Suzuki Jimny Long: Päťdverová verzia tu bude už čoskoro

O 5-dverovej verzii miniatúrneho off-roadu Suzuki Jimny sa hovorí už viac ako rok. Teraz sa podľa japonských zdrojov zdá, že ide do tuhého. A vraj by Jimny Long mohol zamieriť aj do Európy.

20.05.2021 16:00
debata (1)
Takto si 5-dverovú verziu Jimny predstavuje... Foto: Kolesa.ru
Suzuki Jimny 5D - ilustrácia Takto si 5-dverovú verziu Jimny predstavuje ruský ilustrátor Nikita Chuicko. Japonci však tvrdia, že zmeny v dizajne v porovnaní s krátkou verziou budú rozsiahlejšie.

Suzuki Jimny je najpopulárnejším malým off-roadom planéty. Jeho nová generácia, ktorá ostala verná rámovej konštrukcii či tuhým nápravám, predstavená v roku 2019, vyvolala nadšenie aj v Európe, no jej osud nakoniec spečatili emisie. Suzuki nedokázalo vykompenzovať vyššiu spotrebu Jimny vybaveného 4-valcom 1,5 VVT žiadnym plug-in hybridom ani čistým elektromobilom. A tak Jimny automobilka z európskeho teritória stiahla. Vrátilo sa sme len v podobe úžitkovej dvojmiestnej verzie, teda v triede M1, pri ktorej sú emisné normy benevolentnejšie. To takým Japoncom či Indom máme čo závidieť. Jimny sa totiž po prvýkrát v histórii chystá do boja aj v predĺženej 5-dverovej verzii.

Suzuki Ignis 1.2 Dualjet CVT (2021) Čítajte viac Test: Suzuki Ignis 1.2 Dualjet CVT - malé auto s veľkými ambíciami

Hovorí sa o nej už minimálne rok. A teraz prichádzajú ďalšie informácie z japonského webu Autoc-One. Tvrdí, že 5-dverová verzia dorazí budúci rok s označením Jimny Long, ktorú predtým niesol praktický pikap. Predstaviť sa mala na jesennom októbrovom autosalóne v Tokiu, ktorý však kvôli pandémii koronavírusu zrušili. Novinka má narásť o približne 300 mm, čím síce stratí na domácom japonskom trhu status kategórie „kei car“, na ktorú malo Jimny nárok s dĺžkou len 3,4 metra, no ponúkne konečne viac priestoru pre posádku aj batožinu. A ešte stále sa zmestí hlboko pod hranicu štyroch metrov, čo je prísľubom zachovania obratnosti v teréne.

V takejto podobe by Jimny ponúklo posádke... Foto: Kolesa.ru
Suzuki Jimny 5D - ilustrácia V takejto podobe by Jimny ponúklo posádke neporovnateľne priestrannejší interiér aj batožinový priestor. Rázvor sa má pritom natiahnuť o 300 mm. Stále by si však zachovalo všetky off-roadové vlastnosti.
Suzuki Jimny N1 - 2021 Čítajte viac Suzuki Jimny: ‘Malé géčko‘ sa vracia do Európy. Ale trochu iné

Japonský web tiež špekuluje, že Jimny Long by mohlo dostať výkonnejší motor, konkrétne preplňovaný 4-valec 1,4 BoosterJet, ktorý už poznáme z väčšej Vitary, SX4 S-Crossu či zo Swiftu Sport, vrátane mild-hybridnej sústavy. Výmena atmosférického motora s objemom 1,5 litra si však vyžiada rozsiahle zmeny, najmä preto, že Jimny má pozdĺžne uložený agregát, redukčný prevod a špecifický pohon oboch náprav s pripojiteľnými prednými kolesami. Japonci tiež tvrdia, že zmeny sa dotknú aj dizajnu či dokonca výbavy, aby Jimny Long predstavovalo nielen praktickejšiu, ale aj imidžovejšiu alternatívu k základnej verzii.

Suzuki Swace - 2020 Čítajte viac Suzuki Swace: Nové kombi príde ešte tento rok Podľa pôvodných informácií bude 5-dverové Jimny schádzať z montážnych liniek závodu Suzuki v Indii. Akú šancu má na prienik do Európy, je však stále vo hviezdach. Ak by však dostalo nový motor BoosterJet, šanca nie je mizivá. Navyše Suzuki medzičasom obohatilo svoje európske portfólio o úsporné modely zo spolupráce s Toyotou – hybridné kombi Swace (Corolla Touring Sports) a plug-in hybridné SUV Suzuki Across (RAV4). Takže emisná rezerva by sa pre Jimny Long mohla nakoniec nájsť. Zvlášť ak Suzuki používa od vlaňajšieho roka mild-hybridnú technológiu vo všetkých svojich súčasných európskych modeloch.
Suzuki Jimny - 2019
Suzuki Jimny - 2019
+42Suzuki Jimny - 2019

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Suzuki #Suzuki Jimny
Články podľa značiek