Salón elektromobilov 2021: Výstava elektrických áut v Bratislave nenadchne

V nákupnom centre Bory Mall si môžete pozrieť niekoľko desiatok elektromobilov a plug-in hybridov. A 25 z nich aj vyskúšať. Najväčšie novinky, bohužiaľ, chýbajú.

26.06.2021 14:00
debata
Salón elektromobilov predstavuje necelých 40... Foto: Tomáš Andrejčák
Audi Salón elektromobilov predstavuje necelých 40 elektromobilov a plug-in hybridov. Niektoré si môžete vyskúšať na vlastnej koži.

Nálepka „najväčší salón elektromobilov“, ktorá sprevádza výstavu elektrických áut v nákupnom centre Bory Mall, je síce pravdivá, pretože žiaden iný autosalón, a ani ten klasický, sa tento rok neuskutočnil, no priaznivcov elektromobility asi nenadchne. Sľubovaných 60 elektromobilov a plug-in hybridov sa jednoducho nekoná. Narátali sme ich necelých 40, vrátane tých, ktoré si majú návštevníci možnosť do nedele 27.6 vyskúšať na vlastnej koži. Tradičný autosalón to ani nie je.

Najväčšou novinkou je asi elektrické kupé Audi... Foto: Tomáš Andrejčák
Audi e-tron GT Najväčšou novinkou je asi elektrické kupé Audi e-tron GT, vyvinuté na platforme Porsche Taycan.
Hyundai - elektrokolobežka 2019 Čítajte viac Povinné poistenie pre elektrokolobežky? Europoslanci tvrdia, že áno!

Je to salón predajcov, nie dovozcov, ktorí vystavujú v súčasnosti dostupné elektromobily a plug-in hybridy. To je aj dôvod, prečo v Bory Mall neuvidia priaznivci elektrických áut najočakávanejšie novinky. Márne by ste tu hľadali napríklad Kiu EV6, Hyundai Ioniq 5, BMW iX, Mercedes-Benz EQB či Mercedes-Benz EQS. Jedinou značkou, ktorá si trošku „šplhla“ je Audi, vystavujúce novučičké kupé Audi e-tron GT a SUV-Coupé Q4 e-tron GT. Za relatívnu novinku môžeme možno považovať aj Mercedes-Benz EQA.

Škoda sa zas pochválila vyýkonnejšou verziou... Foto: Tomáš Andrejčák
Škoda Enyaq iV 80x Škoda sa zas pochválila vyýkonnejšou verziou Enyaqu iV 80x s dvojicou elektromotorov.
Elektromobily - výhodnosť v európskych krajinách Čítajte viac IASTEC: Čaká nás Elektrogate? Brusel zle vypočítal emisie elektrických áut!

Niektoré značky akciu dokonca ignorovali. Napríklad Volkswagen, hoci by mohol predviesť nové SUV ID.4. A tiež Porsche. Inak tvoria vystavené exempláre modely, ktoré ste už mohli vidieť na cestách. Od elektrického Fiatu New 500, cez Renault Zoe, Peugeot e-208, Mazdu MX-30, Hondu e, Citroën ë-C4, Mercedes-Benz EQC až po Jaguar I-Pace či Kiu e-Niro a e-Soul. Škoda aspoň ukázala novšiu verziu Enyaqu iV 80×, teda výkonnejší variant s pohonom oboch náprav, ktorý prichádza na trh len v tomto období. A zvyšok pripadá na nie príliš populárne plug-in hybridy.

Nechýbalo ani zopár elektrických bicyklov,... Foto: Tomáš Andrejčák
IMG 2534 Nechýbalo ani zopár elektrických bicyklov, kolobežiek ale aj takýchto kuriozít.
VW ID.4 1st Edition - 2021 Čítajte viac Elektromobily možno nezlacnejú. Dôvodom je ich ‘špinavé‘ tajomstvo! Výstava je preto najzaujímavejšia možnosťou, vyskúšať si jeden z 15 elektromobilov a 10 nabíjateľných plug-in hybridov, čo môže zmeniť váš pohľad na elektrické autá. Tie sa zatiaľ u nás veľmi nepresadzujú, čo súvisí s ich cenou a nedostatočnou nabíjacou infraštruktúrou. Vlani sa predalo na Slovensku 918 batériových elektromobilov a 863 plug-in hybridov. Bol to síce výrazný nárast, za ktorým stála prvá vlna štátnych dotácií na ich nákup, ale len 2,3 percentný podiel na celkovom objeme registrácií nových áut, ktoré dosiahli 76 305 kusov. A to sa kvôli koronakríze prepadol trh o viac ako 25 %.
BMW iX3
BMW 330e
+23Audi

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bory Mall #Salón elektromobilov
Články podľa značiek