretože má odlišnú platformu. Používa pozdĺžne uložený motor, rámový podvozok a tuhé nápravy. Nakoľko je táto koncepcia kompatibilná s hybridom, ostáva otázne. Rovnako aj to, či spolu s hybridným pohonom v Jimny dorazí sľubovaná praktickejšia 5-dverová verzia. Okrem týchto hybridov chystá Suzuki aj čistý elektromobil, ktorý by mal doraziť v roku 2023. Malo by ísť o zvýšený crossover v triede súčasného Ignisu.

Suzuki Jimny - 2019
Suzuki Jimny - 2019
+42Suzuki Jimny - 2019

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Suzuki #Suzuki Jimny
Články podľa značiek